Mianmari puccs

2021.04.24. 19:18

Egyezségre jutottak a válságrendezési tervről az ASEAN-országok

Ötpontos válságrendezési tervben jutottak egyezségre szombaton a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) tagországai a mianmari katonai hatalomátvétel nyomán kialakult helyzet megvitatására összehívott jakartai rendkívüli csúcstalálkozójukon.

Az ASEAN-tagállamok (Szingapúr, Brunei, Kambodzsa, Indonézia, Laosz, Malajzia, Mianmar, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Vietnam) vezetői a párbeszéd felvételében, az erőszak feltartóztatásában, a politikai foglyok szabadon engedésében, a humanitárius segély Mianmarba történő beengedésében, valamint a mianmari helyzetet felügyelő ASEAN-különmegbízott kinevezésében állapodtak meg névtelenséget kérő két diplomáciai forrás szerint.

A csúcs végén elfogadott zárónyilatkozatban az ASEAN vezetői az erőszak haladéktalan leállítását sürgették, és önmérsékletre szólították a feleket. A végleges szövegből ugyanakkor

kimaradt a politikai foglyok szabadlábra helyezésének a követelése,

bár ezt Joko Widodo indonéz elnök és mások is szorgalmazták.

Widodo a nap folyamán sürgette egy különmegbízott kinevezését, akinek feladatkörébe tartozna a kapcsolattartás a konfliktus szereplőivel. Egyben szorgalmazta a humanitárius csatornák megnyitását és a politikai okokból fogvatartottak elengedését is a rendkívüli csúcson, amelynek célja meggyőzni a mianmari katonai juntát vezető Min Aung Hlaing tábornokot arról, hogy kiutat kell találni a vérontásból.

– A mianmari helyzet elfogadhatatlan, nem szabad, hogy a dolgok így menjenek tovább. Az erőszakot meg kell fékezni, a demokráciát, stabilitást és békét pedig haladéktalanul helyre kell állítani – hangsúlyozta Widodo.

Muhyiddin Yassin malajziai miniszterelnök hasonlóképp az erőszak beszüntetését sürgette a délkelet-ázsiai országban. Mint mondta,

Mianmar elfogadta a civilek elleni erőszak leállításával kapcsolatos javaslatukat.

Yassin, akit a Bernama maláj hírügynökség idézett, sikerként értékelte a csúcstalálkozót.

Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök közölte, hogy Min Aung Hlaing tábornok nem kifogásolta egy ASEAN-küldöttség látogatását országába.

– Azt mondta, megértett minket és elfogadja azokat a pontokat, amelyeket hasznosnak tart, hozzátéve, hogy nem ellenzi az ASEAN építő jellegű szerepvállalását, a szervezet delegációjának látogatását, illetve a humanitárius segítségnyújtást, és közölte, hogy konstruktív módon hajlandó a további együttműködésre az ASEAN-nal – ismertette Lee, akit a NewsAsia helyi hírtelevízió idézett.

Az államcsíny nyomán nemrég megalakult

mianmari árnyékkormány üdvözölte az ASEAN vezetői között létrejött konszenzust.

– Várjuk az ASEAN határozott cselekvését, amellyel eleget tesz meghozott döntéseinek és visszaállítja demokráciánk és népünk szabadságát – olvasható Dr. Sasának, a nemzeti egységkormányként is ismert testület szóvivőjének közleményében, aki egyben a nemzetközi együttműködés miniszterének tisztségét is ellátja.

Az árnyékkormány a mianmari demokráciapárti mozgalom kulcsszereplőiből, a megbuktatott Aung Szan Szú Kjí kormányának maradványaiból és különböző fegyveres etnikai csoportok képviselőiből áll össze. A testület Mianmar egyetlen legitim képviselőjének tartja magát, bár nem kapott meghívást a szombati csúcstalálkozóra.

Mianmari puccs

Mianmarban a hadsereg február elején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, az államfőt és a de facto miniszterelnökként dolgozó Aung Szan Szú Kjí államtanácsost, valamint a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) több politikusát őrizetbe vették.

A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a tavaly novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan nyerte az NLD. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel. Jogvédők szerint 745 halálos áldozata volt a karhatalom brutalitásának. Több mint 3 ezer tüntetőt vettek őrizetbe, 76-ot közülük szabadságvesztésre ítéltek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában