Nagyvilág

2012.12.02. 18:11

Kína nyugalomra int Phenjan újabb műholdfellövési szándéka kapcsán

Peking, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - Peking aggodalmának adott hangot és visszafogottságra int Észak-Korea tervezett műholdfellövése miatt - jelentette a kínai média vasárnap.

Peking, 2012. december 2., vasárnap (MTI) - Peking aggodalmának adott hangot és visszafogottságra int Észak-Korea tervezett műholdfellövése miatt - jelentette a kínai média vasárnap.

Kína reméli, hogy az érintett felek úgy cselekszenek, hogy tetteikkel hozzájárulnak a Koreai-félsziget békéjéhez és stabilitásához - állapította meg Csin Kang külügyminisztériumi szóvivő.

Hozzátette, hogy a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak (KNDK) joga a világűr békés használata, de e joggal csak az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatai jelentette korlátok között élhet. A BT megtiltotta Észak-Koreának a ballisztikus rakétatechnológia alkalmazását.

Kína nyugalomra intette az érintetteket, hogy - mint a szóvivő fogalmazott - megelőzhető legyen a helyzet rosszabbodása.

Peking az idén márciusban a mostanihoz hasonló módon reagált, miután Phenjanban bejelentették, hogy az ország Kim Ir Szen államalapító születésének 100. évfordulója alkalmából áprilisban fel kívánja bocsátani a Ragyogó Csillag 3 (Kvangmjongszong-3) meteorológiai műholdat.

Dél-Korea és Japán akkor is úgy vélte: a műholdfellövés valódi célja az volt, hogy teszteljék az űreszközt hordozó ballisztikus rakétát.

Észak-Korea végül április 13-án elindította a rakétáját, ám a hordozórakéta rövid időn belül a Sárga-tengerbe zuhant. A kudarcot az észak-koreai hivatalos média is elismerte.

Észak-Koreának ez volt a harmadik sikertelen kísérlete műhold Föld körüli pályára állítására, az előző két kísérletet 1998-ban és 2006-ban tette.

A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség szombaton jelentette be, hogy december 10. és 22. között a Ragyogó Csillag 3 újabb típusát kívánják Föld körüli pályára állítani - csakúgy, mint korábban - az Unha-3 hordozórakétával.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!