kevés szavazó, nagy arány

2021.04.11. 07:32

Újraválasztották Dzsibuti elnökét a szavazatok 97 százalékával

Újraválasztották Iszmael Omar Guellehet, Dzsibuti elnökét a szavazatok 97 százalékával szombaton – derült ki a kelet-afrikai ország belügyminisztériuma által közzétett eredményekből.

Guelleh ezzel megszerezte ötödik mandátumát az ország élén. A pénteki elnökválasztást az ellenzék nagy része bojkottálta, a hivatalban lévő államfő egyetlen kihívójaként az új politikai szereplőnek számító Zakaria Iszmael Farah indult. A belügyi tárca adatai szerint Farah a voksok mindössze 2,48 százalékát kapta.

Az alig egymillió lakosú országban mintegy 177 ezren adták le szavazatukat, a hatóságok valamivel több mint ötezer voksot érvénytelenítettek.

Az ellenzéki jelölt választási csalást emlegetett, és mint fogalmazott, az eredmények „köszönőviszonyban sincsenek a valósággal”.

Alexis Mohamed, az elnök főtanácsadója visszautasította a vádakat és megjegyezte, hogy az azokat megfogalmazó „úriember nem is adta le saját szavazatát, amivel megtámadta demokráciánkat”.

Az Afrika szarvánál található állam viszonylag stabil szomszédjaihoz, különösen Szomáliához, Eritreához, illetve Etiópiához képest. Területén amerikai, kínai és francia katonai támaszpontok működnek. Az ország stratégiai jelentőségét az adja, hogy a világ egyik legforgalmasabb kereskedelmi útvonalán, az Ádeni-öböl partján fekszik.

A 73 éves Guelleh 1999 óta van hatalmon nagybátyja, Hasszán Guled Aptidon utódjaként, aki az országot azóta vezette, hogy az 1977-ben függetlenné vált Franciaországtól.

Guelleh 2010-ben módosította az alkotmányt, lehetővé téve, hogy többször is induljon. A változtatások ugyanakkor 75 évben korlátozták a jelöltek életkorát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában