Nagyvilág

2013.02.27. 12:02

Olasz választás - Lazióban a balközép, Lombardiában a jobbközép nyert

Róma, 2013. február 27., szerda (MTI) - A leggazdagabb olasz tartomány, Lombardia elnöke Roberto Maroni, az Északi Liga vezére lett a hétvégén Lombardiában, Lazióban és Molisében tartott tartományi választások szerdán közölt eredményei szerint.

Róma, 2013. február 27., szerda (MTI) - A leggazdagabb olasz tartomány, Lombardia elnöke Roberto Maroni, az Északi Liga vezére lett a hétvégén Lombardiában, Lazióban és Molisében tartott tartományi választások szerdán közölt eredményei szerint.

Az északi tartományt tizennyolc éven át korrupciós botrányok között vezető Roberto Formigonit, a Szabadság Népe (PdL) politikusát a PdL-lel szövetséges Északi Liga vezére váltotta a tartományi elnöki székben.

Maroni a szavazatok 42,8 százalékát szerezte meg. A balközép jelöltje Umberto Ambrosoli 38,2 százalékot, Silvana Arcano az 5 Csillag Mozgalom jelöltje (M5S) 13,6 százalékot kapott.

Az eredménnyel az Északi Liga vezeti a párt fellegvárainak tartott három észak-olasz tartományt: az Itália gazdasági motorjának számító Lombardiát, Piemontét és Venetót. Ugyanakkor az Umberto Bossit a tavalyi korrupciós botrányok után Maronira cserélő párt támogatottsága minimálisra csökkent. Az Északi Liga országos szinten alig valamivel több mint négy százalékot szerzett. Elemzők szerint az "adófaló Róma ellen harcoló zöldingesek pártjának" szavazóit az M5S vitte el.

Maroni rögtön az Északi Liga régi álmának megvalósításáról beszélt: az Itália többi részétől független észak-olaszországi makrorégió létrehozásáról.

Lazióban a balközép Demokrata Párt (PD) jelöltje, Nicola Zingaretti nyert 40,65 százalékkal, legyőzve az utóbbi három év korrupciós botrányai miatt tavaly ősszel lemondott jobbközép elnököt és testületét.

Molise tartomány tizenegy év után visszatért a balközéphez, amelynek jelöltje a voksok 44,7 százalékával győzött.

Az olasz sajtó adatai szerint a hétvégi parlamenti és tartományi választásokon 16 millió választó váltott pártot a 2008-as voksoláshoz képest. A PdL a szavazóinak a felét, a PD az egyharmadát veszítette el. A csak 2009-ben megalakult M5S több mint nyolc és félmillió szavazót tudott maga mellé állítani, akik egyes felmérések szerint fele-fele arányban a bal- és jobbközéptől érkeztek, más adatok szerint az M5S szavazóinak a felét a baloldalban és a PD-ben csalódott szavazók adták.

- MTI, Sárközy Júlia -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!