autógyártás

2021.04.28. 17:30

A Ford 2024-től elektromos járművet is gyárt romániai üzemében

A Ford megerősítette, hogy 300 millió dolláros fejlesztéssel a romániai krajovai üzemében egy új kishaszonjárművet fog gyártani 2023-tól.

Stuart Rowley, president Ford of Europe, speaks during a press conference at car maker Ford's plant in Cologne, western Germany, on February 17, 2021. - US auto giant Ford said on February 17, 2021 it was investing one billion dollars in Germany in a bid to make all of its passenger vehicles sold in Europe electric by 2030. The company said in a statement that "by mid-2026, 100 percent of Ford's passenger vehicle range in Europe will be zero-emissions capable, all-electric or plug-in hybrid, and will be completely all-electric by 2030". It said it would upgrade its assembly plant in Cologne, the home of Ford Europe, with a USD 1-billion (830-million-euro) investment to advance the company's "all-electric future". (Photo by Oliver Berg / POOL / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Oliver Berg

A cég modellkínálatában a 2024-ben bemutatkozó, tisztán elektromos hajtású változat is szerepel, ami az első olyan sorozatgyártású, tisztán elektromos hajtású autó lesz, ami Romániában készül – közölte kedden az amerikai gyártó.

Stuart Rowley, a Ford Európa elnöke elmondta, hogy a krajovai üzem lesz a harmadik európai gyár, ahol elektromos hajtású járműveket fognak előállítani. Emlékeztettek, hogy jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a Ford kölni és a törökországi Kocaeli gyárában, a krajovai üzem fejlesztésével pedig újra egyértelmű jelét adják annak, hogy a haszongépjárművek vásárlóit „egyre gyorsuló iramban szeretnék átvezetni a nulla károsanyag-kibocsátású Európába”.

A Ford februárban bejelentette, hogy 2024-re teljes haszongépjármű-palettáján elérhetővé teszi a nulla károsanyag-kibocsátású járműveket, és

2030-ra a haszongépjárművek kétharmada várhatóan már tisztán elektromos vagy plug-in hibrid meghajtású lesz.

A Ford a most bejelentett 300 millió dolláros fejlesztéssel együtt csaknem 2 milliárd dollárt fektetett be a romániai leányvállalatába a krajovai üzem 2008-as megvásárlása óta. A gyár 6000 dolgozó számára biztosít munkalehetőséget. A Ford az EcoSport és a Puma modelleket gyártja a dél-romániai üzemében, illetve az 1 literes EcoBoost motort.

A román sajtó kedden azt is közölte, hogy a Ford csaknem egy hónapig

kényszerszabadságra küld mintegy ezer dolgozót romániai üzeméből, ahol az elektromos félvezetők globális hiánya miatt hat napig fog szünetelni a járműgyártás és 10 napig a motorgyártás.

A vállalat közlése szerint április 26. és május 21. között csak két váltásban fog dolgozni három helyett az autógyártó részleg, ami a román sajtó számításai szerint mintegy 1000 dolgozót jelent, akik az említett időszakban megkapják a bruttó bérük 78 százalékát.

Borítókép: Stuart Rowley a Ford európai elnöke egy korábbi németországi sajtótájékoztatón a vállalat célkitűzéseiről tart prezentációt

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!