Ukrán válság

2022.03.31. 05:55

Messze még a béke: folytatódnak a harcok Ukrajnában – frissül (videó)

Címkék#háború

Élő közvetítés az orosz-ukrán háború 36. napjáról.

Cikkünk frissül!

 

Az NKA 50 milliós pályázattal segíti a művészeket

Ötvenmillió forintos pályázati keretösszeget biztosít a Nemzeti Kulturális Alap a kárpátaljai és ukrajnai művészek támogatására. 

Olyan kulturális fesztiválok, események támogatására különítik el az összeget, amelyek kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek számára biztosítanak fellépési, munkavégzési lehetőséget 

közölte az NKA csütörtökön az MTI-vel. 

Mint írták, a Magyarország közvetlen közelében zajló ukrajnai háború valószínűsíthetően hosszú távú következményekkel fog járni.

Bármilyen kimenetele is lesz a katonai hadműveleteknek, az ukrán állam viszonylagos stabilitása megbomlott, és ez a kulturális életben is éreztetni fogja hatását. A kialakult helyzetre reagálva a magyar társadalom szinte minden szintje megmozdult, a kormányzati és karitatív szervezeteken túl a magán és üzleti szféra számos képviselője igyekszik közvetlen vagy közvetett módon segítséget nyújtani a háborús övezetből érkezőknek és a határ mellett fekvő magyar településeknek – áll a közleményben. 

Az NKA Bizottságának ülésén Bús Balázs alelnök az alap 2021. évi maradványösszegének kötelezettségvállalással nem terhelt részének terhére javasolt 50 millió forintot elkülöníteni. A maradványösszeg ezen része lehetőséget teremt kiemelt támogatási célok meghatározására is. 

A Kulturális Fesztiválok Kollégiuma, amelynél a későbbiekben többletforrásra pályázni lehet, a március 16-i döntési ülésén az általános nagyfelhívásra beérkezett pályázatokat áttekintve 

képet kapott arról, melyek azok a rendezvények, fesztiválok, ahol a kárpátaljai és ukrajnai művészek, kulturális szakemberek részvételének támogatása érdemben felmerülhet.

E pályázók számára a többletforrás biztosítása külön pályáztatási eljárás során, meghívásos pályázat útján vagy egyedi keretből történhet.

 

Az oroszok lelőtték az Azov-alakulat vezetőinek kimenekítésére küldött helikoptereket

Lelőttek két helikoptert, amelyet az ostromlott Mariupolban védekező Azov ukrán nacionalista alakulat parancsnokainak kimenekítésére küldtek – közölte Eduard Baszurin, a donyecki népi milícia parancsnokhelyettese.

Hétfőn hangzott el bejelentés egy, az Azov-vezetők evakuálásra szánt helikopter megsemmisítéséről. Baszurin ismételten fegyverletételre szólított fel.

Orosz forrás a kínai CGTN-Russian tévécsatorna riporterére, Dmitry Maslak helyszíni értesülésére hivatkozva, a helikopterek fedélzetén lévő 17 emberből két túlélőt említ.

Németország és Franciaország elutasítja, hogy rubelben fizessenek a gázért

Franciaország és Németország elutasítja Oroszország azon követelését, hogy rubelben fizessenek az orosz gázért, ezt elfogadhatatlan szerződésszegésnek és zsarolásnak tekintik – írja a Reuters. 

Robert Habeck német gazdasági miniszter egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy még nem látta az erről szóló új rendeletet, de „Németország minden forgatókönyvre felkészült, beleértve az Európába irányuló orosz gázszállítás teljes leállítását is”.

 

Péntektől Magyarországnak is rubelben kell fizetnie az orosz gázért

Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta azt a rendeletet, amely szerint 

április 1-jétől a külföldi vevőknek rubellel kell fizetniük az orosz gázért

– írja a TASZSZ orosz hírügynökség alapján a Világgazdaság. A rubel vásárlásához orosz bankban kell rubelszámlát nyitni. Ha ez nem történik meg, azt Oroszország úgy ítéli meg, hogy az érintett ország megszegi a gázvásárlási szerződést, aminek következményei lesznek.

A rendelet az Oroszország által barátságtalannak tartott országokra vonatkozik, amely közé nemrég Magyarországot is besorolták.

 

Biden fiát is meghallgatná az ukrajnai biolaboratóriumokat vizsgáló orosz bizottság

Azon dolgozik az ukrajnai biolaboratóriumok tevékenységét vizsgáló orosz parlamenti bizottság, hogy

tanúvallomásra hívja meg Victoria Nuland amerikai politikai ügyekért felelős külügyi államtitkárt és Joe Biden amerikai elnök fiát, Huntert.

Irina Jarovaja, a bizottság társelnöke elmondta, hogy a testület fontolóra vette olyan amerikai tisztségviselők beidézését, akik nyilvános külföldi és orosz források szerint ismeretekkel rendelkeznek az ügyben.

 

Peszkov: nincs konkrét időkerete Putyin és Zelenszkij lehetséges találkozójának

Nincs konkrét időkerete Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök lehetséges találkozójának, a csúcsot meg kell előznie a felek közötti megállapodás véglegesítésének – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

Nem erősítette meg azt az értesülést, hogy az orosz és az ukrán delegáció közötti újabb tárgyalásra most pénteken kerülhet sor. A két küldöttség legutóbb a héten kedden Isztambulban folytatott személyes megbeszélést.

 

NATO: Nem változtak az orosz célok a háború kezdete óta

Az Ukrajnában állomásozó orosz erők nem visszavonulnak, hanem átcsoportosulnak – jelentette ki Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, kommentálva Moszkva bejelentéseit a Kijev körüli katonai műveletek csökkentéséről

Moszkva katonai céljai az ukrajnai invázió megindítása óta nem változtak.

Az orosz egységek nem kivonulnak, hanem átcsoportosítanak, Oroszország megpróbálja átcsoportosítani, újratölteni és megerősíteni a Donbász térségében folytatott offenzíváját – mondta Stoltenberg, ugyanakkor Oroszország fenntartja a nyomást Kijevre és más városokra, tehát további támadó akciókra számíthatunk, amelyek még több szenvedést hoznak.

 

Putyin: nincsenek meg a tűzszünet feltételei

Telefonon beszélt szerda este Mario Draghi olasz miniszterelnök az orosz elnökkel, a majd' egy órás beszélgetésen szóba került a tűzszünet kérdése is, erről mondta azt Putyin Draghinak, hogy ennek feltételei nem adottak – írta a The Guardian.

Putyin azt is mondta, hogy korai lenne még találkoznia Zelenszkijjel – ezt a Sky News írta.

 

Videók a háború dúlta donyecki településekről

Legalább 13 ember megsebesült a donyecki régió keleti és középső részét ért orosz bombázásban – írta a BBC Pavlo Kirilenko területi kormányzóra hivatkozva. Kirilenko azt mondta, Marinszki településen 11 ember sérült meg, köztük gyerekek is, őket kórházba vitték. Két ember Ocseterin településen sebesült meg.

Videó a harcokról Rubizsnye településen orosz (csecsen) szemszögből:

Katonai bázist támadtak az oroszok Dnyipróban

Ketten meghaltak, öten megsebesültek az orosz támadást követően – jelentette be Valentin Reznicsenko, a régió kormányzója.

Térképen a háború jelenlegi állása

Lángoló tank Csernyigovnál

Pénteken érkezhet meg a Vöröskereszt segélyszállítmánya Mariupolba

A Vöröskereszt autói úton vannak az ostromlott Mariupol városába segélyszállítmányokkal, és készen állnak a civilek evakuálására – írta a The Guardian.

Ewan Watson szóvivő szerint Ukrajnának és Oroszországnak meg kell állapodnia a péntekre tervezett művelet pontos feltételeiről, mert azon tízezrek élete múlik.

 

Moszkva nem zárkózik el egy újabb külügyminiszteri találkozótól

Moszkva nem utasítaná vissza Szergej Lavrov külügyminiszter és ukrán kollégája, Dmytro Kuleba találkozóját, de a köztük folyó tárgyalásoknak lényeginek kell lenniük – írta a The Guardian a RIA hírügynökségre hivatkozva. 

Mevlüt Çavuşoglu török külügyminiszter korábban azt mondta, hogy Törökország azon dolgozik, hogy összehozza az ukrán és az orosz külügyminisztert további tárgyalásokra, miután a héten Isztambulban béketárgyalásoknak adott otthont.

 

Így néz ki most Mariupol a levegőből – és a földről, a harcok sűrűjéből

Utcai harcok Mariupolban az orosz tengerészgyalogság szemszögéből.

Harcok Hosztomelnél

Így kerülgetik az aknazárat az ukrán sofőrök

Kijevtől nem messze Borodjanka közelében érdemes lassítani.

Menesztették a francia titkosszolgálat vezetőjét

Elbocsátották posztjáról Éric Vidaud tábornokot, a francia katonai hírszerzés igazgatóját, mert kizárta annak lehetőségét, hogy Oroszország megtámadja Ukrajnát – jelentette csütörtökön a francia sajtó.

A francia vezérkari főnök, Thierry Burkhard a Le Monde-nak adott interjújában elismerte, hogy az elbocsátás akkor történt, amikor a francia titkosszolgálatok – köztük Vidaud – rájöttek, hogy téves elemzést készítettek az ukrajnai orosz fenyegetésről, ami ellentétes az Egyesült Államok értékelésével.

 

Az orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől

Az Ukrajnát megszálló orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől, amely felett az ellenőrzést már a háború első napjától átvették, illetve a Kijevtől északnyugatra lévő gosztomeli repülőtértől, amelyet egy nappal később foglaltak el – közölte szerdán egy meg nem nevezett amerikai külügyminisztériumi tisztségviselő.

A szóban forgó orosz erők Fehéroroszország felé vonulnak el – mondta, hozzátéve: nem tudják, hogy minden katona elhagyja-e ezeket a helyeket.

 

Esnek az olajárak az amerikai beavatkozás hírére

Az olajárak meredeken esni kezdtek, miután a hírek szerint az Egyesült Államok újabb lépéseket tesz a magas üzemanyagárak csökkentése érdekében. A Biden-kormányzat állítólag azt fontolgatja, hogy a következő hónapokban összesen 180 millió hordó olajat szabadít fel a Stratégiai Kőolajtartalékból.

Ha valóban megtörténik a lépés, ez lesz a legnagyobb esemény a tartalék 1974-es létrehozása óta.

Nem sokkal a tervezett lépés hírének kiszivárgása után az ázsiai kereskedésben a West Texas Intermediate amerikai olaj referenciaértéke 5,6%-kal, míg a Brent nyersolaj 4,8%-kal csökkent.

A Brent nyersolaj hordónkénti ára 139 dollár volt a hónap elején, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, és az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat jelentettek be Moszkvával szemben. Az árak azóta csökkentek, de a Brent nyersolaj hordónkénti ára még mindig 108 dollár körül van, ami közel 70%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

 

A rubel árfolyama visszapattant a háború előtti szintre

Az orosz rubel árfolyama a globális szankciók hatására átélt drámai zuhanást követően a háború kezdetekor elért szint közelébe emelkedett – írja a BBC.

Szerdán 85 rubelt kellett adni 1 amerikai dollárért, ami közel azonos a február 24-i árfolyammal. Március 7-én, amikor a Biden-kormány bejelentette az orosz olaj- és gázimport betiltását, 1 dollár 150 rubelt ért.

Oroszország kénytelen volt szigorú pénzügyi intézkedéseket bevezetni a rubel megmentése érdekében, beleértve a kamatlábak 20%-ra történő emelését és a tőkeszabályozás bevezetését azon oroszok esetében, akik azt remélik, hogy dollárra vagy euróra válthatják nemzeti valutájukat. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az orosz jegybank kockázatot vállal a kamatemelésekkel, ami végül arra kényszerítheti az oroszokat, hogy megkerüljék a tőkeszabályozást és kisebb összegű valutát mozgassanak.

 

Nagyköveteket menesztett az ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök éjszakai videóüzenetében mások mellett arról is beszélt, hogy nagyra értékeli mindenki munkáját, aki az állam védelmében, Ukrajna jövőjéért dolgozik, de vannak, akik csak azért dolgoznak, hogy hivatalban maradjanak.

Ilyennek tartja Ukrajna marokkói, illetve georgiai nagykövetét, akiket vissza is hívott pozíciójukból. Úgy fogalmazott: azok a nagykövetek, akik nem tudnak fegyvereket szerezni Ukrajna számára és elérni, hogy az adott ország szankciókat vessen ki Oroszországra és korlátozza saját kereskedelmét az orosz féllel, azok keressenek maguknak másik állást!

Az elnök kijelentette:

a következő napokban konkrét eredményeket vár Ukrajna latin-amerikai, közel-keleti, délkelet-ázsiai és afrikai képviselőitől

nagykövetektől és katonai attaséktól.

A diplomáciai frontvonal az egyik legfontosabb frontvonal, ahol mindenkinek a lehető leghatékonyabban kell dolgoznia, hogy segítse a hadsereget. A diplomáciai fronton mindenkinek ugyanúgy kell dolgoznia, mint a védőknek a csatatéren – mondta Volodimir Zelenszkij.

 

Humanitárius tűzszünet Mariupolnál

Oroszország bejelentette, hogy kizárólag humanitárius céllal tűzszünetet javasolt az ukrán félnek csütörtökön helyi idő szerint délelőtt 10 órától az általa ostromlott déli Mariupolra vonatkozóan, hogy ki lehessen onnan menekíteni az összes civilt.

A bejelentést az orosz védelmi minisztérium hivatalos közleményben, majd Mihail Mizincev vezérezredes, a humanitárius reagálásért felelős tárcaközi koordinációs parancsnokság és a Nemzeti Védelmi Irányítási Központ vezetője tette az Interfax hírügynökség szerint. A civilek először Berdjanszk, majd onnan Zaporizzsja városba távozhatnának.

helyi idő szerint csütörtök reggel 6 óráig hagynak időt az ukrán félnek

arra, hogy elfogadja az ajánlatot, erről írásban kell tájékoztatnia Oroszországot, az ENSZ-t és a Nemzetközi Vöröskeresztet. A minisztérium azt javasolta, hogy a művelet sikere érdekében abban vegyenek részt a Vöröskereszt és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (UNHCR) képviselői is - tették hozzá.

Mariupolt mindeddig nem tudta elhagyni a civilek zöme, és ezért a felek rendre egymást hibáztatták - jegyezte meg az AFP hírügynökség.

 

Zelenszkij nem hisz az ígéreteknek

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy nem hisz azon orosz ígéretnek, miszerint csökkentenék harci tevékenységüket, ugyanis szerinte újrarendezik soraikat egy donbasszi támadásra, ezért az ukrán erők újabb csatákra készülnek az ország keleti felén. "Senkinek és semmilyen szép szavaknak nem hiszünk. Országunk minden négyzetméteréért megküzdünk, nem engedjük át" - jelentette ki az elnök a nemzethez intézett legújabb videoüzenetében.

Zelenszkij a béketárgyalásokról annyit mondott, hogy azon csak szép szavak hangzanak el konkrétumok nélkül.

Folytatódnak a béketárgyalások

Oroszország és Ukrajna pénteken folytatja a béketárgyalásokat – jelentette be szerdán este az ukrán tárgyalóküldöttség egyik tagja, miután a felek befejezték a törökországi tárgyalási fordulót. David Arahamija közölte: ők azt javasolták, hogy

most már az államfők találkozzanak,

de Oroszország szerint ez még korai, több időre van szükség a megállapodástervezet kidolgozásához – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában