Gólyafészek-ügy

2023.01.09. 11:56

Felmentették Andrej Babist a korrupciós vád alól

Azzal gyanúsították az egykori cseh államfőt, hogy egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor.

Andrej Babis volt cseh miniszterelnök a korrupciós perének tárgyalásán a Prágai Városi Bíróságon 2023. január 4-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Martin Divisek

Felmentette hétfőn a prágai városi bíróság Andrej Babis volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben.

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babis esélyes jelöltként indul. 

Pénteken és szombaton mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Milos Zeman jelenlegi államfő utódjáról.

Andrej Babist azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást.

Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt miniszterelnököt felmentette.

 Amennyiben bűnösnek találták volna Babist és munkatársát, akár tízéves szabadságvesztést is kaphattak volna.

Jan Sott, a testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A bíróság döntése nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van fellebbezni.

Andrej Babis a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, s azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából.

„Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös és nem tettem semmi törvénysértőt”

 – jelentette ki a jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke a testület döntésének kihirdetése után.

Orbán Viktor Twitter-bejegyzésben reagált az ítéletre

Örömmel fogadta az ítélet hírét Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki Twitter-bejegyzésében kívánt "minden jót" Babisnak. "Örömmel nyugtázom, hogy a tények még mindig számítanak" - írta a miniszerelnök, és arra bátorította a perbe vont egykori cseh kormányfőt, hogy "ne adja fel a küzdelmet".

A Gólyafészek-ügy másik vádlottját, Jana Nagyovát, Babis egykori tanácsadóját a bíróság szintén felmentette.

A cseh rendőrség az elmúlt években kétszer is azzal zárta le az ügyet, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, ezért vádemelést javasolt az érintettek ellen.
 

A Gólyafészek-ügy története

A szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra. Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában