Nagyvilág

2012.06.18. 14:47

Ókori városfal szponzort keres Rómában

    Róma, 2012. június 18., hétfő (MTI) - Szponzorok segítségével akarja restaurálni a római önkormányzat az ókori városfalat.  

 

 

Róma, 2012. június 18., hétfő (MTI) - Szponzorok segítségével akarja restaurálni a római önkormányzat az ókori városfalat.

 

Az Aurelianus császár idején, 270-75 között emelt és a Rómát mai napig övező városfal sürgős helyreállításra szorul. Az eredetileg tizenkilenc kilométer hosszú falból közel tizenhárom maradt fenn. Az olasz főváros műemlékvédelmi felügyelőségének számítása szerint a másfél évre becsült restaurálás hetvenöt millió euróba kerül, és a magánszféra támogatásával valósulhat csak meg.

A tavalyra helyreállított velencei Sóhajok hídja példájára a római városfalat is az állványokat fedő óriásplakátok bevételéből akarják újjávarázsolni. Jóllehet egy 1986-os törvény tiltotta reklámok elhelyezését a városfalakon, azt most gyorsan módosították. Az ókori műemlékhez illő reklámokat egy erre létrehozott bizottság válogatja majd ki.

A városfal restaurálásának része lesz a gyomtalanítás is: az ókori kövek között még kapribogyó bokor is gyökeret eresztett. Az ókori téglák lazulása következtében a fal az utóbbi években több helyen leomlott, 2007-ben egy tizenöt méter hosszú szakasz dőlt le.

A római műemlékvédelem elképzelése szerint a fal a város egyik turistacsalogató látványossága lehet a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!