Ország-világ

2021.02.19. 07:43

Orbán Viktor: ha letörjük a harmadik hullámot, akkor jöhet az újranyitás (HALLGASSA MEG!)

Az elmúlt évben bebizonyosodott, világszínvonalú a magyar orvosok és ápolók munkája – hangsúlyozta a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában.

Budapest, 2018. november 9. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én. MTI/Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

Orbán Viktor pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, a ma reggeli jelentések alátámasztják, itt a járvány újabb hulláma, emelkedik a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és sajnos az elhunytak száma is. Meredeken emelkedik a tendencia, és egy nagyon veszélyes pillanatba kerültünk – írja a Magyar Nemzet.

Úgy fogalmazott,

egyszerre van már vakcina, megkezdődött a konzultáció az újranyitásról, ha gyorsabb az oltás, ha többen jelentkeznek, akkor életeket nyerünk, ha a harmadik hullám lesz az erősebb, akkor életeket vesztünk.

Hozzátette a magyar egészségügy kivételesen erős, bírja az erőpróbát, kiválóan vizsgáztak. A miniszterelnök a mai, ápolók napjára utalva külön köszönetet mondott a hazai kórházak, egészségügyi intézmények ápolóinak.

Az elmúlt egy év alatt a magyar egészségügy jól vizsgázott, bírni fogja a terhelést.

Ha húszezer embernek kellene covidos ellátás, képesek lennének rá. Nagyok a tartalékaink

– mondta a miniszterelnök.

„Tavasszal egymás után jártam végig a kórházakat, mert látni akartam, hogyan veszik fel a ritmust és hogyan alkalmazkodnak. Nemcsak a jól képzettségről van szó, hanem katonai precizitásra van szükség. A magyar egészségügy jól vizsgázott” – fogalmazott Orbán Viktor.

A beoltottság állapotáról Orbán Viktor elmondta: 391 821 legalább egyszer beoltott személyünk van. Ez a szám 441 ezer főre fog hamarosan felugrani: nagyjából tíz nap alatt 650 ezer embert fogunk beoltani. Március elején leszünk 1 millió 225 ezer főnél. A folyamat jól halad, 2 millió 582 ezer fő lesz áprilisra a beoltottak száma. Akik mára regisztráltak, azokat áprilisra be fogjuk oltani – részletezte a miniszterelnök, és megerősítette, hogy mindenkit arra kér, jelentkezzen az oltásra, mert csak így tudnak segíteni.

„Mindenki megválaszthatja a számára megfelelő oltóanyagot – mondta a miniszterelnök. – Aki számára nincs megfelelő vakcina, az megvárhatja azt az oltóanyagot, ami számára megfelelő, ez a saját döntése. Azonban a járvány harmadik hullámánál bárkit elérhet a fertőzés, ezért mindenki felelős döntést hozzon.”

Jelenleg Magyarországon van a legtöbb vakcina az EU-ban: májusban három és fél millióval több embert fogunk beoltani, mint a többi uniós ország.

Ez annak köszönhető, hogy nem az EU-s beszerzésre alapozunk, hanem saját beszerzéssel is biztosítjuk az ellátást – fogalmazott Orbán Viktor.

A konzultáció azt a célt szolgálja, hogy magunk hozzuk meg az életünket érintő döntéseket

– fejtette ki a miniszterelnök.

„Az újraindítás minden döntéséért a kormány vállalja a felelősséget – mondta Orbán Viktor, majd kiemelte: – Az a jó döntés, amelybe minél több embert bevonunk és amelyben több egyetértési pont jön létre. A felelősség a kormányé, de sokat segít, ha az emberek elmondják a véleményüket arról, hogy hogyan akarnak kijönni a korlátozások világából. Közös érdekünk, hogy jó döntés szülessen.”

A miniszterelnök az ellenzék magatartására is kitért, amelyről úgy fogalmazott: az ellenzék hozzáállása azért bántó a konzultációt illetően, mert például a 13. havi nyugdíj visszaépítése is konzultáció eredményeképpen jött létre, tehát ezzel az emberek véleményét minősítik le.

A korlátozások feloldására vonatkozó konzultációt egy nap alatt százhúszezren töltötték ki. Ennyi embert bohócnak nevezni az a félreértése a politikusi feladatnak

– vélekedett Orbán Viktor.

A miniszterelnök kifejtette: „A magyarok gondolkodnak. Jó az észjárásunk, előre tudtuk, ugyanaz a helyzet alakulhat ki, mint tavasszal, amikor ugyancsak kevesebb volt a védekezésre alkalmas eszköz, mint ahogy most vakcinafronton is ez a helyzet a világban. Ezért kezdtünk már novemberen tárgyalni az orosz és a kínai kutatókkal – mondta a miniszterelnök, és hozzátette: – Hogy ehhez mit szól más, az nem érdekel bennünket, nekünk magunkra kell figyelni, a magyar életek a fontosak. Az elején majd kapjuk a kritikákat, aztán majd rájönnek, mi gondolkodtunk jól, s jönnek utánunk.”

Az országos tiszti főorvos szerint a kínai vakcina tesztelése jól halad, megfeszített munkával dolgoznak ezen a járványügyi szakemberek.

A nyitással kapcsolatos konzultációt az ellenzék azért támadja, mert a baloldal egy hatalmi iskola. A hatalom mesterei nem ismernek kíméletet, áttaposnak mindenkin, a betegeken, a betegséggel fenyegetetteken is – vélekedett a kormányfő, aki szerint ha úgy gondolják, sikertelen a járványkezelés, akkor ennek hangot is adnak, ebből is politikai tőkét akarnak kovácsolni a baloldalon. „Korábban láttam esélyt arra, hogy fontosabb nekik az ország, most megtagadták az együttműködést, túl messzire mentek, itt életekről, a szüleinkről van szó, ezek mélyebb dolgok, ezek emberi dimenziók, ahová nem tudja magát megfelelően pozicionálni a baloldal” – mondta Orbán Viktor.

Hallgassa meg az interjút:

A közép-európai kapcsolatokról és a V4-ek legutóbbi találkozójáról is beszélt Orbán Viktor: a Krakkóban rendezett találkozón ismét megbizonyosodhattunk róla, hogy a közép-európai államok együttműködése több évszázados történelmi múltra tekint vissza. A miniszterelnök kifejtette, hogy a V4-ekben Szlovákia stratégiai szerepet játszik, hiszen ő köti össze északot déllel.

A V4 országai között csővezetékek, villamosvezetékek és közlekedési útvonalak kiépítése alapvető stratégiai érdekünk – emelte ki Orbán Viktor. Szlovákián át Lengyelországig ki kell építeni ezt a hálózatot, mert az észak–déli összeköttetések teszik lehetővé, hogy Magyarország hozzáférjen a negyvenmilliós lengyel piachoz, és a lengyelek is érdekeltek a Balkán elérésében.

A közép-európai együttműködésben tehát a történelmi dimenzión túl egy nagyon erős gazdasági érdek is húzódik

– emlékeztetett a miniszterelnök.

„Pajzs és bástya voltunk, Európa külső veszélyei ellen mindig mi védtük a Nyugatot – fogalmazott a miniszterelnök. – A migráció nyomásában is védjük ezt a biztonságot, azon múlik a kontinens biztonsága, hogy mi hogyan állunk az illegális bevándorlás kérdéséhez.”

Orbán Viktor arról is beszélt, annak idején a török hódítás alatt is volt olyan, hogy összeálltak a törökökkel egyes országok. Ha Európa nem tart össze a külső fenyegetettséggel szemben, az hiba, egy okos európai politikus tudja, ha nem fogunk össze, akkor veszélyeztetjük saját lakóhelyünket, országunkat, polgárainkat – vélekedett a miniszterelnök.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban Nagy Katalin műsorvezetőnek a Kossuth rádió stúdiójában, 2018. november 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában