Nagyvilág

2012.08.22. 13:45

Szíria - Orosz lapok - Moszkva a vegyi fegyverek "ürügyén" való amerikai beavatkozás elkerülésén ügyködik

Moszkva, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Moszkva a vegyi fegyverek "ürügyén" való amerikai beavatkozás elkerülésén ügyködik, miközben a Tartúsz kikötőjében tartózkodó műszaki hajóra evakuálták az orosz haditengerészeti bázison szolgálókat - közölték szerdán a Kommerszant és az Izvesztyija című orosz napilapok.

Moszkva, 2012. augusztus 22., szerda (MTI) - Moszkva a vegyi fegyverek "ürügyén" való amerikai beavatkozás elkerülésén ügyködik, miközben a Tartúsz kikötőjében tartózkodó műszaki hajóra evakuálták az orosz haditengerészeti bázison szolgálókat - közölték szerdán a Kommerszant és az Izvesztyija című orosz napilapok.

Az orosz külügyminisztériumban teljes mértékben valószínűnek tartják, hogy az Egyesült Államok beavatkozzon a szíriai konfliktusba, amennyiben a damaszkuszi hatalom vegyi fegyvereket vetne be a harcokban, vagy csak áttelepítené azokat a raktárakból, mint azt Barack Obama amerikai elnök hétfőn kilátásba helyezte - tudta meg a tekintélyes orosz politikai-gazdasági lap.

A nyugati titkosszolgálatok információi szerint Szíria a világon a negyedik legnagyobb vegyifegyver-készlettel rendelkezik. Vegyi fegyverei között mustárgázt és szarin ideggázt tartalmazó tüzérségi töltetek, illetve légibombák vannak.

A Kommerszantnak egy neve elhallgatását kérő orosz külügyminisztériumi forrás elmondta: a szíriai vezetéssel folytatott bizalmas megbeszélésekre alapozva arra a következtetésre jutottak Moszkvában, hogy Damaszkusz nem akarja használni a vegyi fegyvereket, és garantálni tudja azok biztonságos őrzését.

"Az amerikaiak pedig keményen figyelmeztették a felkelőket, hogy meg se közelítsék a vegyifegyver-raktárakat és -gyárakat. Az ellenzéki csoportok hallgatnak Washingtonra" - idézte az orosz lap a diplomáciai forrást.

Azt is megjegyezte azonban, hogy egy sor olyan fegyveres csoport is működik Szíriában, amelyre egyik fél sincs befolyással. "Elsősorban az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezettel kapcsolatban álló csoportokról van szó. Moszkvában attól tartanak, hogy ha ezek a fegyveresek nem is jutnak el a szíriai vegyi fegyverekig, ennek a veszélye ürügyet szolgáltat a Nyugatnak a katonai beavatkozásra" - tette hozzá a cikkíró.

Az Izvesztyija című kormányközeli napilap arról számolt be, hogy a PM-138-as műszaki hajóra menekítették a tartúszi orosz bázison szolgáló teljes személyzetet. Az újság szerint 78 főről van szó, és a bázison csak 11 katona szolgál.

A hajó azonban nincs olyan állapotban, hogy azon haza lehessen menekíteni Tartúszból az oroszokat - derül ki a cikkből. Ehhez a rendkívüli helyzetek minisztériumának IL-76-os típusú repülőgépére lenne szükség. Szíriában - az orosz konzulátus adatai szerint - tízezer orosz állampolgár tartózkodik.

Oroszországnak egy kisebb ellátó- és javítóbázisa van Tartúszban, kevesebb mint százfős személyzettel. Ez az egyetlen orosz, állandóan meleg vizű kikötő az egykori Szovjetunió területén kívül.

- MTI, Kegyes Csilla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!