Nagyvilág

2013.01.15. 18:26

Olasz választások - 169 párt indul a parlamenti mandátumokért

Róma, 2013. január 15., kedd (MTI) - A február 24-i parlamenti választásokon 169 párt részvételét engedélyezte kedden a római belügyminisztérium, miközben egyre hevesebb harc folyik a két politikai vetélytárs, Mario Monti és Silvio Berlusconi között.

Róma, 2013. január 15., kedd (MTI) - A február 24-i parlamenti választásokon 169 párt részvételét engedélyezte kedden a római belügyminisztérium, miközben egyre hevesebb harc folyik a két politikai vetélytárs, Mario Monti és Silvio Berlusconi között.169 párt közül választhat majd a kevesebb mint másfél hónap múlva az urnákhoz várt több mint ötvenmillió olasz szavazó. A belügyminisztérium által kizárt pártok a következő két napban fellebbezhetnek.

Nem csak a pártok nagy száma, de a közöttük egyre feszültebb versengés is elbizonytalanítja a szavazókat - állítják a napról napra változó közvélemény-kutatási eredmények magyarázói. A kedden közölt felmérések egy része szerint a balközép Demokrata Párt (PD) és a jobbközép Szabadság Népe (PdL) között 9 százalékos a különbség, mások szerint már ennek felére csökkent. Abban van csak egyetértés, hogy a politikai mérleg nyelve a Monti vezette mérsékelt tábor lehet, jelenleg 11-15 százalékos támogatottsággal.

"Nem tudom, miért hisznek még mindig az olaszok mindannak, ami elhagyja Berlusconi száját" - fogalmazott Monti, aki a "hamelni patkányfogó" német legendájához hasonlította Berlusconit. A PdL elnöke erre reagálva "a közvélemény-kutatások eredményétől sokkot kapott vezérkének" nevezte Montit. Berlusconi viccelődve megjegyezte: ha Montin múlna, a hamelni patkányfogó bűvös varázssípját is megadóztatná.

Berlusconi felvetette, hogy az idén megválasztandó új olasz államfő Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke legyen. Draghi mandátuma a banknál mindenesetre 2019-ig tart.

Az olasz sajtó úgy véli, hogy miközben Monti és Berlusconi vitatkozik, a "visszafogottan és csendben" kampányoló Pierluigi Bersani PD-főtitkár lehet a nevető harmadik. Bersani kedden "hasznos szavazatra" szólította fel az olaszokat, azt hangoztatva, hogy aki ellenzékiként nem a PD-re szavaz, az Berlusconit ajándékozza meg.

A februári választásokon indul Antonello Zappadu is, az a paparazzo, aki 2008-ban a Villa Certosában, Berlusconi szardíniai villájában meztelen hölgyeket kapott lencsevégre.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!