Ukrajnai háború

2022.03.04. 17:40

Szijjártó Péter: egyelőre nincs szó újabb uniós szankciók bevezetéséről (videó)

A NATO ülése után az uniós külügyminiszterek tanácskozásán vett részt Szijjártó Péter.

A NATO-ülést követően az uniós külügyi értekezleten vett részt Brüsszelben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar álláspontot is világossá tette Facebook-bejegyzésében: 

Békét, békét, békét 

- írta.

Szijjártó Péter az ülést követő sajtótájékoztatóján magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: 

Magyarország a történelmének legnagyobb humanitárius segélyakciója keretében felajánlott 600 millió forint értékű szállítmányt, 800 tonna ételt, és 200 tonna babaápolási és higiéniai eszközökből álló segélyt juttat el Ukrajnába.

A külgazdasági és külügyminiszter azt is elmondta:  Magyarországra a háború kirobbanása óta 

140 ezer menekült érkezett Ukrajna irányából Magyarországra, 

köztük mintegy 100 ezren ukrán nemzetiségűek, 22 ezren magyar nemzetiségűek, továbbá nagyjából 18 ezren Unión kívüli országok állampolgárai, akiknek Magyarország segített a hazautazásukban - tájékoztatott.

Elmondta: pénteken döntést született arról, hogy a kórházaiban Magyarország ellátást biztosít azoknak az ukrán gyermekeknek, akiknek gyógykezelése a háborús viszonyok miatt hazájukban akadályokba ütközik. Több uniós ország szakminisztere komoly elismeréssel illette az Ukrajnával szomszédos országokat, köztük Magyarországot a menekültek befogadásáért és ellátásáért - emelte ki.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a Külügyi Tanács rendkívüli intézkedéseket fogadott el az ukrajnai háború elől menekülők befogadására és azonnali védelmére. Ezzel kapcsolatban azt mondta: Magyarország saját nemzeti döntése és szabályozása alapján fogadja be és látja el az Ukrajnából menekülőket. Az uniós jogszabály nem tett mást, mint hozzáalakította az európai jogot a valósághoz - közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy 

újabb szankciós csomagokat illetően nem történt sem előterjesztés, sem döntés a külügyminiszteri tanács ülésén. 

Kijelentette: Magyarország részese volt a közös döntéseknek és azt szeretné, ha az Európai Unió egysége fennmaradna. Ugyanakkor Magyarország el akarja kerülni, hogy a háború árát a magyar emberek fizessék meg, ezért azt szeretné, hogy a jelenlegi helyzet fenntartása mellett nem kerülne sor az energiaellátással kapcsolatos szankciók bevezetésére. Szavai szerint 

energiaellátással kapcsolatos szankciókat Magyarország egészen biztosan nem fog tudni támogatni.

Nepop Ljubov, Ukrajna budapesti nagykövete egy pénteki kijelentésére reagálva Szijjártó Péter azt mondta: "mi Magyarország érdekét képviseljük. Magyarország érdeke pedig az, hogy kimaradjunk ebből a háborúból".

Magyarország továbbra is minden humanitárius segítséget megad Ukrajnának, de fegyvereket nem fog szállítani. Katonák küldésére és halálos fegyverek átengedésére Magyarország területén nem fog sor kerülni - szögezte le Szijjártó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában