Elmarad az utazás

2019.08.28. 06:29

Amerikai szenátoroktól tagadta meg a vízumot Moszkva

Amerikai szenátoroktól tagadta meg Oroszország a vízumot – derült ki kedden Chris Murphy amerikai demokrata párti szenátor közleményéből.

A connecticuti politikus, a szenátus külügyi bizottságának tagja kétpárti delegációval indult volna a jövő héten Oroszországba. Hétfőn a küldöttség egy másik tagja, Ron Johnson, wisconsini republikánus szenátor jelentette be, hogy megtagadták tőle az orosz vízumot. Egy harmadik szenátor, a republikánus Mike Lee Utah államból szintén azt tervezi, hogy a delegációval Moszkvába látogat. Kedden közölte: bár elutasító döntésről még nem kapott információt, de nincs még kezében az orosz vízum.

Keddi közleményében Chris Murphy, aki Oroszország kemény kritikusának mondja magát, azt hangoztatta: „Látogatásunk megtagadásával az orosz kormányzat sajnos még jobban elszigeteli országát.” Hozzáfűzte: „Veszélyes pillanat ez nemzeteink törékeny kapcsolataiban és szégyenletes, hogy most, miközben nemrégiben összeomlottak a fegyverzetellenőrzési megállapodások, és Vlagyimir Putyin orosz elnök önkényuralmi rendszerének jelentős a belpolitikai ellenzéke, Oroszországot nem érdekli a párbeszéd.”

Az amerikai-orosz párbeszéd fontosságát hangsúlyozta kedden Ron Johnson is, aki még hétfőn későn este kiadott közleményében az orosz parlamenti képviselőkkel tervezett tárgyalásai elmaradása miatt sajnálkozott. A wisconsini republikánus politikus ugyanakkor leszögezte azt is, hogy a párbeszéd mellett továbbra is fontosnak tartja „az erőteljes és határozott fellépést az orosz agresszió ellen”. A szenátor ugyan nem fejtette ki, hogy konkrétan milyen agresszióra gondol, de elemzők szerint valószínűsíthetően Oroszország és Ukrajna konfliktusára célzott.

A CNN hírtelevízió információi szerint az orosz külügyminisztérium kedden megerősítette, hogy Ron Johnson tiltólistán van, de nem is kért vízumot, hanem „mindent úgy állított be, mintha visszautasították volna a vízumkérelmét”. A washingtoni orosz nagykövetség Twitteren azt közölte, hogy a republikánus szenátor „nem párbeszédre, hanem konfrontációra áll készen”.

Az amerikai külügyminisztérium közleményben jelezte, hogy tudomása van a szenátorok beutazási engedélyének megtagadásáról, de nem kommentálta az ügyet.

A vízumok megtagadásának nyilvánosságra kerülése után Chuck Schumer, a demokraták szenátusi frakciójának vezetője és három másik demokrata párti szenátor levelet intézett Donald Trump elnökhöz és a törvényhozás demokrata párti politikusaihoz. A levélben arról írnak, hogy szerintük Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „semmilyen körülmények között” nem szabad lehetővé tenni, hogy részt vegyen az iparilag legfejlettebb országok, a G7-ek következő csúcsértekezletén. A levélírók azzal érveltek, hogy „Oroszország jelenleg nem rendelkezik sem azokkal a demokratikus intézményekkel, sem pedig azokkal a gazdasági eredményekkel, amelyek lehetővé tennék újbóli csatlakozását ehhez az országcsoporthoz”.

Amerikai elemzők megjegyzik: 2019 márciusában Chris Murphy és Ron Johnson azon törvényhozók között volt, akik törvényjavaslatot nyújtottak be a kongresszusban arról, hogy ellensúlyozni kell a szerintük Európában tapasztalható orosz energetikai befolyást. E csoport egy másik tagja, Jeanne Shaheen, New Hampshire demokrata párti szenátora korábban szintén nem kapott beutazási engedélyt Oroszországba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában