Elég ijesztő

2021.12.29. 05:05

Stephen Hawking megjósolta: ekkor jön el a világvége!

Az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tudósa a halála előtti hetekben szörnyű képet festett fel: a túlnépesedés lesz a vesztünk.

A világvége eljövetelét már sokan, sokszor megjövendölték, és nem is az jelenti az igazi kérdést, hogy vajon tényleg bekövetkezik-e ez az esemény – hanem az, hogy mikor. Ezt a néhány éve elhunyt Stephen Hawking elég nagy pontossággal meg tudta határozni, és azt is elárulta, mi fogja okozni a teljes univerzumunk végét – írja a Grunge nyomán a Metropol.

Hawking 2017-ben, két héttel a halála előtt egy klímakonferencián beszélt arról, hogy az ismert univerzum végén minden csillag túlmelegedve ki fog hunyni, és minden sötétségbe borul. Ezt azonban az emberiség már nem fogja elszenvedni, ugyanis a Föld ennél jóval korábban kiesik a körforgásból, egészen pontosan valahol 2600 környékén.

„Ekkorra annyira túlnépesedünk, hogy az emberek válla már súrolja a másikét, és a mérhetetlen energiaigényünk túlmelegíti a Földet” – jósolta a tudós, aki szerint ez a mindent felélő túlmelegedés okozza a Földünk vesztét.

Hawkinggal ellentétben más szakértők ennél pozitívabb jövőképpel kecsegtetnek, mely szerint a bolygónknak még legalább kétmilliárd éve van – de szerintük is a túlmelegedés jelenti itt is a végzetet. 

Azonban a forróság a forgatókönyv szerint külső hatásra történik: a Nap fog túlforrósodni, és ezáltal felforr a Föld összes vízlelőhelye, a száraz területek java pedig lángba borul.

Hogy a világvége megakadályozható-e, az a szakértők szerint is elég kétséges, viszont a folyamat lassításáért igenis sokat tehetünk a környezettudatosabb életmódra váltással.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában