Csúcstalálkozó

2022.12.14. 14:21

Orbán Viktor az ASEAN-csúcson: szankciók helyett gazdasági együttműködés (videó)

A magyar miniszterelnök délután kétoldalú tárgyalásokat is folytat több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az uniós tagállamok és a Délkelet-Ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) tagállami vezetőinek csúcstalálkozójára érkezik Brüsszelben 2022. december 14-én. Balról Ódor Bálint, Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletének vezetője

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

Brüsszelbe érkezett Orbán Viktor miniszterelnök, ahol részt vett az Európai Unió és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége szerdai csúcstalálkozóján - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője. 

A két szervezet 45 éve létesített diplomáciai kapcsolatot egymással, és együttműködésüket 2020-ban stratégiai partnerségi szintre emelték. 

A szerdai csúcstalálkozón a tagállamok vezetői a világpolitikai kihívásokról, a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztéséről, az éghajlatváltozással összefüggő zöld átállásról, a digitális infrastruktúrába történő befektetésekről és a 2023-27 között megvalósuló EU-ASEAN akciótervről tárgyaltak. 

A magyar miniszterelnök délután kétoldalú megbeszéléseket is folytatott több, az ASEAN-csoporthoz tartozó ország vezetőjével, így tárgyalt Phankham Viphavanhnal, a Laoszi Népi Demokratikus Köztársaság miniszterelnökével

 - közölte Havasi Bertalan.

ORBÁN Viktor; PHANKHAM, Viphavanh
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Phankham Viphavanh laoszi miniszterelnök kétoldalú találkozója
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

A tárgyaláson megemlékeztek Laosz és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének 60. évfordulójáról, amelynek az is aktualitást ad, hogy Laosz már megnyitotta új nagykövetségét Budapesten, Magyarország pedig jövőre emeli nagykövetségi szintre diplomáciai képviseletét Vientiánban.

Orbán Viktor kifejezte örömét, hogy e válsággal terhelt időkben is sikerül folyamatosan erősíteni Magyarország és Laosz gazdasági együttműködését.

A két miniszterelnök a világpolitikai helyzetet is értékelte; az orosz-ukrán háború kapcsán egyetértettek az azonnali tűzszünet és a béketárgyalások fontosságában, "olaj helyett hideg vizet kell önteni a tűzre"

 - idézte a tárgyalófeleket Havasi Bertalan.

HAVASI Bertalan; ORBÁN Viktor; CSAN-OCSA, Prajuth; MAGYAR Levente
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnök (j3)
Fotós: Fischer Zoltán / Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Orbán Viktor később Prayut Chan-o-cha thaiföldi miniszterelnökkel is tárgyalt, a megbeszélés fő témája a gazdasági együttműködés erősítése volt  - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

 

Megállapították, hogy a magyar és a thaiföldi gazdaság szerkezete egymást kiegészítő jellegű, nem pedig versenytársai egymásnak, így a jövőben sokkal intenzívebb lehet az együttműködés a beruházások és a kereskedelemfejlesztés területén is.

 

A thaiföldi miniszterelnök köszönetet mondott Orbán Viktornak azért, hogy évente negyven thaiföldi diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon - közölte a sajtófőnök, hozzátéve: a két kormányfő kölcsönösen hivatalos látogatásra hívta meg egymást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában