Búcsúbuli

2022.03.22. 08:37

Tizenhárom évvel ezelőtt bukott meg Gyurcsány Ferenc (videó)

Tizenhárom évvel ezelőtt, 2009. március 21-én konstruktív bizalmatlansági indítványt kért önmaga ellen Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök, amely aztán a bukásához vezetett. Nem csak a közvéleménykutatók mutatták ki azt a komoly bizalomvesztést, melyet irányában az emberek az öszödi beszéd óta éreztek, hanem a parlamenti patkóban helyet foglaló országgyűlési képviselők is.

Medgyesy Péter bukása után lett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, vagyis választási kampány nélkül, örökölte meg a kormányfői posztot. Első kormányát a ciklus közepétől, 2004 szeptemberétől 2006 tavaszáig vezette, második kormánya 2006 június 9-én alakult meg – írja a hirado.hu.

 

A 2006-os választási kampányban hatalmas médiahátszél mellett jelentős, átfogó ötéves adócsökkentésről beszélt, amely alapján – úgymond – majd mindenkinek nő a fizetése és csökken az infláció.

Ezzel szemben második kormányzását megszorításokkal kezdte, ami életszínvonal csökkenést eredményezett.

Már a nyár folyamán komoly  megszorításokat jelentettek be, amely „Gyurcsány-csomag” néven vált ismerté, és  széleskörű elégedetlenséget szült. Az emberek úgy érezték, hogy becsapták őket. A kampányban Gyurcsány Ferenc nem ezt ígérte.

Június 10-én az Országos Érdekegyeztető Tanács ülésén Gyurcsány közölte, hogy augusztustól átlagosan harminc százalékkal emelkedik a háztartási gáz-, 10-14 százalék között pedig a villamos energia ára. A nyereséges vállalkozások és a hatmillió forint feletti éves jövedelemmel rendelkező magánszemélyek négy százalék szolidaritási különadó fizetésére lesznek kötelezettek.

Azt is közölte, – olvasható a hirado.hu cikkében – hogy a kampány során megígért adócsökkentési programot bizonytalan időre elhalasztja, az elvonások mértékét azonban megemeli. Bejelentette, hogy az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsát október 1-jével 15 százalékról 25 százalékra növeli, a munkavállalók által fizetendő egészségbiztosítási járulék szeptember 1-jével négy százalékról hat százalékra emelkedik, valamint a munkavállalói szolidaritási járulék egy százalékról 1,5 százalékra emelkedik. 2007-től pedig a munkavállalók egészségbiztosítási járuléka tovább nő, hat százalékról hét százalékra.

Az emberek legnagyobb meglepetésére a kormány „tovább húzta a nadrágszíjat”: egészségügy finanszírozásából elvett 600 milliárd forintot. Több tucat kórházat bezártak, 3000 orvos és 6000 egészségügyi szakdolgozó veszítette el az állását.

A kormány „stabilitási csomagja” mégsem hozta meg a kívánt hatást: a Standard and Poor’s intézet visszaminősítette Magyarország szuverén adósi besorolását.

Ebbe a légkörbe robbant bele az őszödi ügy. Szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferencnek az a beszéde, amit az MSZP parlamenti frakciója előtt zárt körben, még május 26-án az ország valós helyzetéről mondott. A kiszivárgott felvételen hallható, ahogy trágár szavak kíséretében ostorozza a megelőző másfél-két év, általa vezetett kormányzását, a hazugságokat és a fontos tettek halogatását.

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi

– mondta, illetve azt is kijelentette, hogy 

Elk*rtuk! Nem kicsit, nagyon!

A beszédet követő társadalmi felháborodás-hullám sorozatos tüntetésekhez, majd utcai zavargásokhoz vezetett. Ez utóbbit a rendőrség példátlan brutalitással verte szét. De már ez sem segített, Gyurcsány időt nyert ugyan, de a hatalmát nem tudta megmenteni.

 

A Gyurcsány-csomag részét képező vizitdíj sorsáról a Fidesz kezdeményezésére 2008 tavaszán megtartott szociális népszavazás döntött. Az emberek túlnyomó többsége a vizitdíj eltörlését támogatta.

Az ország úgy fordult a nyáron kirobbant világválságba, hogy a hatalmas mértékű megszorítások ellenére sem rendelkezett gazdasági tartalékokkal. Az államcsőd rémével fenyegető pénzügyi krízisből a Gyurcsány-adminisztráció az IMF-től igen súlyos feltételekkel felvett hitellel próbált menekülni.

Gyurcsány Ferenc társadalmi támogatottsága a közvéleménykutatók mérései szerint beszakadt, s a legnépszerűtlenebb politikusok társaságába került.

Ilyen előzmények után jelentette be az MSZP március 21-én tartott kongresszusán a lemondását. Utódja a miniszterelnöki székben Bajnai Gordon lett, aki programját így mutatta be: 

Fájni fog. Nem kicsit, nagyon.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Gyurcsány és Bajnai / Új Dunántúli Napló / Löffler Péter

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában