illegális bevándorlás

2020.12.22. 08:08

Szervezetten szállítják Spanyolországba a bevándorlókat?

November közepe óta a szocialista Pedro Sánchez vezette spanyol kormány szép csendben fiatal illegális migránsok százait szállítja a szárazföldre a Kanári-szigetekről, ahol ebben az évben közel a tízszeresére, 21 400 fölé nőtt a törvénytelenül partra szálló bevándorlók száma a tavalyi 2168 után.

Csak novemberben rekordszámú, 8150 illegális migráns érkezett a Kanári-szigetekre a nyugat-afrikai útvonalon, míg tavaly ugyanekkor csupán 517-en – áll az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) múlt hónapra vonatkozó, nemrégiben közzétett jelentésében.

November 20-án Marokkóba utazott Fernando Grande-Marlaska spanyol belügyminiszter, hogy hivatali kollégájával tárgyaljon a főként a nyugat-szaharai térségből Marokkón át a spanyol szigetcsoportra irányuló illegális bevándorlás ügyében – írja a Magyar Nemzet.

Grande-Marlaska akkor kijelentette, hogy hiába vannak túlterhelve a sziget befogadóállomásai, a bevándorlókat nem szállítják át a szárazföldre, mert ezzel csak bátorítanák a migrációt, és új belépési pontok jönnének létre a parthoz közeli szigeteken. A spanyol hatóságok szerint a migránsok legtöbbje csónakon érkezik a szigetre, és nem kér menedékjogot, így elvileg vissza kellene küldeni a kiindulási országba.

Csakhogy közben Málagába, Valenciába, Alicantéba, később Madridba és Granadába

olyan repülőjáratok kezdtek érkezni rendszeresen a Kanári-szigetekről, amelyekről tucat-, később százszámra léptek a szárazföldre illegális migránsok. Csak december 4. és 8. között nyolc ilyen gép landolt a szárazföldön, amelyek ötszáz bevándorlót szállítottak.

A helyi hatóságokat a Remix internetes hírportál szerint minderről nem értesítették, tanúk beszámolója szerint egyetlen hivatalos személy sem jött ki a fogadásukra, és azt sem ellenőrizték, nem fertőzöttek-e a koronavírussal. Mindegyik migránst kiengedték a repülőtérről, és mehettek, amerre láttak. Kezdetben a spanyol belügyminiszter tagadta, hogy léteznének ilyen járatok, csak annyit mondott, hogy a migránsok saját elhatározásból, saját maguk vették meg jegyeiket. Miután letelt a 72 óra megfigyelési idő a szigetre érkezésük után, a migránsok oda mehettek, ahova akartak.

A baloldali Sánchez-kormány végül december 11-én beismerte, hogy transzferjáratokat szervez, de csak a rászorulóknak – ám ez utóbbit rendőrök, reptéri hivatalnokok és a légi kísérők is cáfolták: az utasok egytől egyig egészséges fiatalemberek voltak.

Számukra nyitva állt az út Franciaország felé, holott a spanyolok még a tartományok között sem utazhatnak a Covid-járvány miatt. A hírportál szerint egyébként 2018, azaz az első Sánchez-kormány beiktatása óta ez a gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában