Nagyvilág

2019.03.27. 15:19

Brexit - Theresa May utalást tett arra, hogy a héten újabb szavazás lehet a megállapodásról

London - Theresa May brit miniszterelnök utalást tett arra szerdán, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra.

London - Theresa May brit miniszterelnök utalást tett arra szerdán, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra.

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában egy kormánypárti képviselő felrótta, hogy jóllehet May az elmúlt hónapokban "száznál is többször" megígérte a kilépés pénteken lejáró eredeti határidejének betartását, az utolsó pillanatban mégis a Brexit elhalasztását kérte az EU-tól.

Válaszában Theresa May kijelentette: a kormány a Brexitet mindenképpen garantálni tudja, abban az esetben, ha a kérdező képviselő és kollégái "ezen a héten" támogatják a kilépési feltételeket tartalmazó megállapodást.

A brit EU-tagság eredetileg ezen a héten, pénteken, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt volna meg.

Theresa May azonban - miután az alsóház januárban 230, két hete 149 fős többséggel elvetette a Brexit-megállapodást - a múlt héten hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a Brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Az EU a csütörtök-pénteki csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a Brexit-megállapodást, a kilépés május 22-éig - az európai parlamenti választások előtti napig - halasztható.

A Brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a brit kormánynak április 12-éig ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon.

Ha erre a brit kormány hajlandó, akkor az EU-csúcson elért megállapodás alapján a Brexit hosszabb ideig tartó - egyelőre kijelölt határidő nélküli - halasztása is szóba kerülhet, ha viszont London továbbra is elveti a részvételt az EP-választásokon, akkor április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet a brit EU-tagság.

May többször megerősített álláspontja az, hogy a kormány csak akkor terjeszti harmadszor is az alsóház elé a Brexit-megállapodást, ha biztos abban, hogy ezúttal meg tudja nyerni a képviselők többségét az egyezmény támogatásának.

A héten már voltak olyan utalások a kormány részéről, hogy ez nem kizárt.

David Davis volt Brexit-ügyi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva kedd este kijelentette: ha Theresa May a héten harmadszor is a ház elé terjeszti a Brexit-megállapodást, ezúttal "tisztes esély" lenne az egyezmény elfogadására.

Davis, aki a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának egyik prominens tagja, az interjúban kijelentette, hogy az EU-val elért megállapodás "nem jó", de elfogadásának alternatívája "kaotikus fejlemények egész sora" lenne.

A volt Brexit-miniszter szerint már e káoszsorozatba illeszkedik az az indítvány is, amelynek alapján a képviselők szerdától úgynevezett indikatív - vagyis jelzésértékű, jogilag nem kötelező erejű - szavazássorozatot kezdenek a Brexit-megállapodás lehetséges alternatíváiról.

David Davis szerint éppen ez a kezdeményezés teremtett esélyt a Brexit-megállapodás elfogadására, abban az esetben, ha az egyezmény a héten ismét a ház elé kerül.

A megállapodással szembeni ellenállás oldódását jelezte az is, hogy Jacob Rees-Mogg, a kormányzó Konzervatív Párt legnagyobb keményvonalas Brexit-párti frakciócsoportjának - European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) - vezetője szerdán, a BBC rádiónak nyilatkozva közölte: immár kész támogatni a Brexit-megállapodást, ha a kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, ugyancsak rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) is hajlandó erre.

A DUP eddig mereven elvetette a Brexit-megállapodást, és a párt hivatalosan egyelőre nem jelezte, hogy álláspontja módosult volna.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!