Nagyvilág

2013.01.19. 14:43

Havazás - Továbbra is fennakadásokat okoz a tél Nagy-Britanniában

London, 2013. január 19., szombat (MTI) - Szombaton is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a havas, fagyos téli időjárás.

London, 2013. január 19., szombat (MTI) - Szombaton is jelentős közlekedési fennakadásokat okozott Nagy-Britanniában a havas, fagyos téli időjárás.A hetek óta tartó szokatlanul enyhe időnek a hétvégén 15-18 fokos lehűléssel járó, hóviharokkal kísért fagyhullám vetett végett. Szombatra virradóra az ország egyes vidékein mínusz 10 fok alatti fagyokat mértek, Angliát és Walest vastag hótakaró borította be; helyenként 30 centiméteres hó hullott.

A sűrű havazás miatt a brit meteorológiai szolgálat a nyugati országrészre a legmagasabb, vörös időjárási riasztást adta ki, amire évek óta nem volt példa.

A havazás és az erős fagy okozta jegesedés London közlekedését sem kímélte. A 400 kilométeres, 12 fővonalból álló londoni metróhálózaton - amelynek csak 40 százaléka halad a földfelszín alatt - számos városrészben akadozott a forgalom, és a jelentős pénteki fennakadások után szombaton is csak részlegesen működött a világ legnagyobb nemzetközi forgalmú repülőtere, a London nyugati határán lévő Heathrow.

Heathrow-n a tervezett 1300 járatból pénteken háromszázat törölni kellett a pályák jegesedése miatt; a törölt járatok között volt a British Airways Budapestre közlekedő esti gépe is.

Szombaton további száz járatot töröltek a menetrendből, elsősorban a pénteki fennakadás áthúzódó hatásaként. A British Airways - a Heathrow-t használó legnagyobb légitársaság, amely a repülőtér fel- és leszállási jogainak 40 százalékával rendelkezik - szombaton közölte, hogy az előző napi törlések miatt számos repülőgépe "nem a megfelelő helyen tartózkodik" a szombati menetrend tartása szempontjából, és a gépek elrendezése időt vesz igénybe.

A British Airways szombaton bocsánatot kért azoktól az utasoktól, akik az előző napi felfordulás idején hosszú órákra a társaság gépein rekedtek Heathrow-n. A cég számos induló repülőgépének ugyanis a pályalezárások miatt esetenként több órát várnia kellett a felszállási időpontra.

A repülőtér szombati járattörlései budapesti járatokat már nem érintettek.

Heathrow 99 százalékos kapacitás-kihasználtsággal működik, ami azt is jelenti, hogy a hasonló fennakadások után rendszerint napokig eltart, mire helyreáll a forgalom.

A British Airways ingyenes átfoglalást ajánlott fel más időpontokra azoknak az utasainak, akiknek e hét végére van foglalásuk a társaság valamelyik járatára.

A Londont Brüsszellel és Párizzsal összekötő, óránként 300 kilométeres sebességgel közlekedő Eurostar szuperexpresszek szombaton félórás késésekkel indultak, és a behavazott pályák miatt számos bajnoki labdarúgó mérkőzést törölni kellett.

- Kertész Róbert, MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!