Nagyvilág

2018.10.17. 13:57

Izrael húsz célpont ellen intézett légicsapást a Gázai övezetben, válaszul a hajnali palesztin rakétatámadásra

Jeruzsálem - Izrael húsz célpont ellen intézett légicsapást szerdán a palesztin Gázai övezetben, válaszul a hajnali rakétatámadásra, és az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezetet tekinti felelősnek a történtekért - jelentette az izraeli média.

Jeruzsálem - Izrael húsz célpont ellen intézett légicsapást szerdán a palesztin Gázai övezetben, válaszul a hajnali rakétatámadásra, és az övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezetet tekinti felelősnek a történtekért - jelentette az izraeli média.

A palesztinok több sebesülésről, köztük egy halálosról is beszámoltak az izraeli légicsapások után.

A Hamász, továbbá az Iszlám Dzsihád nevű gázai terrorszervezet tagadta, hogy ők indították volna hajnalban a két rakétát izraeli területre, de az izraeli hadsereg szerint az övezetben csak ez a két szervezet rendelkezik a kilőtt, Grad típusú rakétákkal.

Az izraeli légicsapások egyik célpontja a Hamász már megtalált, de eddig fel nem számolt támadóalagútja volt az övezet déli részénél a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet értesülése szerint.

A Gázából indított egyik lövedék egy, az izraeli médiában eddig meg nem nevezett város mellett a Földközi-tengerbe csapódott, a másik pedig eltalált egy lakóházat Beér-Sevában, negyven kilométerre az övezettől.

Az eltalált épületben lakó család időben eljutott az óvóhelyre, személyi sérülés nem történt, de a házuk felső szintjét lerombolta és lakhatatlanná tette a rakéta.

Az izraeli légvédelmi szirénák működésbe léptek, de a hadsereg nem készült hasonló, az övezettől távolra elérő, nagyobb hatósugarú - például Grad típusú - rakéták bevetésére, és ezért az ellenrakétákkal rendelkező Vaskupola légvédelmi rendszert nem terjesztették ki a Gázától távolabbi városok közelébe.

Az izraeli hadvezetést váratlanul érték a hajnali rakéták, amit az is jelez, hogy Gadi Ejzenkot vezérkari főnök az Egyesült Államokban tartózkodik. A történtek után lemondta további tárgyalásait, és hazaindult Izraelbe - jelentette a katonai rádió.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök délutánra rendkívüli biztonsági megbeszélést hívott össze a Gázai övezetre vonatkozó katonai kérdésekről. Az övezet környékén és Beér-Sevában szerdán elmaradt a tanítás az iskolákban, annak érdekében, hogy a gyerekek folyamatosan otthonaikban, az óvóhelyek mellett maradhassanak.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!