lejár az EU-s megállapodás

2020.06.08. 12:02

Szijjártó Péter: az EU ezután sem legalizálhatja az illegális migrációt (videó)

Az Európai Unió első számú feladatának kell lennie, hogy a koronavírus-járványban elveszett európai munkahelyek pótlásával az európai embereknek teremtsen munkahelyeket – mondta a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, a külügyek tanácsának hétfői online ülése utáni bejelentkezésében. Az unió most tárgyalja újra korábbi, 20 év után lejárt gazdasági-migrációs megállapodását 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal.

A gazdaságfejlesztéssel foglalkozó uniós külügyminiszterek online tanácskozásán vett részt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A politikus az eseményről beszámoló videójában elmondta: a megbeszélésen világossá tette, hogy

a magyar kormány az illegális migrációt és az annak legalizálására tette kísérleteket továbbra is elfogadhatatlannak tartja.

Ezért a miniszter a tanácskozáson egyértelművé tette: a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal való együttműködés továbbra sem lehet az illegális migráció törvényesítésének eszköze.

„Óvatosságra kértem azokat a tagországokat, amelyek a világjárvány előtt folyamatosan arról beszéltek, hogy szükség van a legális migrációra, munkavállalók behozatalára az EU-ba, mert itt most új helyzet van, emberek százezrei veszítették el állásukat” – hangoztatta a miniszter.

Szijjártó Péter kijelentette, a magyar álláspont változatlan: a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem a bajt kell Európába hozni. Ha segíteni akarunk az afrikai, csendes-óceáni, karibi országoknak, akkor ott kell gazdaságfejlesztési programokat megvalósítani, nem onnan idehozni az embereket – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter szólt arról, hogy 2015 óta az EU és Afrika biztonsága nagyon szoros összefüggésben van, hiszen a migrációs válság idején Afrikából sok százezren indultak el Európa irányába.

„Egyenesen és világosan kell beszélni: az illegális migrációt továbbra is elfogadhatatlannak tartjuk, ugyanígy az illegális migráció legalizációjára tett kísérleteket is, ezért világossá tettük az Európai Bizottságnak, hogy a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országgal kötendő újabb megállapodás semmiképpen sem lehet az illegális migráció legalizálásának eszköze, az új megállapodás nem tartalmazhat semmilyen utalást az ENSZ globális migrációs paktumjára” – mondta.

Semmi garancia nincs arra, hogy elmarad a járvány második hulláma

Szijjártó Péter kitért arra, hogy a Külügyek Tanácsa tárgyalt a koronavírus-járványról is, és a vitába bekapcsolódott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz is.

A főigazgató elmondta: Európában jól alakulnak a számok, de globálisan rendkívül komoly aggodalomra okot adó folyamatok zajlanak:

az elmúlt tíz napból kilencben több mint százezer új megbetegedést jelentettek a szervezetnek, és figyelmeztetnek a második hullám lehetőségére.

Nincs garancia a tömeges védettségre, hiszen még nincs védőoltás, fenn kell tartani a járványkészültséget mindaddig, amíg a világ tudományos közössége nem tud valamilyen megoldást felmutatni – mondta a miniszter, hozzátéve: a WHO arra kérte az EU-t, segítse a világ azon térségeit, ahol egyre rosszabb a járványhelyzet.

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország ebből a munkából kivette, kiveszi a részét, hiszen a visegrádi országokkal együtt 35 millió eurós programot „rakott össze” Líbiának eredetileg határvédelemre, de a forrásból a járvány elleni védekezésre is költhet az ország. Ehhez hozzájárultunk, mert a világjárvány újabb migrációs hullámokat indíthat el, ezt meg kell előznünk – fogalmazott.

Jelezte, a segítségnyújtás terén ugyanakkor a szomszédos államokat részesítik előnyben, mert „ha a szomszédságban baj van, az nagyon hamar elérhet ide is”.

A Nyugat-Balkán és a keleti partnerségben résztvevő országok támogatása továbbra is fontos európai részről is – hangsúlyozta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában