Nagyvilág

2013.09.19. 10:17

Az olasz parlament megtette az első lépést az elítélt Berlusconi kizárására

Róma, 2013. szeptember 18., szerda (MTI) - Az olasz szenátus mentelmi bizottsága az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke mandátumának visszavonására szavazott szerda este, a parlament ezzel megtette az első lépést kizárására. A lépésre Berlusconi újabb videoüzenettel reagált.

Róma, 2013. szeptember 18., szerda (MTI) - Az olasz szenátus mentelmi bizottsága az adócsalásért elítélt Silvio Berlusconi, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnöke mandátumának visszavonására szavazott szerda este, a parlament ezzel megtette az első lépést kizárására. A lépésre Berlusconi újabb videoüzenettel reagált.Dario Stefano, a bizottság elnöke bejelentette, hogy a bizottság számára Berlusconi parlamenti mandátuma visszavonhatóvá vált. A testület legközelebb tíz nap múlva ül össze, majd a mentelmi jog visszavonásáról a felső ház egészének is voksolnia kell.

A 23 fős bizottság 15 tagja szavazott Andrea Augello PdL-szenátor felszólalása ellen, aki Berlusconi védelmét képviselve alkotmányellenesnek tartotta az augusztus elsején egy év letöltendő börtönre ítélt Berlusconinak a parlamentből való kizárását.

A szavazás után Augello lemondott és a PdL és az Északi Liga frakciója elhagyta a bizottsági ülést.

Berlusconi a bizottsági ülés előtt a saját kereskedelmi televízióin sugárzott 16 perces videoüzenettel szólt választóihoz. Ismételten ártatlanságát hangsúlyozta, azt hangoztatva, hogy az eddig ellene indított 50 perből 41 eredménytelenül zárult le. A "baloldal uralta" ügyészségeket és bíróságokat támadva, politikai ítéletnek nevezte a semmítőszék augusztusi döntését. Sérelemként említette, hogy adócsalásért ítélték el, miközben 1994-es politikai síkra szállása óta tíz milliárd euró adót fizetett be. "Hatalmas árat fizettetnek meg velem azért, mivel nekem sikerült legyőznöm a baloldalt!" - jelentette ki Berlusconi. A baloldal támadásának nevezte azt is, hogy kedden az általa birtokolt Fininvest csoportot 541 millió euró kártérítés kifizetésére ítélték a Mondadori-kiadói csoport korrupcióval történt megszerzéséért. Berlusconi hozzátette, akkor is a helyén marad, ha megfosztják mandátumától. "A nép támogatása és nem a parlamenti szék teszi a politikust" - fogalmazott. Ismét bejelentette a Forza Italia párt újjászületését, amellyel 1994-ben megkezdte politikai karrierjét.

Berlusconi ugyanezeket a témákat hangoztatta az augusztusi ítélet után sugárzott videoüzenetében is, amely akkor 9 perces volt.

Az ítélet értelmében Berlusconinak október közepén kell eldöntenie, hogy házi őrizetben vagy közhasznú munkával akarja-e letölteni büntetését. Október 19-én a másodfokú bíróság újraszámolja Berlusconinak a közhivataloktól való eltiltásának idejét. Október végéig további két perben születhet ítélet Berlusconival szemben szenátorok megvásárlása és fiatal lányok prostitúcióra való kényszerítése miatt.

- Sárközy Júlia, MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!