Hungary helps

2019.05.28. 17:37

Újabb támogatást nyújt hazánk a szíriai keresztényeknek

Újabb humanitárius támogatást nyújt a magyar kormány szíriai keresztény egyházaknak: a szíriai ortodox egyházat 162 millió, a trappista-ciszterci nővérek humanitárius tevékenységét pedig több mint 145 millióval segítik – közölte a Miniszterelnökség kedden.

IDLIB, SYRIA - APRIL 08: Civil defence crews and locals conduct search and rescue works after a ballistic missile dropped near a school at the de-escalation zone 'Jisr al-Shughur district of Idlib, Syria on April 08, 2019. Baraa Darwish / Anadolu Agency

Forrás: Anadolu Agency / AFP

Fotó: Baraa Darwish

A közlemény szerint a fegyveres konfliktus miatti válsághelyzet enyhítésére és az újjáépítésre összpontosító támogatásból új lakóépületeket állíthatnak helyre Homsz városában és egy új közösségi teret alakíthatnak ki Latakiában a Hungary Helps program keretében.

A támogatás célja, hogy segítse a szükséget szenvedő közösségek helyben maradását, ezzel csökkentve az Európába irányuló migrációt

- írták, emlékeztetve, a magyar kormány álláspontja szerint a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a bajt Európába hozni.

A közösségek belső kohéziójának megerősítése meghatározó a migrációval szembeni küzdelemben, mivel a megtartó erők nélkül jóval többen vennék az irányt Európa felé.

Konferencia a keresztényüldözésről

A Miniszterelnökség közölte azt is, hogy a magyar kormány nemzetközi konferenciát rendez a keresztényüldözésről vezető politikusok, egyházi elöljárók és a humanitárius segítségnyújtásban meghatározó szakemberek részvételével ősszel Budapesten.

A II. Nemzetközi Konferencia a Keresztényüldözésről elnevezésű rendezvény célja a döntéshozók tájékoztatása a létükben veszélyeztetett keresztény közösségek helyzetének javításáról, a Hungary Helps program tapasztalataira épülő nemzetközi összefogás kialakítása a világ legüldözöttebb vallási csoportjának megsegítéséért, valamint az, hogy Magyarország megerősítse vezető szerepét a keresztényüldözés elleni küzdelemben.

Ismertették,

a legfrissebb adatok szerint évente mintegy 245 millió embert üldöznek azért, mert Krisztus követőjének vallja magát, 2018-ban pedig 4150-nél is több keresztényt gyilkoltak meg hitéért.

Magyarország ezért – mint írták – a világon elsőként emelte kormányzati szintre az üldözött keresztények megsegítésének ügyét, és 2017-ben a Hungary Helps programmal „egyedülálló” megközelítésű humanitárius modellt hozott létre, amelynek köszönhetően azóta mintegy 35 ezer ember térhetett vissza otthonába az Iszlám Állam pusztításától sújtott közel-keleti országokban.

Borítókép: Szíriai utcakép 2019 áprilisában

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában