Nagyvilág

2013.02.19. 17:12

Letiltották a mikroblogokról a legbefolyásosabb bloggert Kínában

Sanghaj, 2013. február 19., kedd (MTI) - Napokra letiltották a kínai mikroblogokról a kínaiak tízmilliói által követett Kaj Fu-lit, a Google Kína korábbi elnökét, miután kritizálta a kínai vezetést és az internetet érintő cenzúrát.

Sanghaj, 2013. február 19., kedd (MTI) - Napokra letiltották a kínai mikroblogokról a kínaiak tízmilliói által követett Kaj Fu-lit, a Google Kína korábbi elnökét, miután kritizálta a kínai vezetést és az internetet érintő cenzúrát.Az idén 52 éves, a 2012-es év legbefolyásosabb bloggerének kikiáltott és a tömegek által kedvelt, közvetlen stílusú Kaj Fu-lit három napra tiltották le a mikroblogokról. Erről az üzletember-blogger a Kínában blokkolt Twitteren adott hírt a hétvégén. A Sina mikroblogon 30 millió, a Tencent mikroblogon 24 millió követővel rendelkező Kaj Fu-li letiltásának híre egy nap alatt elterjedt a kínai interneten. Okáról ugyan maga a blogger nem nyilatkozott, de a kínai mikroblogolók egyöntetű véleménye szerint szókimondása miatt "hallgattatták el" időlegesen, hiszen az elmúlt hetekben többször bírálta a központi vezetés által gyakorolt cenzúrát.

Kaj az elmúlt napokban egyebek között a Zsenmin Zsipao központi pártlap által felállított és az adófizetők pénzéből üzemeltetett Csiko (Jike) keresőmotor központi finanszírozásának szükségességét kérdőjelezte meg. Az annak elnökéül kinevezett Teng Ja-ping korábbi olimpiai pingpongjátékos bajnok üzleti ügyekhez való hozzáértését is firtatta, hangsúlyozva, hogy a kínai minta után akár az úszó Michael Phelps is lehetne a Google vezérigazgatója. Kevéssel ezelőtt az internet szigorú cenzúrázásának értelmetlenségéről értekezett. Január végén a cenzorok által tavaly törölt mikroblogbejegyzéseit posztolta újra, összesen 78-at, azt néhány óra alatt több ezren továbbítottak, vagyis így akár több százezren is olvashatták a cenzúrán egyszer már fennakadt üzeneteket.

Bár magát a feladót napokra eltiltották a bejegyzésektől, Kaj Fu-li Twitteres üzenetét szintén sokan továbbították a Sinán, elítélve a cenzúrát, egyetértve a Google-vezérrel. A Twitteren Kaj Fu-li még Hszi Csin-ping kínai elnök múlt hetekben sokat hangoztatott mondatát is közzétette, miszerint a Kínai Kommunista Pártnak meg kell tanulnia szembesülni az éles kritikával.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!