Ország-világ

2020.12.10. 06:20

Ez a videó tökéletesen megmutatja, miért hatástalan az arcpajzs a koronavírussal szemben

Ugyan a hivatalos jogszabályok itthon az orrot és szájat is eltakaró maszk viselését írják elő, világszerte rengetegen döntenek úgy, hogy maszk helyett arcpajzzsal védekeznek a koronavírus ellen. Mint kiderült: sikertelenül.

Forrás: Shutterstock

Sokan gondolják úgy, hogy a szájat és orrot elfedő – és ezáltal a kommunikációt nehezítő – maszkok használatát arcpajzzsal is kiválthatjuk. Ők sajnos tévednek – írja a Bors.

Egy frissen közzétett kutatáshoz készített szemléltető videó ugyanis jól mutatja, milyen könnyedén behatolhatnak a kitüsszentett cseppecskék a pajzs alá.

A szakemberek szerint ugyanis ha valaki tőlünk egy méterre eltüsszenti magát, akkor a cseppecskék kevesebb mint egy másodperc alatt elérnek minket, ám nem egyenes úton, hanem egyfajta örvénymozgással.

Mindez azt jelenti, hogy az arcpajzs viselője, ha épp akkor vesz levegőt, megfertőződhet – írja a Daily Mail.

Egy korábbi kutatás azt is kimutatta, hogy ha a fertőzött visel maszk helyett arcpajzsot, az sem jelent komoly védelmet.

Nehezíti a maszk a kommunikációt

Mégis miért döntenek sokan a pajzs mellett, ha ennyire értelmetlen? Amellett, hogy sokakat zavar a maszk, sajnos a Manchester Egyetem kutatása egyértelműen kimutatta: nehezíti a kommunikációt. Nem csak a szájról olvasást lehetetleníti el, de az arcmimika jelentős részének kitakarásával a nonverbális kommunikációt is lecsökkenti, ami sok esetben árnyalja, finomítja vagy épp pozícionálja az elhangzottakat, emellett a maszk a hangot is letompítja.

Azonban kommunikációs nehézségek ide vagy oda, nem cserélhetjük le a maszkot sem sálra vagy kendőre, sem arcmaszkra – jelenleg ugyanis magunk és mások egészségének megóvása a legfontosabb!

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!