Nagyvilág

2013.05.01. 12:29

Szíria - Szíriai ENSZ-nagykövet: megengedhetetlen a vegyi fegyverek bevetése

Washington, 2013. április 30., kedd (MTI) - Megengedhetetlennek nevezte kedden a vegyi fegyverek bevetését Szíria ENSZ-nagykövete, és a felkelőket vádolta az ilyen eszközök alkalmazásával.

Washington, 2013. április 30., kedd (MTI) - Megengedhetetlennek nevezte kedden a vegyi fegyverek bevetését Szíria ENSZ-nagykövete, és a felkelőket vádolta az ilyen eszközök alkalmazásával.

Bassár Dzsaafari nagykövet New York-i sajtóértekezletén azt állította, hogy "terrorista csoportok" Idlíbnél hétfőn műanyag zsákokból valamilyen port, feltehetően "vegyi anyagot" szórtak szét. A misszióvezető szerint ezzel azt a látszatot akarták kelteni, hogy a kormány vegyi fegyvert vetett be.

Dzsaafari - megismételve kormányának álláspontját - azt mondta, bizonyítékok vannak arra, hogy március 19-én Aleppónál is a felkelők alkalmaztak vegyi fegyvert. Bizonyítékot követelt azzal a brit-francia állítással kapcsolatban, miszerint a kormányerők decemberben Homsznál is ilyen eszközöket vetettek volna be. A nagykövet ENSZ-vizsgálatot követelt a támadások ügyében.

A nagykövet rettenetes tömegpusztító eszköznek nevezte a vegyi fegyvereket, és azt mondta, nem lehet eltűrni, hogy azokat bárki használja Szíriában vagy máshol a világon.

A szíriai kormány nem engedi be az országba a világszervezet ellenőreit, mert ragaszkodik hozzá, hogy kizárólag azokat az eseteket vizsgálják ki, amelyek során az ő állítása szerint vetettek be vegyi fegyvert. Az ENSZ és a nyugati államok szerint viszont minden ezzel kapcsolatos állítást ki kell vizsgálni.

A több mint két éve tartó szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint több mint 70 ezren vesztették életüket és százezrek kényszerültek elmenekülni otthonukból.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!