Nagyvilág

2012.12.16. 10:57

Romániai választások - Miniszteri tárcát is kaphat az RMDSZ

Bukarest, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - Miniszteri tárcát is adna Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), amennyiben Traian Basescu államfő ismét neki ad kormányalakítási megbízást és a Szociálliberális Szövetség (USL) másik két társelnöke is beleegyezik ebbe - közölték vasárnap román hírportálok, Ponta egy televíziós interjúját idézve.

Bukarest, 2012. december 16., vasárnap (MTI) - Miniszteri tárcát is adna Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ), amennyiben Traian Basescu államfő ismét neki ad kormányalakítási megbízást és a Szociálliberális Szövetség (USL) másik két társelnöke is beleegyezik ebbe - közölték vasárnap román hírportálok, Ponta egy televíziós interjúját idézve.Szombaton, az RMDSZ marosvásárhelyi tanácskozásán, Kelemen Hunor elnök rámutatott, a magyar szövetségnek miniszterekkel kell részt vennie a megalakítandó román kormányban, mert az ellenzékiség gyenge érdekérvényesítési lehetőséget kínálna a parlamenti helyek kétharmadát birtokló USL-vel szemben.

"Hajlandó lennék miniszteri tárcát adni az RMDSZ-nek, hogy megóvjuk többségünket és kormányunkat egy olyan megítéléstől, miszerint ez is olyan kétharmad, mint a szomszédos Magyarországé, amely elnyomja a politikai és nemzeti kisebbségeket" - mondta Victor Ponta, hozzátéve, hogy az RMDSZ bevonásáról csak az USL liberális és konzervatív társelnökével közösen, a kormányalakítási megbízás után döntenek.

Ugyanabban a televízió-műsorban Crin Antonescu, az USL liberális társelnöke megerősítette, hogy az USL és az RMDSZ vezetői már a választás előtt tárgyaltak arról, hogy közösen alakítsanak ki többséget a parlamentben. Antonescu viszont kifejtette: szerinte nem az RMDSZ kormányzati szerepén múlik Románia külföldi megítélése, hanem a kisebbségek jogainak tiszteletben tartásán.

"Ha az RMDSZ kormányra kerül, nem jelenti azt, hogy az ország egy darabját idegenek kezére adtuk. Szerintem akár miniszterelnöki, vagy - ha megválasztják - akár államfői tisztséget is betölthet bármely román állampolgár, etnikumától függetlenül. Másfelől viszont az sem minősíthető a magyar kisebbség elnyomásának, ha az RMDSZ egy adott pillanatban nincs kormányon" - fejtegette Antonescu.

Traian Basescu államfő hétfőn konzultál a parlamenti pártokkal, majd megnevezi miniszterelnök-jelöltjét. Az új parlament szerdán tartja alakuló-ülését.

- Baranyi László, MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!