Ország-világ

2020.11.17. 15:57

Már karnyújtásnyira van a székely petíció sikere Svédországban

A skandináv államból napok alatt ezrek csatlakoztak az ügyhöz, és tovább érkeznek a szignók.

Több ezer támogató online szignó érkezett Svédországból a székely petícióhoz azóta, hogy november 7-én véget ért az aláírásgyűjtés második köre. Erre azok után nyílt lehetőség, hogy a székely petíció központi oldalán a beérkező aláírások számlálója nem állt le, így folyamatosan érkezhetnek a szignók. Bár hivatalosan Brüsszel még nem erősítette meg, hogy folytatódhat a székely petíció aláírásgyűjtése, a jelek arra utalnak, hogy ez csak formalitás lesz – számol be a Magyar Nemzet.

Svédországból néhány nappal ezelőtt még csak kevesebb mint nyolcezer aláírás gyűlt össze, de a támogató szignók száma mostanra meghaladta a tizenegyezret – ismerteti a lap.

Ha a skandináv államban még négyezren az ügy mellé állnak, akkor meglesz a hatodik európai uniós ország, ahol sikerül elérni a jogszabályban előírt limitet. Ez eddig Horvátországban, Litvániában, Magyarországon, Romániában és Szlovákiában sikerült, ha Svédországban is meglesz a kellő számú aláírás, akkor már csak egy államban kell teljesíteni a kitűzött célt, és akkor a székely petíció érvényes és eredményes lesz. Erre a jelenlegi helyzetben Spanyolországban van a legnagyobb esély.

Az Írdalá.hu és a Gerilla.hu csapata a napokban újrakezdte a kampányt annak érdekében, hogy minél hamarabb célba érjen a székelyek ügye.

Versenyt hirdettek a teljes Európai Unióban, és „a katalán matematikatanártól a lettországi cipőfelsőrész-készítőig” mindenkit kampányra hívtak. Egyetlen szabály van, hogy nincs szabály. Ezzel nem titkoltan azt szeretnék elérni, hogy ha le is tiltják a központi anyagokat a különböző oldalakon – mint ahogy megtette korábban a Facebook vagy a YouTube –, a kampány megállíthatatlan legyen.

Aki még nem tette meg, keresse fel az Írdalá.hu oldalt, és támogassa a székely petíciót. A támogatók azzal is segíthetnek, ha követik, lájkolják és kommentelik a Signiteurope.com négy közösségi médiafelületét (" target="_blank" rel="noopener noreferrer">Twitter, Instagram, YouTube és Facebook). Fontos a Gerilla.hu által elindított Kartonnetvörk nevű digitális mozgalom is, amelyben arra kérik az embereket, hogy egy kartonlapra írják fel: Signiteurope.com, ezzel fotózzák le magukat, majd osszák meg a képet a közösségi médiában – hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában