Járvány

2020.11.02. 18:11

Koronavírusban meghalt Józsefváros baloldali képviselője

Huszonnyolc éves éves korában koronavírus következtében elhunyt a közismert roma folklórzenész, emberi jogi aktivista és VIII. kerületi önkormányzati képviselő, Balogh Lajos „Paci” – jelentette be a Roma Sajtóközpont.

A Pikó András vezette józsefvárosi önkormányzat képviselője az a koronavírus következtében elhunyt huszonnyolc éves személy, akiről korábban a hírek szóltak – írja a Magyar Nemzet.

Balogh Lajos, a Csarnok negyed önkormányzati képviselője két hete jelentette be közösségi oldalán, hogy kórházba került koronavírus okozta szövődményekkel.

„Köszönöm, hogy ennyien hívtatok ma egész nap, de telefonálni nem nagyon birok. Írjatok inkább. Igen, létezik a Covid”

– írta a Facebookon a Paciként ismert DK-ás önkormányzati képviselő.

Később arról szóltak a hírek, hogy állapota súlyosbodott, lélegeztetőgépre került.

Józsefváros önkormányzata is megerősítette a képviselő halálhírét. „Mély fájdalommal tudatjuk, hogy ma elhunyt Józsefváros önkormányzati képviselője, Balogh István Lajos. Józsefváros 5. választókörzetének egyéni képviselője, a Közösen Józsefvárosért frakció tagja, a kulturális és oktatási bizottság vezetője, roma és nemzetiségi tanácsnok volt. Balogh István Lajost az önkormányzat saját halottjának tekinti” – írta honlapján az önkormányzat.

Karácsony Gergely főpolgármester közösségi oldalán emlékezett meg a fiatal roma aktivistáról. „Alig hiszem el, alig találom a szavakat a megrendültségtől. 28 évesen vitte el a vírus ezt a nagyszerű fiatalembert, a legbátrabbak egyikét. Minden erejével, szóval és tettel küzdött a megkülönböztetés minden formája, a kirekesztés és a gyűlöletkeltés ellen, a cigány és nem cigány magyarok együttéléséért – írta Karácsony Gergely. A főpolgármester emlékeztetett: „Balogh Lajos, a ‚Paci’, a civil, az aktivista, a zenész, a kultúrember letaglózóan rövid életében hatalmas és súlyos örökséget hagyott ránk, megfelelni neki, hitét és akaratát továbbvinni a mi kötelességünk immár. Isten veled, barátom!” – zárta sorait Karácsony.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke a tragédia kapcsán úgy fogalmazott: Balogh Lajos barátunk, akit mindannyian csak Paciként ismertünk, az egyik legfiatalabb áldozata lett a koronavírusnak.

„Azért akartuk, hogy képviselőnk legyen Józsefvárosban, mert kevés tisztább fejű és lelkű roma jogi aktivistával találkoztunk. Ha valahol, akkor Budapesten, abban a városrészben, nagy szükség van a romák képviseletére. Valójában erre teremtette őt az Úr. És nem arra, hogy az átkozott koronavírus ilyen fiatalon vigye el mellőlünk. Családjától. Testvéreitől. Drága Paci, legyél áldott a mindörökségben! Köszönjük, hogy voltál nekünk.” – írta Facebook posztjában a DK elnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában