Nagyvilág

2013.02.17. 13:59

A vajdasági biztonsági helyzetről Pásztor István és Ivica Dacic Újvidéken

Újvidék/Budapest, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - A Vajdaságban történt, etnikai alapú incidensekről és a szükséges intézkedésekről egyeztetett Ivica Dacic szerb miniszterelnök és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Újvidéken.

Újvidék/Budapest, 2013. február 17., vasárnap (MTI) - A Vajdaságban történt, etnikai alapú incidensekről és a szükséges intézkedésekről egyeztetett Ivica Dacic szerb miniszterelnök és Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke Újvidéken.

A Vajdaság Ma című internetes hírportál beszámolója szerint a két politikus a szombaton tartott találkozón egyetértett abban, hogy felül kell vizsgálni a büntetések terén érvényben lévő rendelkezéseket, különösen azokat, amelyek a nemzetiségek közötti incidensekre vonatkoznak. Abban sem volt vita köztük, hogy feltétlenül fel kell gyorsítani az ilyen esetek bírósági eljárásait. Leszögezték: mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megőrizzék az etnikai alapú incidensek csökkenésének pozitív, az utóbbi évekre jellemző tendenciáját.

Az utóbbi hetekben több alkalommal is előfordult a Vajdaságban, hogy etnikai alapú támadás ért magyar nemzetiségű polgárokat.

Ivica Dacic és Pásztor István megállapodott abban, hogy azokban a községekben, amelyekben az utóbbi időben ilyen típusú események történtek, s amelyek károsan hatnak ki a nemzetek közötti viszonyokra, s nyugtalanságot keltenek a polgárok körében, a rendőrség mellett szükség esetén a csendőrség tagjait is bevethetik.

Az újvidéki rendőrség közlése szerint megerősítik a rendőri jelenlétet azokban a közösségekben, amelyekben megnőtt az apróbb lopások száma.

A szerb miniszterelnök és Pásztor István megállapodott abban is, hogy folytatják az intenzív és konstruktív együttműködést annak érdekében, hogy a Vajdaság minden lakosa nyugalomban és békében élhessen, függetlenül vallási vagy nemzetiségi hovatartozására.

Néhány nappal korábban, szerdán ugyancsak a Vajdaság - különösen Temerin, Óbecse, Újvidék és Szabadka- biztonsági helyzetéről egyeztetett Pásztor István és Vajna Vukic, a belügyminisztérium államtitkára. A Belgrádban tartott megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy a belügyminisztérium megfelelő intézkedéseket tesz e települések közbiztonságának növelésére, és elkészíti a szükséges intézkedések tervét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!