Ország-világ

2021.08.18. 13:54

Önálló magyar mentőakció indul Afganisztánba

Önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

Budapest, 2021. augusztus 18. Magyar Levente parlamenti államtitkár sajtótájékoztatót tart az afganisztáni fejleményekrõl a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 18-án. Az államtitkár bejelentette, hogy önálló magyar mentõakciót indítanak. A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Magyar Levente sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk”

- közölte az államtitkár.

Arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja

– jelentette ki.

A felelőtlen afganisztáni csapatkivonás nyomán akár több millióan is elhagyhatják az országot – folytatta -, de Magyarország a migrációs nyomás ellenére sem fogja megnyitni déli határzárát.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy

az Egyesült Államok vezette nyugati szövetség korábban elképzelhetetlen, megalázó helyzetbe került. Jelenleg a tálibok jóindulatán múlik, hogy ki tudják-e menekíteni állampolgáraikat és az őket segítő afgánokat. Mindez egy húsz éve tartó, negyedmillió áldozatot követelő háború után történik.

Magyar Levente közölte: az ezzel kapcsolatos uniós külügyminiszteri találkozó eredménye kiábrándító, Európa bénultan figyel, sajnálkozó nyilatkozatokat tesz közzé arról, hogy veszélybe kerültek az emberi jogok, pedig befolyásos szereplője is lehetett volna az eseményeknek.

A pápai repülőtérről induló szállítógépek teljesítenek Afganisztánnal kapcsolatos feladatokat, de NATO-parancsnokság alatt állnak, ezért erről több információ nem adható – mondta az államtitkár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában