Nagyvilág

2012.02.17. 15:16

Lemondott a német államfő - Merkel: többpárti egyeztetéssel döntenek az utódról

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. február 17., péntek (MTI) - Angela Merkel pénteken a német szövetségi elnök lemondását követően közölte: a kormány arra törekszik, hogy politikai oldalakon átívelő együttműködéssel találják meg Christian Wulff utódját, a következő államfő többpárti jelölt legyen.

Bálint Marcell, az MTI tudósítója jelenti: Berlin, 2012. február 17., péntek (MTI) - Angela Merkel pénteken a német szövetségi elnök lemondását követően közölte: a kormány arra törekszik, hogy politikai oldalakon átívelő együttműködéssel találják meg Christian Wulff utódját, a következő államfő többpárti jelölt legyen. 

A kancellár a közszolgálati televízióban élőben sugárzott beszédében leszögezte: a konzervatív-liberális kormánykoalíció csupán tanácskozik a lehetséges államfőjelöltről, a végső döntést pedig ellenzéki pártokkal, a szociáldemokratákkal (SPD) és a Zöldekkel közösen kívánják meghozni.

"Azzal a céllal tárgyalunk, hogy közös jelöltet tudjunk javasolni a Német Szövetségi Köztársaság következő elnökének megválasztásához" - mondta Merkel. Nem említette a volt NDK állampártjának utódszervezetéből alakult Baloldal nevű, parlamenti frakcióval ugyancsak rendelkező pártot.

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke a kancellár nyilatkozatára reagálva hangsúlyozta: pártja készen áll az "új kezdetre", a közös jelölt állítására. A szociáldemokraták "már hónapok óta" javasolják ezt a megoldást, amely Christian Wulff távozásával "végre lehetővé vált". Az SPD számára nem az számít, hogy a következő államfő mely politikai oldalhoz tartozik, hanem az, hogy a jelölt alkalmas legyen az államfői tisztség "megrendült tekintélyének helyreállítására" - hangoztatta.

A Zöldek részéről pénteken kora délutánig nem érkezett egyértelmű válasz a kancellár ajánlatára, a párt csupán annyit közölt, hogy a távozással Wulff "igen kínos vitáktól kímélte meg" Németországot.

Wulff pénteken délelőtt jelentette be lemondását, utódát 30 napon belül kell megválasztani. Az első hírek szerint a koalíció a lehető leggyorsabban le akarja zárni az ügyet, így már szombaton kezdődnek az egyeztetések a kereszténydemokrata pártot (CDU) vezető kancellár, Horst Seehofer, a bajor testvérpárt (CSU) elnöke, valamint Philipp Rösler, a liberális FDP vezetője részvételével, és hamarosan tárgyalásokat kezdenek az SPD-vel és a Zöldekkel.

Wulff azt követően jelentette be távozását, hogy a hannoveri ügyészség csütörtökön a törvényhozáshoz fordult az államfő mentelmi jogának felfüggesztését kérve. A kereszténydemokrata politikus december közepe óta bírálatok kereszttüzében áll gazdag vállalkozókhoz fűződő kapcsolatai miatt. Az ügyészség is egy ilyen kapcsolattal összefüggésben kérte mentelmi jogának feloldását, azzal a céllal, hogy vizsgálatot kezdhessen, mert felmerült a jogtalan előnyszerzés gyanúja.

A Wulffra nehezedő nyomás erősödésével párhuzamosan az utóbbi hetekben számos találgatás is megjelent a lehetséges utódokról. Többen a legutóbbi, 2010-es államfőválasztáson az SPD és a Zöldek által jelölt Joachim Gauck párton kívüli evangélikus lelkészt, keletnémet polgárjogi harcost, a volt NDK állambiztonsági iratait kezelő hivatal első vezetőjét tartják leginkább esélyesnek a posztra. Gabriel a pénteki nyilatkozatához hasonlóan korábban is többször hangsúlyozta, hogy pártja nem ragaszkodik a szociáldemokráciához kötődő jelölthöz. Esélyesnek tartják még többek között a jobb- és baloldalon egyaránt köztiszteletnek örvendő Norbert Lammertet, a Bundestag CDU-s elnökét és az ugyancsak széles körben elismert Thomas de Maiziere védelmi minisztert (CDU).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!