Járvány

2020.12.31. 15:08

Bukarestben meghaladta a százezret az azonosított fertőzöttek száma

Romániában továbbra is a főváros térségében terjed leginkább a koronavírus-járvány, csütörtökön pedig meghaladta a százezret Bukarestben az eddig azonosított fertőzöttek száma.

A stratégiai kommunikációs törzs legfrissebb összegzése szerint az utóbbi napon országos szinten 4322 újabb fertőzést diagnosztizáltak, és ezzel 630 ezer fölé emelkedett a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma.

Az új esetek egyharmadát Bukarestben és a fővárost körülvevő Ilfov megyében azonosították. Az országban továbbra is a főváros metropolisz-övezetének számító Ilfov megyében a legmagasabb, 4,68 ezrelékes az utóbbi kéthetes lakosságarányos fertőzési ráta. Ezt Bukarest követi, ahol az utóbbi két hétben a lakosság 4,1 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést.

Rajtuk kívül már csak Temes, Kolozs, Brassó és Konstanca megye tartozik a vörös zónához, ahol a kéthetes fertőzési ráta még nem csökkent a lakosság 3 ezreléke alá. Az ország több mint fele immár sárga jelzésű térségnek számít, a 41 megye közül 16 köztük a három székelyföldi megye pedig zöld besorolásba került, vagyis az utóbbi két hétben a lakosok kevesebb mint 1,5 ezreléke fertőződött meg koronavírussal.

Csütörtökön újabb 171 koronavírusos beteg vesztette életét Romániában, ami csaknem 40 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát.

A fertőzések terjedési üteme több mint egy hónapja lassul Romániában: az átlagos napi esetszám a november 20. körüli, 8500-at közelítő csúcsértékről mostanáig 4150-re csökkent, ilyen szintet utoljára október végén regisztráltak.

Az ismert aktív esetek száma azóta a 120 ezres rekord kevesebb mint felére, 55 700-ra esett vissza, az intenzív osztályon ápolt súlyos eseteké viszont csak alig több mint tíz százalékkal, 1130-ra csökkent.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában