Ukrán válság

2022.03.02. 06:05

Már a tűzszünetről is tárgyalnának az oroszok (videók)

Folyamatosan támadnak az orosz erők, sok civil meghalt és rengeteg a sebesült.

Cikkünk frissül!

Már több mint 200 millió forint gyűlt össze a Jónak lenni jó! segélyakcióban

Már több mint 200 millió forint érkezett a 1357-es nemzeti adományvonalra és annak számlaszámára az ukrajnai háború miatt menekülők megsegítésére - hangzott el szerdán a közmédia Jónak lenni jó! Magyarország összefog című tematikus műsorában.

A nemzeti adományvonalra, a 1357-re érkezett összeg elérte a 120 millió forintot, a 11711711-22222222-es számlaszámra érkezett összeg pedig mintegy 81 millió forint.

 A műsorban bemutatták az Ökumenikus Segélyszervezet munkáját, amelynek munkatársai Ukrajnában segítenek a rászorulóknak. Lehel László, a segélyszervezet elnöke a műsorban elmondta, hogy a menekülők számára információs pontot hoztak létre, emellett adományokat juttatnak el Kárpátaljára. Pontos információik vannak azokról a helyekről, ahol nagyobb számban élnek menekültek, így oda jutnak el az adományok, ahol a legnagyobb szükség van azokra.

Beszámolt arról is, hogy Ungváron egy nagy raktárközpontot hoztak létre, hogy a teljes kárpátaljai területet le tudják fedni. Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora a műsorban elmondta, hogy az egyetem üresen álló, korábban egyetemi kollégiumként működő épületét ajánlották fel a menekültek elszállásolására. A kollégium 60 férőhelyes, 30 kétágyas szoba áll a menekültek rendelkezésére március 7-től.

Koroknai András, a Katolikus Karitász orvosmissziójának vezetőhelyettese elmondta, hogy már korábban is jártak Kárpátalján, ahol békeidőben is nehéz állapotok uralkodnak. Öt év alatt majdnem 50 missziós utat szerveztek a térségbe és nagyon jó kapcsolatot alakítottak ki a falvak, városok lakóival.

 "Ezek a személyes kapcsolatok most ebben a nehéz helyzetben különösen fontosak, ezáltal friss és hiteles információkhoz jutunk és nagyon gyorsan tudunk segíteni, oda és azt visszük, ami kell "- tette hozzá.

Tájékoztatása szerint főként meleg ruhákra, matracokra, ágyneműre és pokrócokra, valamint konzervekre, tisztálkodási eszközökre van szükség a térségben.

A közmédia rendkívüli adománygyűjtő műsorában egész héten naponta bemutatják azokat a felajánlásokat, amelyekkel Magyarországon segítik a háborús övezetből érkezőket.

Kórházakat érhettek támadások, a WHO vizsgálatot indít

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) mély aggodalmát fejezte ki szerdán az ukrajnai egészségügyi intézmények elleni támadásokról szóló jelentések kapcsán. Eddig egy ilyen esetet erősítettek meg - közölte Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója genfi sajtótájékoztatóján arra az incidensre utalva, amelyben egy kórház került tűz alá, és négy ember meghalt.

A további támadásokról szóló jelentések ügyében folyik a vizsgálat - mondta a főigazgató, hozzátéve, hogy az egészségügyi intézmények elleni támadások sértik a nemzetközi jogot. Oroszország az Ukrajna ellen közel egy hete indított hadműveletek kezdete óta hangoztatja, hogy nem támadnak polgári célpontokra.

A WHO által szervezett első segélyszállítmányok a tervek szerint csütörtökön érkeznek meg Lengyelországba. Harminchat tonna elsősegély-felszerelést, gyógyszereket és 150 ezer ember számára elegendő élelmiszert tartalmaz a szállítmány - közölte a főigazgató.

A WHO hosszú évek óta jelen van Ukrajnában - közölte Michael Ryan, az ENSZ egészségügyi szakosított szervezetének veszélyhelyzeti igazgatója. Az orosz lerohanás előtt huszonhárom kórházat láttak el orvosi és más felszerelésekkel.

A szervezet 45 millió dollár értékben kezdeményezett adománygyűjtést Ukrajna és 12,5 millió dollár értékben a szomszédos országok számára a háborúban érintettek megsegítésére.

Fűtés nélkül maradhat Kijev egy része

Hatalmas robbanás hallatszott helyszíni beszámolók szerint szerda este Kijevben, a Déli Pályaudvar és az Ibis szálloda közelében, amelyektől nem messze az ukrán védelmi minisztérium épülete is található. Volodimir Zelenszkij elnök hivatala azt közölte az AP hírügynökséggel, hogy rakétacsapás történt.

Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója internetes bejegyzésében később pontosította a korábbi közlést, mondván, hogy 

nem célzott csapásról van szó, hanem egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta roncsai csapódtak be.

Azt is közölte, hogy a törmelék az ukrán főváros egyes részeit ellátó központi fűtést is megrongálta a dermesztő téli fagyban. Herascsenko nem említette, hogy lennének áldozatok. Az Ukrzaliznyicja ukrán állami vasúttársaság korábbi közleménye még abból indult ki, hogy az egy hete kezdődött háború keretében orosz légicsapást hajtottak végre a pályaudvar közelében, ahonnan nők és gyermekek ezreit kimenekítették. A Függetlenség terétől, a Majdantól három kilométernyire fekvő létesítmény a két kijevi pályaudvar egyike, ahonnan a menekülők ezrei elhagyják a fővárost.

A vasúti közlemény szerint a pályaudvar épülete kisebb károkat szenvedett, a sérültek száma egyelőre nem ismert, a vonatok továbbra is közlekednek.

Orosz harci repülőgépek sértették meg a svéd légteret

Négy orosz harci repülőgép megsértette a svéd légteret a Balti-tenger felett szerdán - közölte a skandináv ország hadserege.

A jelen történések tükrében nagyon komolyan vesszük ezt az incidenst

 - olvasható a svéd hadsereg honlapján közzétett közleményben. Hozzátették, hogy a rövid ideig tartó légtérsértés Gotland szigetétől keletre történt.

Az Oroszországhoz tartozó Kalinyingrádi Terület közelségében lévő országok gyakran számolnak be az orosz harci repülőgépek légtérsértéseiről.

Ferenc pápa egészségügyi segélyt küld Ukrajnába

Egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló szállítmányt küld Ferenc pápa Lviv városába, valamint az Ukrajnával szomszédos országokba

 - közölte a Vatikán hamvazószerdán, melyet az egyházfő ima- és böjtölési napnak hirdetett meg a békéért.

Vatikánváros, 2022. március 2. Ferenc pápa olasz katonatisztek társaságában heti általános audienciáján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2022. március 2-án, hamvazószerdán. MTI/EPA-ANSA/Maurizio BrambattiForrás: Maurizio Brambatti / MTI/EPA/ANSA

Az egészségügyi szállítmány egy részét Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője személyesen adta át a római ukrán közösség központjaként ismert Szent Zsófia-templomban.

A templomban gyűjtik az Ukrajnába szánt segélyeket. A Vatikán az olaszországi ukrán közösség felhívására válaszolt, mely elsősorban egészségügyi cikkeket kért, többek között injekciós tűket, kötszereket, fertőtlenítőket.

A pápa személyes adománya furgonokkal a következő napokban érkezik meg Lviv városába. A Vatican News hírportál közlése szerint a következő szállítmány gyógyszerekből áll majd.

Ezzel egy időben a Vatikán segélyeket juttat el az Ukrajnával szomszédos országokban az apostoli nunciatúrákon keresztül.

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián résztvevő lengyel hívőknek köszönetet mondott amiért "támogatjátok Ukrajnát, megnyitottátok határaitokat, szíveteket, otthonaitok ajtaját a háború elől menekülők előtt".

Hamvazószerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár vezette az ilyenkor a Santa Sabina-bazilikában szokásos szertartást a római Aventinus-dombon. A bíboros olvasta fel Ferenc pápa homíliáját, melyben az egyházfő Isten segítségét kérte a békéhez, melyet "az emberek maguktól nem képesek építeni".

"Az ima, a jótékonyság és a böjt gyógyírnek számít magunk és mindenki számára: mindenki képes megváltoztatni a történelmet" - tette hozzá a katolikus egyházfő, aki március 2-ra az imának és a böjtnek szentelt napot hirdetett meg az ukrajnai békéért.

Az ENSZ elítélte Oroszországot

Az ukrajnai háború miatt Oroszországot bíráló határozatot fogadott el túlnyomó többséggel szerdán az ENSZ-közgyűlés, amely felszólította Moszkvát, hogy szüntesse be a harcot Ukrajnában, és vonja ki katonai erőit onnan.

Az Ukrajna elleni agresszió címmel benyújtott határozatot, amelyet a közgyűlés 193 tagja közül 141 támogatott, a testület rendkívüli ülésszakán fogadták el, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa hívott össze.

Az Európai Unió által - Ukrajnával együttműködve - kezdeményezett határozat szövege "helyteleníti" az Ukrajna ellen múlt csütörtökön indított orosz katonai agressziót.

A határozat felszólít a humanitárius segélyszállítmányok akadálytalan célba juttatására, és bírálja Fehéroroszország részvételét az Ukrajna elleni támadásban.

Civilek közé lőttek az orosz katonák

Ukrán civilek állták el az egyik utat, amelyen éppen orosz csapatok próbáltak meg haladni. Az oroszok először figyelmeztető lövéseket adtak le, majd villanógránátokat lőttek a tömeg felé, az egyik civilt el is találták.

Az EU szankciókat vezetett be Fehéroroszországgal szemben

Mivel Fehéroroszország szerepet vállal az Ukrajna elleni orosz agresszióban, az Európai Unió Tanácsa a fehérorosz katonaság 22 magas rangú tagja ellen büntetőintézkedéseket vetett be, és célzott kereskedelmi korlátozásokat vezet be Minszkkel szemben - közölte az EU-tagországok kormányait képviselő Tanács.

A döntés indoklása szerint az unió azokat a fehérorosz tábornokokat ás főtiszteket szankcionálta, akik támogatják vagy részt vesznek az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető orosz fellépésben, illetve hozzájárultak a döntéshozatali és stratégiai tervezési folyamatokhoz.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnökForrás: EyePress via AFP

Hangsúlyozták:

Fehéroroszország támogatja az Ukrajna elleni orosz katonai agressziót.

Lehetővé teszi Oroszország számára, hogy ballisztikus rakétákat lőjön ki a fehérorosz területről, engedi az orosz katonaság és a nehézfegyverek, tankok és katonai járművek szállítását és áthaladását az országon. Engedélyt ad az orosz katonai repülőgépek számára, hogy átrepüljenek a fehérorosz légtér felett Ukrajnába, illetve tankolási lehetőséget biztosít az orosz katonai járművek számára, és lehetővé teszi, hogy orosz fegyvereket és katonai felszereléseket tároljanak az országban.

A Tanács most kereskedelmi korlátozásokat is bevezetett Fehéroroszországgal szemben. A határozat megtiltja az EU és Fehéroroszország között egyebek mellett a dohánytermékek, a tüzelőanyagok, a gáz halmazállapotú szénhidrogén-termékek, a hamuzsír, a fatermékek, a cementalapú termékek, a vas- és acéltermékek, valamint a gumi előállítására vagy gyártására használt áruk kereskedelmét. Az EU korlátozásokat vezetett be a kettős felhasználású, azaz a katonai és civil felhasználású áruk és technológiák kereskedelmére is, mert ezek hozzájárulhatnak Fehéroroszország katonai, technológiai, védelmi és biztonsági fejlődéséhez.

Csütörtökre várják az ukrán delegációt a béketárgyalásokra

A TASS hírügynökség szerint csütörtökön érkezik meg az ukrán delegáció a fehéroroszországi béketárgyalásokra. A két fél tűzszünetről is tárgyalni fog - írja a Sky News.

Az orosz hadsereg biztonsági folyosót biztosít az ukrán delegáció számára, a tárgyalás azon a helyen lesz, ahol 1991-ben aláírták a Szovjetunió felbomlásáról kötött szerződést.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a tűzszünetről tárgyalnak majd, ami azért jelentős fejlemény, mert az oroszok eddig ezt feltételekhez kötötték.

Meg kellene ölni Putyint a luxemburgi külügyminiszter szerint

Jean Asselborn baloldali luxemburgi külügyminiszter azt mondta, hogy ki kellene fizikai értelemben iktatni Putyint (magyarul: meg kellene ölni), mert csak ez vethet véget a háborúnak.

Mindkét fél veszteségeiről közöltek adatot az oroszok

Az ukrán hadseregnek több mint 2870, az orosznak pedig 498 halottja volt a háború hét napja alatt 

- állította Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerda este ismertetett hadijelentésben. Konasenkov szerint az ukrán félnek mintegy 3700, az orosznak pedig 1597 katonája sebesült meg.

Az orosz katonai szóvivő három, robbanóanyaggal megrakott "dzsihádmobil" megsemmisítéséről is beszámolt.

Szijjártó Péter: Az Ukrajnából menekülők és az illegális migránsok között nem lehet párhuzamot vonni

Mielőbb véget kell érnie az ukrajnai háborúnak, "békét akarunk a régiónkban, és azt akarjuk, hogy véget érjen az emberek szenvedése Ukrajnában" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Genfben és visszautasította, hogy az Ukrajnából érkező menekültek és az illegális migránsok között bárki párhuzamot vonjon.

Putyin akár bele is bukhat a háborúba

Több szempontból is fogy a levegő Vlagyimir Putyin körül a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Intézetének kutatója szerint – írja a VG.hu. A vártnál lassabban halad az orosz előrenyomulás, és az orosz katonák sem harcolnak szívvel-lélekkel. Emellett az ellátásuk is hiányos, ugyanis a hadtáp nem tartotta a lépést a páncélosokkal – foglalta össze a helyzetet Jójárt Krisztián.

Vlagyimir Putyinnak is van miért aggódniaForrás: Mihail Klimentyev / Szputnyik/AFP

Az ukránok igen nagy erőkkel védik majd Kijevet, kemény ostrom várható a fővárosban.

Ugyanakkor az ukrán sereg, a felfegyverzett civilek, és a gazdasági szankciók mellett Vlagyimir Putyinnak az orosz közvéleménnyel, és jó pár bizalmasának háborúellenes retorikájával is meg kell küzdenie.

A szakember szerint - bár ez még távolabb van -, de azt sem lehet kizárni, hogy az orosz elnök belebukik a háborúba.

Az orosz vezetés dolgát az is megnehezíti, hogy továbbra is működik az internet Ukrajnában, és a híroldalakon, illetve a közösségi médiában soha nem látott mennyiségű videofelvétel, kép, illetve bejegyzés jelenik meg a harcok pontos helyzetről. Az ukránok tudatosan használják a közösségi portálokat, ennek is köszönhetik a mögöttük álló globális támogatást a kutató véleménye szerint.

Finnország és Svédország sem árul orosz alkoholt

A svéd nemzeti alkoholmonopólium, a Systembolaget bejelentette, hogy haladéktalanul leállítja az orosz alkoholos italok árusítását az országban. A finn alkoholforgalmazó monopólium, az Alkot is így döntött.

A cég beszerzési vezetője azt mondta, a háború kitörése óta egyébként is csökkent az orosz italok iránti kereslet, de ebben az időszakban szeretnék megmutatni, komolyan veszik a helyzetet.

Orosz elnöki szóvivő: Magyarország is de facto barátságtalan állam

A Kreml szóvivője kijelentette, hogy az orosz kormány „de facto barátságtalannak" tekint minden olyan országot, amely szankciókat vezet be az ország ellen 

- írja a Mandiner.  Az újságírókkal folytatott konferenciabeszélgetésen Peszkov kifejtette:

„Azokból az intézkedésekből ítélve, amelyeket sok ország tesz ellenünk, de facto mindannyian barátságtalanok. Akár szerepelnek a listán, akár nem. Ebben az esetben a felsorolás másodlagos. Ám ezekre a barátságtalan, ellenséges cselekedetekre adott válaszokat elemezni kell, azt tesszük, amit kell, ami megfelel nekünk, illetve józan fejjel csináljuk."

Vagyis Peszkov Magyarországot is barátságtalan országnak nevezte.

Továbbra is kitartanak az ukrán védők Borodjankában

Az orosz csapatok gyakorlatilag a földdel tették egyenlővé a 13 ezer fős, Kijevtől 50 kilométerre fekvő kisvárost, Borodjankát.

Kisgyerek rekedt a romok alatt Harkovban

Harkovban a mentők egy gyermeket keresnek egy rakétatalálatot kapott lakóépület romjai között - közölte Jevhen Vaszilenko, a mentőszolgálat szóvivője.

A városközpontot épp most érte rakátatámadás- mondja a Facebookon közzétett videóban.

Kameráját forgatva mutatja a becsapódás utáni törmeléket, azt mondja, hogy a városi tanács irodái, és több lakóház is találatot kapott.

Elmondja, hogy a mentők mindent megtesznek, hogy felkutassák a romok alatt rekedt gyereket, majd hozzáfűzi, hogy ez csak egyszerű lakóépület volt.

 

Fordulat: mégis lesz ma béketárgyalás

Szerda este tartják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját, a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket - közölte az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója.

Olekszij Aresztovics az Ukrajna-24 állami televízióban nyilatkozott. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna kitart álláspontja mellett.

Egy orosz forrás kedden azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy az orosz-ukrán tárgyalások következő fordulóját a fehéroroszországi Belavezsszkaja Puszcsa Nemzeti Parkban fogják tartani.

Ma korábban még úgy tűnt, nincs megegyezés a béketárgyalások folytatásáról.

Élőben közvetített egy önkéntes Ukrajnából, amikor becsapódott egy bomba felette - videó

Megdöbbentő videó került ki a Twitterre, amelyen az látható, hogy egy önkéntes éppen beszélt, amikor bombatalálat érte azt a lakóépületet, ahol tartózkodott.

 

Az ukrán küldöttség részt vesz a tárgyalások második fordulóján

Szerda este tartják az ukrán-orosz tárgyalások második fordulóját, a delegációk a korábbi összetételben folytatják megbeszélésüket - közölte az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. 

Olekszij Aresztovics az Ukrajna-24 állami televízióban nyilatkozott. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna kitart álláspontja mellett.

Egy orosz forrás kedden azt mondta a TASZSZ orosz hírügynökségnek, hogy 

AZ OROSZ-UKRÁN TÁRGYALÁSOK KÖVETKEZŐ FORDULÓJÁT A FEHÉROROSZORSZÁGI BELAVEZSSZKAJA PUSZCSA NEMZETI PARKBAN FOGJÁK TARTANI.

 

Rakéta csapódott egy harkovi iskolába - kép

Orosz rakéta csapódott le egy harkovi iskolába ma délután. Az interneten megosztott fényképeken egy tátongó lyuk látható az épület oldalán. 

Több mint 2000 civil halt meg eddig a háborúban

Az ukrán hatóságok szerint eddig több mint 2000 civil halt meg a háború kezdete óta. A közlemény szerint több száz épület, köztük pályaudvarok, kórházak, óvodák és otthonok semmisültek meg a támadásokban - írja a The Guardian.

Minden órában gyerekek, nők és a védelmi erők tagjai halnak meg.

 

Várni fogja az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén

Várni fogja szerda este az ukrán felet az orosz küldöttség a tárgyalások helyszínén - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak Moszkvában.

Peszkov nem nevezte meg, hogy hol lesz a tárgyalások második fordulója.

A TASZSZ értesülése szerint a tárgyalások helyszíne Fehéroroszországban, a Breszt közelében található Belavezsszka Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a fehérorosz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió feloszlatásáról szóló szerződést.

Plüssjátékba rejtették a lőszert egy kijevi metróállomáson - fotó

Az egyik kijevi metróállomáson szabotőröket találtak az ukrán hatóságok - tudatta az UNIAN ukrán hírügynökség az ukrán rendőrségre hivatkozva. Az egyik fővárosi metróállomáson gyanúsan viselkedő férfiakat szúrtak ki a rendőrök.

MIUTÁN ALAPOSAN ÁTVIZSGÁLTÁK ŐKET, AZ EGYIK SZABOTŐRNÉL EGY PLÜSSJÁTÉKOT TALÁLTAK, AMIBEN LŐSZERT REJTETTEK EL.

Fehérorosz állampolgárságú társánál is találtak éles lőszert. 

Plüssjátékba rejtették a lőszert egy kijevi metróállomásonFORRÁS: UA_NATIONAL_POLICE

A rendőrség szerint ugyanezen a metróállomáson még három ellenséges szabotőrt találtak, egyiküknél a

 LŐSZEREK MELLETT GÉPFEGYVERT, KÉST ÉS KÁBÍTÓSZERT IS TALÁLTAK.

 

Kína nem fogja szankcionálni Oroszországot

A kínai bankfelügyelet szerdán közölte, hogy Peking nem csatlakozik az Egyesült Államok és az európai kormányok pénzügyi szankcióinak Oroszországgal szembeni bevezetéséhez.

Az Associated Press szerint Kína az orosz olaj és gáz egyik legnagyobb vásárlója, és az egyetlen olyan globálisan fontos kormány, amely tartózkodott attól, hogy bírálja Oroszország Ukrajna elleni támadását.

Peking helyteleníti a szankciókat, amelyeknek szerinte nincs jogalapjuk, és "nem lesz jó hatásuk"

- mondta Guo Shuqing, a Kínai Bank- és Biztosítási Szabályozó Bizottság elnöke.

"Nem csatlakozunk az ilyen szankciókhoz, és fenntartjuk a normális gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi cserét minden érintett féllel. Helytelenítjük a pénzügyi szankciókat" - tette hozzá Guo egy sajtótájékoztatón. 

 

Találat érte a Babij Jar-i holokauszt emlékművet - videó

Orosz rakéták és lövedékek csapódtak be a Babij Jar-i emlékműnél, Kijev határában, ahol több tízezer zsidót mészároltak le a holokauszt idején, a második világháborúban - jelentette a Jerusalem Post című izraeli lap.

A világnak: mi értelme 80 évig azt mondani, hogy soha többé, ha a világ elhallgat, amikor bomba hull Babij Jar helyére?Legalább öten meghaltak. A történelem ismétlődik."

- írta a Twitteren az oroszajkú zsidó családból származó ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij.

Ezek a gazemberek másodszor ölik meg a holokauszt áldozatait

- közölte Andrij Jermak, Zelenszkij kabinetfőnöke szintén a Twitteren. Az ukrán hatóságok fényképeket és videófelvételeket tettek közzé a Babij Jar-i emlékműnél és a szomszédos zsidó temetőnél kitört tűzről és egy összeomlott építményről.

Elítéljük a légitámadást, melyet a zsidók elleni Babi Jar-i tömeggyilkosságra emlékező holokauszt-emlékmű melletti zsidó temetőben hajtottak végre Kijevben. Felszólítunk az emlékmű tiszteletére

 

Oroszország elfoglalta a legnagyobb ukrán atomerőmű körüli területet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerdán bejelentette, hogy levelet kapott Oroszországtól, amely szerint a hadsereg ellenőrzése alá vonta az Ukrajna legnagyobb atomerőműve körüli területet, írja a Fox News az Associated Pressre hivatkozva. A levél szerint a zaporizzsjai erőmű személyzete folytatta "a nukleáris biztonság biztosításával és a sugárzás ellenőrzésével kapcsolatos munkáját a normál üzemmódban", és tájékoztattak, hogy "a sugárzási szintek továbbra is a normális szinten vannak".

A 15 UKRÁN REAKTOR KÖZÜL ZAPORIZZSJAI A LEGNAGYOBB.

Oroszország nemrég, ahogy beszámoltunk róla, átvette az irányítást a leállított csernobili atomerőmű felett, amely 1986-ban a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófájának színhelye volt.

A NAÜ közölte, hogy kérést kapott Ukrajnától, hogy "nyújtson azonnali segítséget a csernobili és más helyszínek biztonságával kapcsolatos tevékenységek koordinálásában

Újabb négy halottja van a harkovi bombázásnak

Ahogy az Origo is beszámolt róla legalább 21-en meghaltak és 112-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Harkov elleni orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában.

The scene of a fire at the Economy Department building of Karazin Kharkiv National University, allegedly hit during recent shelling by Russia, on March 2, 2022. (Photo by Sergey BOBOK / AFP)Forrás: AFP

 

Orosz katonák hatoltak be Herszon belvárosába - videó

A BBC azt írja, hogy ellenőrzött forrásból videó került nyilvánosságra, amelyben az látható, hogy orosz katonák hatoltak be Herszon belvárosába.

 

Itt a bombázás előtt egy lakóház volt - fotó

A house was completely destroyed in Kalynivka township, Fastiv district, Kyiv region, is destroyed by bombing of Russia army on February 28 at 19:00, the A woman is killed while her husband is missing. (State Emergency Service of Ukraine/EYEPRESS) (Photo by EyePress News / EyePress via AFP)Forrás: EyePress via AFP

 

Spanyolország is küld fegyvereket Ukrajnába

Spanyolország is küld fegyvereket az ukrán ellenállásnak, amellett, hogy tagállamként részt vesz az uniós fegyverszállításban Ukrajna számára - közölte Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol törvényhozásban szerdán Madridban.

Mint mondta,SPANYOLORSZÁG 150 FŐVEL NÖVELI A LETTORSZÁGBAN NATO-MISSZIÓT TELJESÍTŐ KATONÁINAK SZÁMÁT.Pedro Sánchez felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal engedje szabadon a háború ellen tiltakozó oroszokat, és szolidaritását fejezte ki az orosz népnek is, amely szerinte elnökének birodalmi törekvései miatt szintén elszenvedője a háború következményeinek.

 

Az oroszok készen állnak a következő béketárgyalásra

A Kreml közölte, hogy az orosz tisztviselők készen állnak a béketárgyalások második fordulójára szerdán, de nem tudják, hogy az ukrán tisztviselők megjelennek-e. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a tárgyalásokkal kapcsolatban ellentmondásos információik vannak - írja a The Guardian.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban kijelentette, hogy a következő tárgyalás előtt Oroszországnak abba kell hagyni a bombázásokat.

Dmitrij Peszkov szerint Moszkvának átgondolt és világos választ kell adnia a szankciókra.

 

Még nincs meg a következő béketárgyalás időpontja

Mikhajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó szerint folytatódni fognak a béketárgyalások Oroszországgal – írja a Reuters. Arra a kérdésre, hogy mikor kerül sor a második fordulóra, PODOLJAK AZT MONDTA, HOGY EGYELŐRE ERRŐL MÉG NEM ÁLLAPODTAK MEG.

 

Ukrajna lezárja a Fekete-tenger északnyugati részét

Az ukrán haditengerészeti erők lezárják a hajózás elől a Fekete-tenger északnyugati részét – közölte a vezérkar szerdán a Facebookon.

Ukrajna közölte, hogy az ország arra készül, hogy megtiltsa az orosz hajók belépését az ország felségvizeire és kikötőibe, valamint az ukrán hajók belépését az orosz kikötőkbe – írja a Tass.

Nagy-Britannia és Kanada már korábban kitiltotta kikötőiből az orosz hajókat.

 

Ellentmondásos hírek érkeznek Herszonból

Ahogy korábban az Origo is megírta, Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg. Ezt Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője jelentette be.

A BBC azt írja azonban, hogy a hír még megerősítésre vár, sőt a tartomány kormányzója szerint egyelőre csak teljesen körbevette az orosz hadsereg a várost, míg a polgármester annyit írt ki Facebookra:

Még mindig Ukrajna vagyok. Még mindig szilárdan.

 

Zelenszkij: Eddig hatezer orosz katona halt meg

Ma reggel újabb beszédet mondott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Ebben arról beszélt, hogy a háború kezdete óta összesen hatezer orosz katona halt meg.

Az ukrán elnök azt is mondta, hogy Oroszország nem tudja pusztán bombákkal és légi csapásokkal bevenni az országot –  írja a Guardian.

Zelenszkij azt is mondta, hogy az oroszok semmit nem tudnak Kijevről, annak történelméről, csak 

„parancsuk van, hogy teljesen elpusztítsák történelmünket, országunkat, mindenünket”.

 

Megérkeztek az orosz légi deszantosok Harkovba

A francia LCI hírtelevízió szerint a kíméletlenségről ismert orosz légi deszantosok megérkeztek Harkovba, és azonnal összecsapások törtek ki köztük és az ukrán erők között.

 

453 ezer menekült érkezett eddig Lengyelországba

Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán.

A lengyel katolikus Caritas igazgatója, Marcin Izycki atya keddi bejelentése szerint KÉTEZER GYEREK ÉRKEZIK LENGYELORSZÁGBA AZ UKRAJNAI GYERMEKOTTHONOKBÓL, ELSŐ CSOPORTJUKAT SZERDÁN VÁRJÁK.A gyerekeket a Caritas központjaiban és a női szerzetesrendeknél szállásolják el.

Kedden a lengyelországi SOS-Gyermekfalu képviselője közölte a PAP hírügynökséggel, hogy megérkezett Lengyelországba a szervezet kimenekítési programja keretében az első, 40 gyerekből és 5 nevelőszülőből álló csoport, és úton van egy hasonló létszámú további csoport is. 

Sokan meghaltak és megsebesültek a Harkov elleni orosz támadásban

Legalább 21-en meghaltak és 112-en megsebesültek a kelet-ukrajnai Harkov elleni orosz tüzérségi támadásban az elmúlt 24 órában – mondta el Oleh Szinehubov, a megye kormányzója.

A hatóságok közölték, hogy az orosz erők rakétatámadásokat hajtottak végre Ukrajna második legnépesebb városa ellen.

A CSAPÁSOK CIVILEK LAKTA TERÜLETEKET ÉRTEK, ÉS A VÁROSHÁZA ÉPÜLETE IS ROMOKBAN HEVER.

Törmelék borítja a harkivi városháza romos épülete előtti teret egy orosz rakétatámadás után, 2022. március 1-jén Forrás: Pavel Dorogoy

Az orosz határhoz közeli, 1,4 milliós település alá orosz légi deszantosok értek szerdára virradóra, és összecsapások törtek ki köztük, illetve az ukrán erők között. Egy katonai kórházat is támadás ért – írta honlapján a Sky News brit hírcsatorna.

Megtámadták a regionális rendőrkapitányságot is, az ukrán belügyminiszter egyik tanácsadója osztotta meg a videót.

Több videót is megosztanak Twitteren a tűzről, füstről, romokról, ezek mind szerda reggeli felvételek:

 

Orosz ejtőernyősök landoltak Harkovnál

Egy Twitteren megosztott felvétel szerint rengeteg orosz ejtőernyős landolt Harkovnál.

Herszon ukrán kikötővárost elfoglalta az orosz hadsereg

Herszon ukrán kikötővárost teljesen ellenőrzése alá vonta az orosz hadsereg – jelentette be szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Konasenkov szerint a Dnyeper fekete-tengeri torkolatánál fekvő város polgári infrastruktúrája, életfenntartó létesítményei és a városi közlekedés a megszokott módon működnek.

A HELYI HATÓSÁGOKKAL TÁRGYALÁSOK FOLYNAK A SZOCIÁLIS INFRASTRUKTÚRA MŰKÖDÉSÉNEK FENNTARTÁSÁRÓL IS.

A tábornok által ismertetett szerdai hadijelentés szerint a háború kezdete óta az orosz hadsereg az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúrájának 1502 objektumát semmisítette meg.

Hat gyereket sikerült kimenteni egy pincéből a zsitomiri légitámadás után

A Zsitomir elleni légi csapásban ketten meghaltak, tizenhatan megsebesültek.

A MENTŐCSAPATOKNAK 12 EMBERT, KÖZTÜK HAT GYEREKET SIKERÜLT KIMENTENI, AKIKET EGY HÁZ PINCÉJÉBEN TALÁLTAK

– írja az UNIAN ukrán hírportál.

 

Amerikai munkacsoport vizsgálja majd az oroszok bűneit

Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok „utánaered” a Vlagyimir Putyint támogató orosz oligarcháknak. „Ma este azt mondom az orosz oligarcháknak és a korrupt vezetőknek, akik dollármilliárdokat építettek fel ebből az erőszakos rezsimből, hogy ne tovább!” – fogalmazott.

Az elnök azt mondta, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium egy külön munkacsoportja fogja vizsgálni „az orosz oligarchák bűneit”.

„Együttműködünk az európai szövetségeseinkkel, hogy megtaláljuk és lefoglaljuk jachtjaikat, luxuslakásaikat, magánrepülőgépeiket”

– tette hozzá Biden.

 

Peking: Kína minden konstruktív nemzetközi kezdeményezést támogat a politikai megoldás érdekében

Ezt Vang Ji kínai külügyminiszter mondta ukrán hivatali kollégájának, Dmitro Kulebának kedd esti telefonbeszélgetésükben. 

A kínai külügyminisztérium hivatalos weboldalán közzétett közlemény szerint Kína rendkívül sajnálatosnak tartja az Ukrajna és Oroszország közötti feszültség elmérgesedését, és különös figyelmet fordít a válság civil áldozataira. A tárca vezetője hangsúlyozta: Peking álláspontja az ukrajnai válságot illetően „méltányos, átlátható és koherens”. „Mindig kiálltunk minden ország szuverenitása és területi egysége mellett” – szögezte le.   

Vang aláhúzta: Kína mindig úgy vélekedett, hogy egy ország biztonságát nem lehet mások biztonságának kárára szavatolni, a regionális biztonság pedig nem biztosítható katonai blokkok kibővítésével. 

A legsürgetőbb feladatként a helyszínen kialakult feszültségek mielőbbi enyhítését, valamint a konfliktus további fokozódásának és a helyzet feletti ellenőrzés esetleges elveszítésének elkerülését jelölte meg. 

Különösen fontosnak nevezte a civileket érintő károk és egy fenyegető humanitárius válság megelőzését, továbbá a humanitárius segély biztonságos és megfelelő időben történő eljuttatását.   

A külügyminiszter köszönetet mondott az ukrán félnek az Ukrajnában tartózkodó kínai állampolgárok evakuálásában nyújtott támogatásáért, és az ott tartózkodó kínaiak biztonságának szavatolását kérte hivatali kollégájától.   

A minisztérium közleménye szerint Kuleba azt mondta: az ukrán kormány kész intenzívebbé tenni a párbeszédet Pekinggel. Hozzátette: az ukrán fél arra számít, hogy Kína közvetítői erőfeszítései lehetővé teszik majd a tűzszünetet. Hangsúlyozta: Ukrajna számára elsődleges fontosságú a háború lezárása, az ukrán kormány pedig nyitott arra, hogy tárgyalások útján jussanak megegyezésre. Bár a jelenleg zajló tárgyalások nem zökkenőmentesek – tette hozzá –, Ukrajna megőrzi a hidegvérét.   

Az ukrán külügyminisztérium a telefonos egyeztetésről kiadott közleménye szerint Kuleba arra kérte a kínai felet, hogy az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolataira támaszkodva vessen véget az Ukrajna elleni háborúnak.   

A kínai vezetés mindeddig elutasította az „invázió” megjelölést az orosz katonai akció leírására, és a nyugati világgal ellentétben nem ítélte el az orosz hadműveletet. Peking továbbá ellenezte a szankciók alkalmazását, és arról biztosította Oroszországot, hogy megérti „jogos biztonsági aggályait”.

 

Belépnek a hackerek

Egy ukrán hackercsoport szabotázsakciókat akar végrehajtani a kulcsfontosságú orosz infrastruktúra – mint például a vasút- és az elektromos hálózat – ellen az Ukrajna elleni háború megtorlásaként – közölte a hackercsoport egyik koordinátora a Reuters hírügynökséggel.

Ukrán védelmi minisztériumi tisztségviselők a múlt héten megkeresték Jegor Ausev üzletembert és kiberbiztonsági szakértőt, és arra kérték, hogy segítsen megszervezni egy ilyen csoportot, amely azután fennakadásokat tudna okozni az orosz erőket Ukrajnába szállító infrastruktúrában.

Ausev állítása szerint csoportja – amely mintegy ezer hazai és külföldi önkéntesből áll –

MÁR FELTÖRTE TÖBBTUCATNYI OROSZ KORMÁNYHIVATAL ÉS BANK HONLAPJÁT,

de konkrétumokat nem mondott, mert magyarázata szerint azzal megkönnyítené a leleplezésüket.

 

Az Egyesült Államok kitiltja légteréből az orosz gépeket

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy – követve Kanada és az Európai Unió országainak példáját – kitiltják az orosz légitársaságok gépeit az Egyesült Államok légteréből.

„Szövetségeseinkkel együtt lezárjuk az amerikai légteret minden orosz járat előtt, folytatva Oroszország elszigetelését és további nehézségeket okozva ezzel gazdaságuknak”

 – mondta az elnök.

 

Biden: Putyin elszámolta magát

Vlagyimir Putyin orosz elnök hat nappal ezelőtt a szabad világ alapjait próbálta megingatni, de „csúnyán elszámolta magát”, ugyanis olyan falba ütközött, amelyre nem számított, találkozott az ukrán néppel – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök a kongresszus két háza előtt, helyi idő szerint kedd este az unió állapotáról elmondott évértékelő beszédében.

„Putyin háborúja előre megfontolt és indokolatlan volt. Elutasította a diplomáciai erőfeszítéseket. Úgy gondolta, hogy a Nyugat és a NATO nem fog válaszolni, és úgy gondolta, hogy megoszthat minket. De tévedett, mert készen álltunk” – fogalmazott az elnök.

 

Orosz rakétatalálat ért lakóházakat Zsitomirban és a tévétornyot Kijevben

Oroszország Ukrajna elleni háborújában orosz rakétatalálat ért kedden lakóházakat az északnyugat-ukrajnai Zsitomirban – valószínűleg tévedésből, a közeli légitámaszpont lehetett a cél. Négy civil, köztük egy gyerek, életét vesztette – közölte Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Moszkva kedden felszólította az ukrán főváros lakóit, hogy meneküljenek el otthonukból, majd légi csapás érte a kijevi tévétornyot, ami öt ember halálát okozta, és egyórányi kimaradást okozott az állami tévé műsorában – közölte a belügyminisztérium.   

A második legnagyobb várost, Harkivot szintén rakétákkal támadták az orosz erők. Legkevesebb tíz ember meghalt és több mint húsz megsebesült – jelentették hírügynökségek.   

Szerda hajnalban ismét légitámadás érte a Fekete-tenger partján fekvő Mariupolt, és Vadim Bojcsenko polgármester szerint – aki az UNIAN ukrán hírügynökségnek nyilatkozott –, az orosz támadás kezdete óta immár 128 ember sebesült meg, 11-en életüket vesztették.   

Az ukrán hatóságok szerint a háborúnak eddig 350 civil halálos áldozata van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában