Választás 2022

2022.03.07. 18:23

Szerdáig regisztrálhatnak a külhoni magyarok a magyarországi parlamenti választásra

Tőkés László EMNT-elnök a választási részvételt és a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett erőkre leadott szavazatok maximalizálását szorgalmazta.

Szerdán, március 9-én 16 óráig kérhetik még a felvételüket a választói névjegyzékbe azok a külhoni magyar állampolgárok, akik részt szeretnének venni az áprilisi magyarországi parlamenti választásokon - figyelmeztettek hétfői kolozsvári sajtótájékoztatójukon az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) vezetői.

Tőkés László EMNT-elnök a választási részvételt és a nemzeti egység és összetartozás iránt elkötelezett erőkre leadott szavazatok maximalizálását szorgalmazta.

"Számunkra létkérdés, hogy olyanok álljanak az ország élén, akik szívükön viselik a külhoni magyarok ügyét" - jelentette ki a politikus. A távolmaradás következményére figyelmeztetve intő példaként említette a 2004. december 5-i népszavazást, amikor nem szavaztak elegen ahhoz, hogy a népszavazás eredménye kötelezze a kormányt a külhoni magyarok kedvezményes honosítására.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke elmondta: az irodahálózatuk munkatársai az elmúlt időszakban több tízezer erdélyi magyar embert kerestek meg elsősorban telefonon, és aki igényelte, azt segítették a regisztrációban vagy a meglévő regisztrációjuk adatainak a frissítésében. Hozzátette: a regisztrált választópolgárok március 19-től kaphatják meg a választási levélcsomagot.

Sándor Krisztina arra biztatta az erdélyi választókat, hogy - ha nehézségük adódik az azonosító ív kitöltésénél - bátran kérjék az EMNT irodáinak a segítségét. Azt pedig kifejezetten javasolta, hogy a levélszavazatot tartalmazó borítékokat ne adják postára, hanem juttassák el az EMNT helyi megbízottjaihoz. Hozzátette: ők Magyarország külképviseleteire viszik el a szavazatokat, és így nem áll fenn annak a kockázata, hogy ne érkezzenek meg időben a szavazatok.

Az ügyvezető elnök arra is kitért, hogy az EMNT irodahálózata a választások időpontja után a romániai népszámlálással kapcsolatos tanácsadásra vállalkozik, jelenleg pedig adományokat gyűjt a háború sújtotta Ukrajnába, Kárpátaljára.

Tőkés László megrendítőnek tartotta azt a szolidaritáshullámot, amely a háborús menekültek mellett mind Magyarországon, mind pedig Romániában megnyilvánul. Úgy vélte: Magyarországon legutóbb 1989-ben, a romániai forradalom idején volt hasonló segítségnyújtási hullám.

Az EMNT elnöke az MTI kérdésére válaszolva elmondta, arra biztatta a romániai magyarokat, hogy vallják magukat magyarnak az egy hét múlva kezdődő romániai népszámláláson. Azt is hozzátette: úgy tűnik, nem származik hátrány abból, ha valaki a székely identitását is beírja a népszámlálási ívre. Úgy vélte: fölöslegesen gerjesztett bizalmatlanságot magyarok és székelyek között a népszámlálás kérdése.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában