súlyos állapot

2020.11.08. 12:45

Csehországban már több mint 4600 a halottak száma

Csehországban március eleje, a járvány kezdete óta 4681 ember halt meg a koronavírus-fertőzés miatt – derül ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel közölt legfrissebb statisztikai kimutatásokból.

Az elhalálozások száma főleg az utóbbi időben gyorsan emelkedik. Ezen a héten, hétfőtől szombat estig 1065 koronavírusos halálesetet regisztrálnak a hatóságok. Háromszor napi 200 vagy több volt a halálesetek száma, a keddi 240 elhalálozás pedig az eddigi rekordot jelenti. Szombaton eddig 99-en hunytak el, de ez a szám az utólagos pontosítások után általában jóval magasabb lesz.

Az új igazolt fertőzöttek száma szombaton 7722 volt, ezen a héten ez a legalacsonyabb szám. A hétvégi munkaszüneti napokban azonban a tesztek száma is alacsonyabb, mint a munkanapokon. Egy hete szombaton azonban 11 400 volt az új igazolt fertőzések száma.

Járványügyi szakértők szerint aggodalomra ad okot, hogy a pozitív tesztel aránya változatlanul nagyon magas. Az e heti napi átlag 30,5 százalék. A napi tesztek átlagos száma meghaladja a 40 ezret.

Jelenleg Csehországban 168 800 az igazolt fertőzöttek száma. A kórházakban kezelt betegek száma az utóbbi napokban stagnál. A vasárnapi kimutatás szerint 8283 személy van kórházban, közülük mintegy 1200 állapota súlyos.

Csehországban november 20-áig szükségállapot van érvényben, korlátozzák a kiskereskedelmet, a szolgáltatások egész sorát és a szabad mozgást. Az arcmaszk viselése mindenütt kötelező. Bezártak a vendéglők, az iskolák távoktatásra tértek át, szünetelnek a kulturális és a sportrendezvények.

Az országos labdarúgó- és jégkorong-bajnokságokat szigorú higiéniai előírások mellett a hét végén újraindították. Egy kormányrendelet szerint este kilenc órától reggel ötig a csehek csak meghatározott kivételekkel – egyebek között a munkahelyre való utazás vagy egészségi probléma – hagyhatják el lakhelyeiket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában