jövőkép

2021.04.01. 22:13

Novák: meghatározó szereplőjévé vált a Fidesz az Európai Néppárton kívüli jobboldali térnek

Van egy olyan jobboldali, kereszténydemokrata erő, amely képes és kész arra, hogy az európai embereket képviselje – mondta Novák Katalin.

Meghatározó szereplőjévé vált a Fidesz az Európai Néppárton (EPP) kívüli jobboldali térnek – hangsúlyozta Novák Katalin, a Fidesz alelnöke az M1 aktuális csatorna csütörtök esti műsorában.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Matteo Salvinival, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel egyeztetett csütörtökön Budapesten. Orbán Viktor azt mondta: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot, és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

A magyar kormányfő a találkozó után azt hangsúlyozta: a kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában.

Novák Katalin az M1-en kiemelte: van egy olyan jobboldali, kereszténydemokrata erő, amely képes és kész arra, hogy az európai embereket képviselje, az emberek érdekei mentén lépjen fel.

Elmondta, a csütörtöki találkozó megerősítette abban, hogy sikeres lesz az új jobboldali együttműködés. Gyors döntések születtek, képes volt mindenki a lényegre koncentrálni, arról beszélni. Kitértek a járvány elleni hatékony védekezésre és az Európa jövőjéről szóló párbeszédre is – közölte.

Mindemellett tisztázták, hogy mire mondanak igent, s mire nemet. Igent mondanak a szabadságra, a nemzetállamokra, az emberi méltóságra, a kereszténységre, a családra – sorolta a családokért felelős tárca nélküli miniszter, hozzátéve: ezek olyan értékek Európában, amelyekre lehet építkezni.

Mindemellett visszautasítják egyebek mellett a kommunizmust, az antiszemitizmust, a nagyhatalmi birodalmi logikát és a migrációt – hangsúlyozta.

A Fidesz alelnöke kiemelte: Európában tömegek, emberek milliói érzik úgy, hogy „magukra maradtak”, mert az Európai Néppárt eltávolodott tőlük. Nekik szükségük van a képviseletre – tette hozzá Novák Katalin.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában