Nagyvilág

2013.01.20. 12:50

L Aquila prefektusa kinevette a földrengés áldozatait

<span style="font-size: 13px;">Róma, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - Az életét félti l Aquila prefektusa, miután nyilvánosságra került, hogy a 2006 áprilisában történt abruzzói földrengéskor hamis könnyeket ejtett, és kinevette az áldozatokat. Nem ő volt az első, aki gúnyt űzött a katasztrófa halottaiból.

Róma, 2013. január 20., vasárnap (MTI) - Az életét félti l Aquila prefektusa, miután nyilvánosságra került, hogy a 2006 áprilisában történt abruzzói földrengéskor hamis könnyeket ejtett, és kinevette az áldozatokat. Nem ő volt az első, aki gúnyt űzött a katasztrófa halottaiból.

Az internetes közösségi oldalakon fenyegették meg Giovanna Iurato l aquilai prefektust, miután az olasz sajtó közölte egy 2006 tavaszán lehallgatott telefonbeszélgetése szövegét.

A prefektus, egy hónappal a földrengés után, a l Aquilában romba dőlt diákszálló nyolc halottjáról emlékezett meg. Ezután telefonon nevetve mesélte, milyen nehéz volt eljátszani meghatódottságát.

Iurato a vasárnapi lapokban azzal magyarázkodott, hogy félreértették, éppen ideges meghatódottsága miatt tűnt úgy, mintha nevetett volna.

"Ha ilyenek az állam képviselői, akkor újakat kell találni" - kommentálta az esetet az abruzzói földrengés 309 áldozatának rokonai által létrehozott szövetség. Az olasz prefektusok szakszervezete (Sinpref) elhatárolódott Iuratótól, az ügy belügyminiszteri kivizsgálását sürgetve.

A 2006. április 6-i földrengés hajnalán Francesco Piscichelli vállalkozó is nevetett. Szintén lehallgatott telefonbeszélgetésében annak örült, mekkora üzlet lesz számára, ha részt vehet a földrengés utáni újjáépítésben.

Piscichelli ellen időközben vádat emeltek a földrengés sújtotta Abbruzzo újjáépítésére kiírt közbeszerzést érintő csalás miatt. Összesen 19 személy ellen emeltek vádat, közöttük van Guido Bertolaso, a polgári védelem volt vezetője.

A lakosság elégtelen figyelmeztetéséért tavaly hét földrengéskutató tudóst ítéltek el első fokon, fejenként hat évre.

Fabrizio Barca, az ügyvezető Monti-kormány területi kohéziós minisztere bejelentette, hogy márciusban megkezdődik l Aquila városközpontjának újjáépítése. Az itt élő egykor 67 ezer lakosból eddig 39 ezer tudott visszatérni otthonába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!