spekuláció

2019.08.26. 12:14

Öncsőddel menekülnek az adósságaik elől Szlovákiában

A öncsőd lehetőségét sok spekuláns arra használná fel Szlovákiában, hogy így maga mögött hagyhassa pénzügyi kötelezettségeit.

Az idén már mintegy tíz ezren, 2017 márciusi bevezetése óta pedig már 30 ezren éltek Szlovákiában az öncsőd lehetőségével. Erről tájékoztat a pozsonyi Sme napilap az igazságügyi minisztérium adataira hivatkozva – írja a V4NA.

Némi zavart okoz a rendszerben, hogy fizetőképes emberek is igyekeznek spekulatív módon öncsődöt jelenteni azért, hogy fennálló adósságaiktól megszabaduljanak. Előtte viszont vagyonukat közeli személyekre íratják. Az ilyen esetek visszaszorítását biztosítja, hogy akár hat évig is kimondható egy-egy öncsőd semmissé válása.

Az öncsőd kétféle módon valósítható meg. Az adós vagy átadja minden vagyonát a csődbiztosnak és ezzel adósságaitól is megszabadul. A másik pedig, hogy az adós megtarthatja vagyonát, adósságait viszont a hivatalosan megszabott részletekben kell törlesztenie. Míg az első lehetőséget 9 351 adós választotta, a másodikkal viszont csak 78 személy élt.

Egy erre szakosodott jogász, Radovan Pala a napilapnak elmondta, hogy a rendszer ahhoz is hozzájárult, hogy az öncsőd lehetősége óta a hitelezők már jobban odafigyelnek a hitelt kérők minősítésére.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!