Nagyvilág

2013.05.07. 12:02

Dátumra számít a júniusi EU-csúcson a szerb kormányfő a csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2013. május 7., kedd (MTI) - Szerbia arra számít, hogy a júniusi európai uniós csúcstalálkozón kitűzik a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát - mondta Ivica Dacic szerb miniszterelnök egy osztrák lapban kedden megjelent interjúban.

Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Bécs, 2013. május 7., kedd (MTI) - Szerbia arra számít, hogy a júniusi európai uniós csúcstalálkozón kitűzik a csatlakozási tárgyalások megkezdésének dátumát - mondta Ivica Dacic szerb miniszterelnök egy osztrák lapban kedden megjelent interjúban.

"Jó hírt várunk Brüsszelből a júniusi EU-csúcsról" - fogalmazott Dacic a Kuriernak arra a kérdésére válaszolva, hogy mikor számít a dátum bejelentésére. "Ha tovább váratják Szerbiát, az az EU-szkeptikus áramlatok erősödéséhez fog vezetni" - tette hozzá.

Dacic úgy vélekedett, hogy a Balkán "jövője az EU-ban van". "Az EU elejét veszi a nacionalizmusnak, és segít áthidalni a problémákat és a nézeteltéréseket" - jelentette ki.

Az EU Belgrád és Pristina integrációjának feltételéül szabta a Szerbia és a tőle 2008-ban egyoldalúan elszakadt Koszovó viszonyának normalizálását. Ivica Dacic áprilisban megállapodást írt alá Hashim Taci koszovói miniszterelnökkel a kapcsolatok rendezéséről. A megállapodás megkötését követően az Európai Bizottság be is jelentette, hogy a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolja.

Dacic a Kuriernak nyilatkozva megismételte azt a szerb álláspontot, hogy a megállapodással Szerbia nem ismerte el Koszovó függetlenségét. Az egyezménnyel Belgrád "az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es számú határozatán alapuló különleges rezsimet ismeri el" - mondta.

Az egyezmény értelmében a szerbek lakta Észak-Koszovó bizonyos autonómiajogokat élvezne. Az ottani rendőrséget és igazságszolgáltatást a helyi szerb közösség képviselői irányítanák, de Pristina fennhatósága alatt állna.

A koszovói szerbek elutasítják a megállapodást, s Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök-helyettes vasárnap azt mondta, Belgrád csak a koszovói szerbekkel egyetértésben hajtja végre az egyezményt.

A szerb kormányfő a Kuriernak adott interjúban azt mondta: amikor korábban felvetette a területcserét Észak-Koszovó és az albán többségű Dél-Szerbia között, akkor "magánemberként" beszélt, és nem a hivatalos Szerbia álláspontját tolmácsolta. Rámutatott, hogy az EU elutasítja ezt a megoldást. Dacic szerint egyes uniós tagállamok tartanak attól, hogy máshol is követhetnék a példát. "Megértem az érzékenységet ebben a kérdésben, és nem ragaszkodom a téma megvitatásához" - jelentette ki.

Dacic hétfőn Bécsben megbeszélést folytatott az osztrák külügyminiszterrel. Michael Spindelegger a találkozó után tartott sajtótájékoztatón teljes támogatásáról biztosította Szerbiát az uniós tagság elérésében. Hozzátette azonban: a tagság feltétele, hogy Szerbia végrehajtsa az áprilisi megállapodást.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!