Művészet

2021.01.23. 14:10

Virtuális kiállítótérrel bővült a berlini magyar kulturális intézet

A koronavírus-járvány közepette is látogatható, virtuális kiállítótérrel bővült a német főváros magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB), az első kiállítást pénteken, a magyar kultúra napján nyitották meg.

Forrás: Shutterstock

Az intézet saját fejlesztése révén több virtuális emelettel, és még tetőterasszal is gazdagodott a berlini történelmi belváros múzeumi negyedénél álló neo-Bauhaus épület. Az online galériát Eln Ferenc tipográfus, grafikus és fotós tervezte, nagy hangsúlyt helyezve a kiállított művek múzeumi élményt megközelítő élvezhetőségére. Így a tárlaton navigáló látogató a kiállított fotókra kattintva nagy méretben, „közelről”, részletekbe menően is megtekintheti a műveket áll a CHB közleményében.

A galériát Galambos Eszter Test (Álom)térben című tárlatával nyitották meg. A művész az emberi psziché és a külvilág, valamint az emberi test és környezete törékeny viszonyát vizsgálja lírai képein, amelyeken az emberi jelenlét és a jelenlét hiánya ellentétpárján keresztül fejezi ki mondanivalóját.

Galambos Eszter 2014-ben diplomázott a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) fotográfusként. 2014 és 2017 között a berlini Művészeti Egyetemen (Universität der Künste, UdK) tanult kísérleti film és média szakon, majd a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen operatőri diplomát szerzett. Berlini évei alatt rendszeresen részt vett az UdK csoportos kiállításain, az IBB Fotográfiai Díj válogatásában 2015-ben és 2016-ban is szerepelt. Ugyancsak 2016-ban a CHB Human Scale című kiállításán is találkozhatott munkáival a közönség.

A https://vrt-art.com/chb/ címen elérhető galériában Galambos Eszter tárlata után Lugosi Lugó László budapesti graffitikről készített fotóiból rendezett kiállítása lesz látható, várhatóan február végétől.

A CHB a járvány második hullámának megfékezésére egész Németországban bevezetett szabályok miatt a többi berlini kulturális intézménnyel együtt zárva tart, ezért munkatársai a virtuális térre, illetve az épületen kívül is megtekinthető, koronavírus-kompatibilis programokra összpontosítanak. Így például decemberben az intézet épületének hatalmas panorámaablakára szabott digitális fotókiállítást rendeztek az utóbbi két év legizgalmasabb eseményein készített felvételekből és a tervezett új programokra készített előzetes anyagokból.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!