Nagyvilág

2012.06.21. 08:09

Az amerikai kongresszus bocsánatot kért a kínaiaktól a bevándorlási diszkrimináció miatt

Washington, 2012. június 20., szerda (MTI) - Az afroamerikaiak, a japánok, az őslakos amerikaiak és a hawaiiak után az Egyesült Államok a kínaiakat is megkövette az őket a múltban ért sérelmekért - jelentették szerdán amerikai lapok.

Washington, 2012. június 20., szerda (MTI) - Az afroamerikaiak, a japánok, az őslakos amerikaiak és a hawaiiak után az Egyesült Államok a kínaiakat is megkövette az őket a múltban ért sérelmekért - jelentették szerdán amerikai lapok.

Az amerikai képviselőház hétfőn határozatban fejezte ki sajnálkozását egy 130 éve elfogadott jogszabály, a kínaiak kirekesztéséről szóló törvény miatt, amely erősen korlátozta a távol-keleti országból érkezők bevándorlását, honosítását és szabadságjogait - így kizárta őket a szavazásra jogosultak köréből is.

A határozattervezetet a demokrata párti Judy Chu, az amerikai kongresszus első kínai származású képviselőnője nyújtotta be, aki "történelminek" nevezte annak elfogadását. A 19. században kínaiak tömegei dolgoztak az amerikai vasútépítkezéseken és a bányákban, az 1870-es évek gazdasági visszaesése azonban ellenük hangolta a közvéleményt.

Az 1882-ben elfogadott és Chester Arthur elnök aláírásával szentesített törvényt csak hat évtizeddel később, 1943-ban vonták vissza, amikor Kína az Egyesült Államok szövetsége lett a második világháborúban. Ez volt az első és egyetlen olyan amerikai törvény, amely alapján a szövetségi kormányzat egy bevándorló-csoportot pusztán a származása miatt utasított vissza.

Az amerikai szenátus már októberben elfogadott egy hasonló szellemű határozatot.

A kongresszus az afroamerikaiaktól a rabszolgaság, a japánoktól a második világháború idején elrendelt internálásuk, az őslakos amerikaiaktól az erőszak, a semmibe vételük és a rossz bánásmód, a hawaiiaktól pedig a királyságuk megdöntése miatt kért korábban bocsánatot.

A XIX. és XX. század fordulóján az amerikai népszámlálási adatok szerint az országban 100 ezer körül volt a kínai származásúak száma. A 2010-es cenzus során az Egyesült Államok lakosságának 4,8 százaléka, mintegy 14,7 millió ember vallotta magát ázsiai származásúnak.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!