Ország-világ

2020.12.14. 11:04

Operatív Törzs: a járvány lassítása a cél (videó)

A platózás akár több hétig is eltarthat – hangzott el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Három hét alatt több mint 420 ezer tesztet végeztek el

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a tájékoztató elején arról beszélt, hogy véget ért a kormányhivatalokban, járási hivatalokban, kormányablakokban dolgozók célzott tesztelése. A tesztelés nem volt kötelező, és ingyenes volt. Korábban az oktatási intézményekben teszteltek. Ennek a példátlan feladatnak a végrehajtása során több mint 429 ezer tesztelést végeztek el – ismertette György István az Origo beszámolója szerint.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

A mögöttünk hagyott héten is kevés pozitív esetet találtak

György István elmondta, hogy a harmadik héten végrehajtott tesztelés során 62 213 mintavétel volt, és ebből 1,97 százalék volt a pozitív tesztek aránya. A szociális intézményekben 2,32 százalékos volt a fertőzöttségi arány, míg az egészségügyben 1,99 százalékos volt a pozitív eredmények aránya a múlt héten.

Kevés volt a fertőzött a kormányablakoknál dolgozók körében

Az látszik, hogy a kormányablakokban dolgozók körében volt a legkisebb a fertőzöttek aránya, kevesebb mint 1,5 százalék – mondta György István. A három héten át tartó célzott tesztelés eredményét folyamatosan elemzik, és az Operatív Törzs később dönt a célzott tesztelés későbbi sorsáról.

György István köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a tesztelésben. Az elmúlt hetek során a kormányhivatalok és a járási hivatalok nagyon nagy segítséget adtak, tehát jó döntés volt ennek a kormányzati szintnek a létrehozása – tette hozzá.

A cél a járvány lassítása

Galgóczi Ágnes, az NNK osztályvezetője arról beszélt, hogy sajnos továbbra sem csökkent jelentősen a kórházban ápoltak száma. Már több mint 72 millióan fertőzödtek meg a világban, és több mint 1,6 millió ember halt meg – tette hozzá.

A járvány lassítása a további cél, és az egészségügy működésének a megőrzése.

Az idősek kerüljék azokat az időszakokat, amikor zsúfoltak a boltok, és mindenki tartsa be a védelmi intézkedéseket – javasolta Galgóczi Ágnes annak kapcsán, hogy a múlt héten megszűnt az idősek védelmi idősávja.

726-an nem viselték megfelelően a maszkot

726 személlyel szemben intézkedtek a hétvégén a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén egy üzletet zártak be a hatóságok.

A kijárási szabályokat a hétvégén 1083-an szegték meg, ebből 1044-en a kijárási tilalmat, míg 31-en csoportosultak – számolt be róla Kiss Róbert. A tranzitálási szabályokat 250-en szegték meg.

Hetekig is eltarthat a plató helyzet

Galgóczi Ágnes újságírói kérdésre azt mondta, hogy mind levélben, mind interneten regisztrálhatnak az idősek az oltásra, de csak egyszer fognak szerepelni az adatbázisban. A járványügyi helyzet kapcsán a plató fázis több hétig is eltarthat – tette hozzá.

Kiss Róbert kérdésre hangsúlyozta, hogy

december 21-én döntenek a karácsony idején alkalmazandó szabályokról.

Kiss Róbert kérdésre azt mondta, hogy február 1-ig ellenőrzik az embereket a schengeni határokon. Aki külföldről érkezik, az vagy hatósági házi karanténba kerül, vagy két negatív teszttel kell rendelkeznie.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában