sokat látott épület

2020.12.06. 07:23

Nagyszabású ünnepséggel készülnek a Royal Albert Hall 150. évfordulójára

A március 29-i születésnapi koncerten számos híresség, köztük Eric Clapton, Patti Smith és Matthew Bourne is fellép.

Jövőre ünneplik a londoni Royal Albert Hall 150. évfordulóját. A március 29-i születésnapi koncerten számos híresség, köztük Eric Clapton, Patti Smith és Matthew Bourne is fellép.

A BBC News értesülése szerint a gálára Nile Rodgers komponál pophimnuszt, és David Arnoldnak, több James Bond-film és a Sherlock-tévésorozat zeneszerzőjének új művét is bemutatják.

A pandémia elleni védekezés szigorú szabályai miatt a Kensington negyedben álló intézményt idén 18 millió fontos (7 milliárd forintos) veszteség érte, továbbá 6,5 millió fontot (2,5 milliárd forintot) kellett visszafizetnie, hogy megtérítse a megvásárolt jegyek árát – emlékeztetett a BBC.

Az intézmény nehéz helyzete ellenére Craig Hassall, a Royal Albert Hall vezérigazgatója leszögezte, hogy a 150. évfordulós megemlékezésre teljes erőbevetéssel készülnek.

A Royal Albert Hallt 1871-ben Viktória királynő nyitotta meg. Az épületet a királynő néhai férjéről, Albert hercegről nevezték el. Számtalan rendezvénynek és előadásnak adott és ad otthont, köztük a BBC Proms koncertjeinek, az 1968-as Eurovíziós Dalfesztiválnak, filmpremiereknek és teniszversenyeknek is.

A brit politikai és társadalmi életben is szerepet kapott, falai között felszólalt Winston Churchill, a dalai láma, Nelson Mandela és a királyi család.

Idén az intézmény zömmel zárva maradt, ami először fordult elő történetében azóta, hogy a 2. világháborúban bombázták. Nyáron azonban meg tudták rendezni a Proms koncerteket, és popsztárok – köztük Niall Horan és Dua Lipa is – streamelt élő előadással jelentkeztek a színpadáról.

A március 29-i évfordulós koncerten David Arnold A Circle of Sound című „multimédiás látványosságát” adják elő teljes zenekari kísérettel, a Brit Nemzeti Ifjúsági Kórus és számos sztárfellépő részvételével. Az előadók között lesz Patti Smith, John Legend, Brian Wilson, Alfie Boe, Eric Clapton és Tinie Tempah.

A 2021-ben egész évben zajló évfordulós rendezvénysorozat keretében egyebek mellett Journeys címmel egyhetes fesztivállal emlékeznek meg az elmúlt 150 év bevándorlóinak életéről és életművéről. A Királyi Filharmonikus Zenekar pedig egy sor koncerttel ünnepli saját 75. születésnapját.

A 150. évfordulót a Királyi Pénzverdében készült 5 fontos emlékérme is megörökíti, továbbá a királynő előszavával készült könyv, amely a Hall történetét mutatja be.

Az előszó csütörtökön közzétett részletében II. Erzsébet felidézte „rendkívüli látásmódú” ükapja emlékét, a művészetek és kultúra iránti szenvedélyét, amelyben Viktória királynővel osztozott. A királynő arról is írt, hogy 1953 óta a Royal Albert Hall védnöke, családja és maga is számos eseményen jelen volt, amelyet falai között rendeztek meg.

„Amint elkezdi a következő 150 évét, remélem, hogy a Royal Albert Hall továbbra is virágozni fog, és még sok embernek nyílik lehetősége arra, hogy személyes élményeket szerezzen erről a csodálatos épületről” – fogalmazott II. Erzsébet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!