Távozás

2021.01.12. 07:32

Megválik a Londoni Szimfonikus Zenekartól a sztárkarmester

Megválik a Londoni Szimfonikus Zenekartól Simon Rattle, a sztárkarmester 2023-tól a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarához szerződik.

Sir Simon Rattle, a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere a Londoni Szimfonikus Zenekart vezényli a granadai Nemzetközi Zenei és Táncfesztiválon 2017. július 2-án.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Pepe Torres

A jövő héten a 66. születésnapját ünneplő Rattle a BBC News értesülése szerint a 2019 decemberében elhunyt Mariss Jansons helyét veszi át Münchenben.

Rattle távozása érzékenyen érinti a londoni zenekart, ezért a karmester beleegyezett, hogy 2023-ig, vagyis egy évvel meghosszabbítsák szerződését, amikor kinevezik a zenekar emeritus karmesterének is. Ezt a címet legutóbb André Previn nyerte el.

Simon Rattle jó kapcsolatokat ápol Németországgal, 16 évig volt a Berlini Filharmonikusok vezető karmestere. Feleségével, a cseh származású Magdalena Kozena énekesnővel és három gyermekükkel Berlinben élnek.

A zenész közleményében kiemelte: szereti a Londoni Szimfonikus Zenekart, nagy örömére szolgál, hogy további három évig dolgozhat zenei igazgatóként velük, és hogy a jövőben is közeli kapcsolatban maradnak.

Elmondta, hogy merőben személyes okokból vállalta el a müncheni vezető karmesteri posztot, mivel így jobban egyensúlyban tudja tartani a munkáját és a családi életét.

Borítókép: Sir Simon Rattle karmester

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!