csapaterősítések

2021.04.06. 18:49

Eszkalációval fenyeget az ukrán-orosz feszültség

Orosz vélemény szerint Kijev nem tartja kézben a csapatait a kelet-ukrajnai demarkációs vonalnál.

Moszkva egyelőre nem látja jelét annak, hogy Kijev vissza akarná fogni a harcias retorikát, és hogy kézben tartaná fegyveres erőit a délkelet-ukrajnai demarkációs vonalnál – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov szerint a demarkációs vonalnál állomásozó ukrán csapatok „jelentik a legtöbbször a provokációk okát”. A szóvivő emlékeztetett rá, hogy

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemrégiben részletesen kifejtette Angela Merkel német kancellárnak és Emmanuel Macron francia államfőnek az ukrajnai helyzettel kapcsolatos aggályait.

– A legfontosabb az, hogy semmi se provokáljon ki katonai harci lépéseket az urán fegyveres erőkből a saját népük, a függetlenségüket önhatalmúlag kihirdetett köztársaságokban élő emberek ellen hangoztatta.

Peszkov nem kívánt jóslatokba bocsátkozni azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen lépéseket tehet majd Moszkva a konfliktus eszkalációja esetén a Donyec-medence orosz állampolgárságot kapott lakosainak védelme érdekében. Ugyanakkor leszögezte, hogy „az orosz állampolgárok biztonsága és sorsa prioritást jelent az orosz állam és Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin számára”.

A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette.

A térségben gyakorivá vált a tűzharc, amelyért az ukrán kormányerők és a szakadár milíciák egymást tették felelőssé. Oroszország az Ukrajnával közös határa közelében csapaterősítést hajtott végre.

Az Indiában tárgyaló Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden Új-Delhiben aggodalmának és csalódottságának adott hangot amiatt, ahogyan a nyugati országok a délkelet-ukrajnai szakadár köztársaságok demarkációs vonalánál történt ukrán csapatösszevonásra reagáltak.

– Nyugati kollégáink a jelek szerint abból indulnak ki, hogy minden eszközzel mindenben támogatniuk kell az ukrán hatalmat, beleértve a teljesen elfogadhatatlan lépéseit és kijelentéseit – mondta.

Az orosz diplomácia vezetője felhívta a figyelmet arra a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és más kijevi vezetők által hangoztatott tézisre, hogy

az ukrajnai válság rendezéséről megkötött minszki megállapodásokra csak azért van szükség, hogy fenn lehessen tartani az Oroszország elleni nyugati szankciókat.

Emellett, mint mondta, ukrán részről vagy a megállapodások teljes revízióját sürgetik, vagy nyíltan ukránbarát résztvevőkkel próbálják meg kibővíteni az olyan fórumok résztvevőinek körét, mint a normandiai formátum vagy a kontaktcsoport.

Lavrov mindezt a minszki megállapodások megsértésének nevezte, és sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy a nyugati államok ez ellen nem emeltek kifogást. A tárcavezető szerint Kijev a Donyec-medencei rendezés politikai kereteinek feszegetése után immár áttért a katonai fenyegetésre, aminek hatására

az európai fővárosoknak azt kellene követelniük Zelenszkijtől, hogy maradéktalanul tartsa magát a megállapodásokhoz,

és azok szellemében kezdjen végre közvetlen párbeszédet Donyeck és Luhanszk képviselőivel.

Mint mondta, ennek a direkt párbeszédnek a keretében kell majd meghatározni a délkelet-ukrajnai területek végső státusát, és kiírni az ottani választásokat, a közösen elért megállapodás alapján. Lavrov kifogásolta, hogy a „normandiai” tárgyalási formátumban részt vevő francia és német vezetők vagy diplomaták nem hoznak energikus intézkedéseket annak érdekében, hogy az ukrán fél „észhez térjen”, amit most már „haladéktalanul” meg kellene tenniük szerinte.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter bejelentette, hogy

a téli kiképzési időszak nyomán a hadvezetéstől a csapatokig terjedő, tervszerű harckészültség-ellenőrzés kezdődött az orosz fegyveres erőknél.

Közölte, hogy a csapatok kivonultak a gyakorlóterekre taktikai, taktikai-speciális és kétoldalú gyakorlatok elvégzésére.

A moszkvai katonai tárca szerint április folyamán összesen 4048 hadgyakorlatot tartanak – köztük 812 kétoldalút – 520 oktatási létesítményben és 101 gyakorlótéren. A tanmanőverek az összes katonai körzetre és az Északi Flottára, valamint a Kuril-szigetek régióira, a Távol-Északra és Kamcsatkára is kiterjednek. Az orosz fegyveres erőknél rendszeresen tartanak harckészültség-ellenőrzést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában