Ukrán válság

2022.10.17. 06:23

Ismét rakétatámadás érte Kijev központját, vége a mozgósításnak Oroszországban

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 236. napjáról.

Fia sírhantjánál gyászol egy anya a kelet-ukrajnai Harkiv nagyváros katonai temetőjében 2022. október 14-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Légiriadót jelentettek be Csernyihiv és Odessza régiókban is

Ismét légiriadót hirdettek Odessza és Csernyihiv térségében – jelentették a helyi hatóságok. 

Légitámadás a csernyihivi régióban! Menjen óvóhelyre - írta Vjacseszlav Csausz, a csernyihivi regionális katonai igazgatás vezetője a Telegram csatornán. Ezenkívül az odesszai régió hatóságai légiriadót hirdettek.

Robbanások Kijev régióban

Robbanások voltak Kijev megyében. Olekszij Kuleba, Kijev megye kormányzója elmondta, hogy légvédelem célpontokra mértek csapást. Arra kérte a régió lakóit, hogy maradjanak óvóhelyen.

Kijev: Iránt cinkossá teszi a háborús bűnökben, hogy fegyvereket ad Oroszországnak

Iránt az Ukrajnában elkövetett agresszió és háborús bűncselekmények cinkosává teszi az, hogy Oroszországot fegyverekkel látja el - jelentett ki az ukrán külügyminisztérium hétfő esti közleményében.

A tárca emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hét alatt Oroszország több mint száz csapást mért iráni kamikaze drónokkal lakóépületekre, erőművekre, szennyvíztisztító telepekre, hidakra és játszóterekre számos ukrán városban. Emiatt több tucat ember, köztük gyerekek haltak meg, illetve szenvedtek sérüléseket, Ukrajna energetikai infrastruktúrájának egyharmada pedig megrongálódott, és károk keletkeztek két kijevi diplomáciai intézmény épületében is. A minisztérium a közleményében arra nem tért ki, mely országok diplomáciai épületéről van szó.

"Az ukrajnai hódító háború megvívásához és az ukrán állampolgárok megöléséhez szükséges fegyverek biztosítása Iránt cinkossá teszi Oroszország Ukrajna elleni agressziójának, háborús bűneinek és terrorcselekményeinek bűntettében" - szögezte le a tárca.

Kijev felszólította Teheránt, hogy haladéktalanul állítson le minden fegyverszállítást Oroszországnak, ellenkező esetben az ország és vezetése viseli a felelősséget "egyebek mellett az Oroszország Ukrajnában elkövetett háborús bűntettei miatti nemzetközi perekben is".

Több mint száz ukrán nő szabadult ki orosz fogságból fogolycserével

Újabb fogolycserét hajtott végre az ukrán és az orosz oldal, ezúttal 108 ukrán nő szabadult ki orosz fogságból - jelentette be hétfőn Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

"Ez az első, hogy kizárólag nőket hoztunk ki. A fogságban anyák és lányok voltak, akiket rokonaik várnak haza" - emelte ki Jermak.

Közlése szerint a kiszabadított nők közül 37-en a mariupoli Azovsztal üzemben estek fogságba, 11 közöttük tiszti rangot visel. 

Andrij Jermaknak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének Telegram-csatornája által közreadott kép az orosz fogságból kiszabadult 108 ukrán nőről egy meg nem nevezett helyszínen 2022. október 17-én, miután újabb fogolycserét hajtott végre az ukrán és az orosz oldal
Fotós: -Andrij Jermak Telegram-csatornája / Forrás: MTI/EPA

"Harmincöten az ukrán fegyveres erőknél, 32-en a haditengerészetnél, 12-en területvédelmi egységeknél, nyolcan a nemzeti gárdánál - közülük ketten az Azov ezrednél -, öten a védelmi minisztérium alá tartozó Állami Különleges Közlekedési Szolgálatnál és négyen a határőrségnél teljesítettek szolgálatot, további 12 nő pedig civil" - sorolta Jermak. Hangsúlyozta, hogy a kiszabadítottak között vannak, akiket a Donyec-medencei önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságokban" börtönöztek be jogtalanul és még az Ukrajna elleni februári orosz invázió előtt fogták el őket.

Jermak elárulta, hogy a fogolycsere meglehetősen feszült légkörben zajlott.

A kiszabadítottak valamennyien orvosi vizsgálatokon, majd rehabilitációs kezeléseken fognak átesni - tette hozzá az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Nőtt a Kijevet ért orosz támadás áldozatainak száma

A legfrissebb, még nem végleges adatok szerint hárman haltak meg a Kijevet ért hétfői dróntámadás következtében - közölte az ukrán elnöki iroda.

A hivatal információi szerint 19 embert mentettek ki a város központjában lévő lakóház romjai alól, amelyet eltalált egy önmegsemmisítő drón. Ihor Klimenko országos rendőrfőnök megerősítette a halálos áldozatok számát, hozzátéve, hogy még három embert szállítottak különböző fokú sérülésekkel kórházba.

Vitalij Klicsko kijevi polgármester nyilvánosságra hozta, hogy az elhunytak között van egy fiatal pár, akik gyereket vártak. A nő hat hónapos terhes volt. A mentési munkálatok még tartanak - tette hozzá beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Az orosz erők támadást hajtottak végre az ország északkeleti részén lévő Szumi megyében, Romni környékén lévő létfontosságú infrastrukturális objektumok ellen is - hozta nyilvánosságra Dmitro Zsivickij, a régió kormányzója. Szavai szerint legalább három civil vesztette életét, és kilencen sérültek meg. A romok alatt még vannak emberek - tette hozzá. A kormányzó közölte, hogy a támadás következtében 1625 háztartásban szakadt meg az áramellátás. Kérte a megye lakosait, hogy lehetőleg takarékoskodjanak az áramfogyasztással.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság közlése szerint Odesszában is infrastrukturális objektumot ért találat. A dél-ukrajnai városban nem sérült meg senki.

Kiderült, kik okozták a belgorodi vérengzést

Az RBC értesülései szerint két tádzsikisztáni fiatal kezdett el lövöldözni a belgorodi kiképzőközpontban. Az egyikük 1999-ben, a másik elkövető pedig 1998-ban született. A támadást október 15-én követték el, 11 ember halt meg a Moszkva által terrortámadásnak nevezett eseményben.

Fogolycsere az oroszok és ukránok között

Denis Pushilin, a Donyecki Népköztársaság vezetője bejelentette, hogy sikeres fogolycserét hajtottak végre, összesen 110 hadifogoly térhetett haza mindkét oldalon. 

Magyarország nem szavazta meg az uniós kiképzőmissziót

Magyarország egyedüli tagállamként élt a konstruktív tartózkodás lehetőségével az ukrán hadsereg számára indított európai uniós kiképző misszióról szóló szavazásnál, ugyanis 

a kormány nem támogatja az eszkalációs kockázattal járó javaslatokat

 - közölte a minisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Luxembourgban.

A tárcavezető arról számolt be az EU-s külügyminiszteri tanácsülés szünetében, hogy ezt a tartózkodást a közösségi jog lehetővé teszi, így hazánk nem is gátolta meg a missziót, ugyanakkor abban nem vesz részt és nem járul hozzá a működés költségeihez.

"Mi nem tartunk jó ötletnek semmit, ami eszkalációhoz vezet, ami adott esetben Európa középső vagy nyugati fele bevonódásának veszélyével jár a konfliktusba"

 - fogalmazott.

Katonai kiképzőmisszióval segíti az ukrán hadsereget az EU

Az Európai Unió katonai kiképzőmissziót hozott létre Ukrajna további támogatása, az ukrán fegyveres erők képességének javítása céljából - tájékoztatott az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

A közlemény szerint 

az EUMAM Ukrajna misszió célja, hogy hozzájáruljon az ukrán fegyveres erők felkészültségének fokozásához a katonai műveletek hatékony végrehajtása érdekében, "lehetővé téve Ukrajna számára, hogy megvédje területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül, gyakorolhassa önállóságát, és megvédhesse a polgári lakosságot".

Közölték: a misszió létrehozásáról Ukrajna kérelmének eleget téve döntött az unió, az ukrán kormány szeptember 30-án kérte a támogatást.

Az EUMAM Ukrajna egyéni, csoportos és különleges képzést nyújt az ukrán fegyveres erők számára, emellett összehangolja a tagállamok kiképzést támogató tevékenységeit. Biztosítani fogja továbbá a tagállamok Ukrajnát kétoldalú formában támogató tevékenységeinek együttműködését, valamint a közös munkát más, hasonló gondolkodású nemzetközi partnerekkel is.

A misszió az uniós tagállamok területén fog működni, műveleti központja Brüsszelben lesz, működését az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EKSZ) biztosítja.

 A katonai misszió megbízatása kezdetben két évre szól, erre az időszakra szóló költségvetése 106 millió 700 ezer euró - tették hozzá.

Az oroszok folytatják az ukrán energiarendszer elleni támadásokat

Oroszország hétfőn folytatta az ukrán energetikai infrastruktúra és katonai objektumok elleni támadásokat, és megállította az ukrán előrenyomulást a Harkiv (Harkov) megyei Kupjanszk térségében - mondta el napi sajtótájékoztatóján Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Tájékoztatása szerint 

az ukrán városok elleni támadások során minden kijelölt célpontot eltaláltak, és meghiúsítottak egy ukrán kísérletet is a dél-ukrajnai Herszon megye védelmi rendszerének áttörésére.

A szóvivő elmondta, hogy az orosz csapatok légicsapásokkal és tüzérségi tűzzel sújtották az Ukrán Fegyveres Erők két gépesített dandárját a Harkiv megyei Kupjanszk irányában. Mintegy 160 ukrán katona elesett, két tüzérségi löveg megsemmisült. Egyes területeken az orosz erők több lőszerraktárt is eltaláltak. Mikolajiv térségében elpusztítottak egy üzemanyagraktárt és egy javítóműhelyt.

Beszámolt arról is, hogy az oroszok meghiúsították az ukrán csapatok támadási kísérletét a Luhanszk megyei Liszicsanszk felé, és visszaszorították őket kiinduló állásaikba. Több mint ötven ukrán katona elesett, hat ukrán harckocsi, két páncélozott harcjármű és négy kisteherautó megsemmisült.

Befejeződött a mozgósítás Oroszországban

Oroszországban befejeződött a mozgósítás a védelmi minisztérium szerint, vagyis sikerült behívniuk 300 ezer katonát. Moszkva polgármestere arról beszélt, hogy a mozgósítás sikeres volt, minden célt el tudtak érni.

Lekapcsolták az országos hálózatról a zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat bejelentette, hogy hétfőn egy orosz támadás következtében lekapcsolták a zaporizzsjai atomerőművet az országos áramhálózatról. A közlés szerint az orosz erők ismét "kritikus fontosságú létesítményt támadtak Ukrajna által ellenőrzött területen", és emiatt állt le az összeköttetés.

Fegyveres a zaporizzsjai atomerőmű előtt
Fotós: AFP / Forrás: Stringer/AFP

Áram nélkül Harkov, a második legnagyobb ukrán város

Az ukrán Sztrana információi szerint Ukrajna második legnagyobb városa, Harkov egyes kerületeiben nincs áram, leállt a metróközlekedés is. Hétfőn Ukrajnában az oroszok újabb létfontosságú célpontokra mértek csapásokat az iráni "öngyilkos" drónok segítségével, amelyeket mostanában az oroszok a precíziós rakéták helyett vettnek be.

Újabb videón a kijevi támadás

Rakétatámadás után tűz ütött ki Dnyipropetrovszk egyik energetikai létesítményében

Dnyipropetrovszk megyében nagy tűz ütött ki egy energetikai létesítményben egy éjszakai rakétatalálat után - közölte hétfőn egy helyi tisztviselő. 

"Három ellenséges rakétát semmisítettek meg a légvédelmi erőink" - közölte Valentin Reznyicsenko, a régió kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson.

Egy hete orosz bombázások érték Kijevet és más ukrán városokat, amelyek 19 ember halálát okozták, és 105-en megsebesültek.

Pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök elégedettségét fejezte ki a csapások felett, és kijelentette, hogy egyelőre nincs szükség az ukrán városok további nagyszabású bombázására.

UNICEF: Négymillióval nőtt a szegénységben élő gyerekek száma

Mintegy négymillió gyereket taszított szegénységbe az utóbbi hónapokban az ukrajnai háború, illetve annak gazdasági következményei Kelet-Európában és Közép-Ázsiában - derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) hétfőn nyilvánosságra hozott jelentéséből.

A régió 22 országát felölelő tanulmány szerint a gyerekek viselik a háború okozta gazdasági válság legsúlyosabb terheit:

miközben arányuk a népességen belül 25 százalék, az idén a térségben a szegénységi küszöb alá került mintegy 10,6 millió embernek csaknem 40 százalékát teszik ki a gyerekek.

A szegénységben élő gyerekek száma 2021 óta 19 százalékkal emelkedett.

A helyzet Oroszországban a legrosszabb, ahol a jelentés szerint 2,8 millió újabb gyerek került a szegénységi küszöb alá; ez az UNICEF által az egész régióban kimutatott idei növekedés csaknem háromnegyedét teszi ki. Ukrajnában további félmillió, Romániában 110 ezer gyerek sodródott szegény körülmények közé.

Kamikazedrónokkal támadták Kijevet

Andrij Jermak, Zelenszkij elnök hivatalának vezetője szerint a támadások úgynevezett kamikazedrónokkal történtek.

Kényszersorozás Melitopolban

A város polgármestere szerint az oroszok erőszakkal mozgósították a város több ezer lakosát, ez a szám elérheti a 3000-et is – mondta Ivan Federov.

A kijevi központi pályaudvar lehetett a célpont

A kijevi központi pályaudvar közelében történt több robbanás, áldozatok nincsenek – mondta az ukrán állami vasút vezetője, Alekszandr Kamysin. Az utasok biztonságban vannak, mondta Kamysin. Az eddigi információk szerint a támadásokban lakóházak sérültek meg.

Robbanások, légiriadó Kijevben

A Guardian munkatársa, Charlotte Higgins Kijevben van, ahol ma reggel legalább három robbanást hallott - írta a portál.

A Telegramon Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere azt írta:

"Robbanás a Sevcsenkivszkij kerületben - a főváros központjában. Minden szolgálat a helyszínen követi. Részletek később. A légiriadó továbbra is tart. Maradjanak az óvóhelyeken!"

A Sevcsenkivszkij kerület ugyanaz a terület, ahol egy héttel ezelőtt, október 10-én több robbanás is történt.

Iráni drónokkal támadják az oroszok Mikolajivot

Az ukrán légierő jelentése szerint tegnap megsemmisítettek kilenc Shahed-136 iráni gyártmányú kamikazedrónt Dél-Ukrajnában.

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 5292 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5417 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

A beléptetettek közül a rendőrség 211 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől szintén tegnap 53 ember, köztük 19 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Lelőttek az oroszok egy ukrán karmestert

Orosz katonák állítólag megölték Jurij Kerpatenko ukrán karmestert herszoni otthonában, miután megtagadta az együttműködést - írta a Sky News.

Ukrajna egyik leghíresebb zenészét állítólag az otthonában végezték ki, miután nem volt hajlandó részt venni egy olyan rendezvényen, amely a "békés élet javulását" hivatott demonstrálni Herszonban.

Irán tagadja, hogy rakétákat adna az oroszoknak

Amerikai és szövetséges biztonsági tisztviselők úgy vélik, hogy Irán beleegyezett abba, hogy föld-föld rakétákat és támadó drónokat szállítson Oroszországnak. A témát az uniós külügyminiszterek hétfői luxembourgi ülésükön vitatják meg. Hoszein Amir-Abdollahian iráni külügyminiszter közleményében ezt tagadja, mint írta, az Iráni Iszlám Köztársaság nem biztosított és nem is fog biztosítani semmilyen fegyvert az ukrajnai háborúban való felhasználásra.

Orosz veszteségek Dél-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg bejelentése szerint a déli fronton tüzérségi eszközöket, tankokat és egy rakétarendszert is megsemmisítettek, az oroszok katonai vesztesége ötven ember. 

Foglyok ejtésére buzdít Zelenszkij

Az ukrán elnök esti videobeszédében többek között arról beszél, hogy szeretnék kiszabadítani az orosz fogságba esett katonákat, ehhez azonban "cseretúszokra" van szükség, így Zelenszkij arra buzdít, hogy ejtsenek foglyul minél több orosz katonát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában