Nagyvilág

2013.05.31. 19:37

Az olasz pártok sorsa az adóbevallásoktól függ

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti: Róma, 2013. május 31., péntek (MTI) - Az olasz pártok eddigi állami támogatását 2016-tól az adóbevallásból származó finanszírozás váltja fel a római kormány pénteki törvénytervezete szerint, mely választói nyomásra született.

Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti:

Róma, 2013. május 31., péntek (MTI) - Az olasz pártok eddigi állami támogatását 2016-tól az adóbevallásból származó finanszírozás váltja fel a római kormány pénteki törvénytervezete szerint, mely választói nyomásra született.

A következő három évben fokozatosan csökkentik az olaszországi pártok állami támogatásának mértékét. 2014-2016 között először negyven, majd ötven, végül hatvan százalékkal csökkentik az eddigi finanszírozást, 2016-tól pedig eltörlik - jelentette be Enrico Letta miniszterelnök Twitter-üzenetben.

A törvénytervezet értelmében 2016-tól kezdve a parlamentbe bejutott és az ezen kívüli pártokat is kizárólag magánfinanszírozók tarthatják fenn, akik cserébe adókedvezményben részesülnek. Az adófizetők önkéntes alapon adóbevallásuk két ezrelékével támogathatják a politikai erőket. Az egyes pártok finanszírozása azonban nem haladhatja meg az évi 61 millió eurót, ami a jelenlegi maximális párttámogatás egyharmada. Az állam egyedül a pártszékházat és a telefonszámla kifizetését vállalja magára, valamint minden politikai erőnek választói támogatottsága szerinti televíziós szereplési jogot biztosít.

A Letta-kormány programcéljai között hirdette meg a pártfinanszírozás megszüntetését, melyet eredetileg a februári választásokon legtöbb szavazatot szerzett 5 Csillag Mozgalom (M5S) kezdeményezett. Megfigyelők szerint a római parlamentnek erkölcsi kötelessége lesz a törvénytervezet elfogadása.

A pártok máris elkezdték a felkészülést: a balközép Demokrata Párt (PD) pénteken bejelentette, hogy már az állami támogatás megvonása előtt felülvizsgálja jelenlegi 180 alkalmazottja bérezését.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!