Járvány

2021.04.26. 11:00

A héten adják ki az új olimpiai kisokost a játékokkal kapcsolatos szabályokról

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a szervezőbizottság a héten adja ki a második verzióját annak a szabálykönyvnek, amely a sportolókra, a kísérőkre, valamint a média képviselőire vonatkozó előírásokat tartalmazza a tavalyról idén nyárra halasztott tokiói olimpián és paralimpián.

Japán négy prefektúrájában, Tokióban, Oszakában, Kiotóban és Hjogóban vasárnaptól május 11-ig egészségügyi vészhelyzetet hirdettek ki a koronavírus-járvány miatt. A NOB és a játékok szervezői által kiadandó szabálykönyvben a Kyodo hírügynökség értesülései szerint az szerepel majd, hogy

a sportolókat és a kísérőket otthoni elutazásuk előtt, 96 órán belül kétszer is tesztelni kell majd koronavírusra, majd a Japánba érkezésükkor újabb ellenőrzés vár rájuk.

A terv az, hogy a játékok ideje alatt a tesztelések napi rendszerességűek lesznek.

Az is várható ugyanakkor, hogy a sportolókat nem kötelezik 14 napos karanténra, így a beutazást követően máris edzhetnek, bár egyfajta „buborékban” kell majd maradniuk az olimpiai falu, valamint a verseny- és tréninghelyszínek között.

A szabálykönyv végleges verzióját várhatóan júniusban adják majd ki.

Japánban a lakosság túlnyomó része változatlanul ellenzi az olimpiát, a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján a megkérdezettek 70-80 százaléka szerint törölni, vagy újból halasztani kellene a játékokat. Az már korábban kiderült, hogy külföldi nézőket nem engednek majd be az eseményre, a japán közönség részvételéről lehetséges, hogy csak júniusban döntenek. A lakosság beoltásáért felelős miniszter korábban azt mondta, akár az is előfordulhat, hogy üres lelátók előtt rendezik a versenyeket.

Az olimpiai lángváltó március 25-én elindult ugyan Fukusimából, de már eddig is módosítani, vagy törölni kellett egy-egy szakaszt a járványhelyzet miatt, bár a terv az volt, hogy az ország mind a 47 prefektúrájába eljut.

A tavalyról idénre halasztott olimpia hivatalos megnyitója július 23-án lesz.

Forrás: MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!