Nagyvilág

2012.12.08. 12:53

Magyar zenei események Hollandiában

Brüsszel, 2012. december 8., szombat (MTI) - Két rangos zenei eseményt is tartanak ezekben a napokban Hágában, a magyar nagykövetség támogatásával.

Brüsszel, 2012. december 8., szombat (MTI) - Két rangos zenei eseményt is tartanak ezekben a napokban Hágában, a magyar nagykövetség támogatásával.

December 8-án, szombat este Fellegi Ádám zongoraművész Bach Goldberg-variációit adja elő a hágai királyi konzervatóriumban.

A mű bemutatását Fellegi "zenei útikalauzzal" kapcsolja össze: mind a két, 40-40 perces rész előtt 10-15 percben ismerteti a közönséggel, hogy mit is fognak hallani abban a részben.

Johann Sebastian Bach a Goldberg-variációkat 1741-ben írta Keyserlingk gróf Goldberg nevű csembalistája számára. Manapság a mű leggyakrabban zongorán hallható. A gróf - írta Johann Nikolaus Forkel, a halhatatlan zeneszerző életrajzírója - gyakran szenvedett álmatlanságban, és olyankor azt kérte, "játszd újra, Goldberg, a variációkat."

Fellegi koncertjét a hágai Rotary Club szervezte, a magyar nagykövetség támogatásával.

December 16-án, vasárnap délután a hágai Boskant templomban lesz koncert Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából.

Énekel Mester Blanka, Kovács Katalin és Bálint Gábor, csellón Margarita Sancho, zongorán pedig Szalai Éva játszik.

Ez utóbbi koncertre a belépés ingyenes, de adományokat lehet felajánlani, amivel a fejlődő világban az alapfokú oktatást támogató Edukans szervezet munkáját segítik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!